Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024

Θάνατος Πριγκόζιν – Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια;

Στις 23 Αυγούστου, ένα ιδιωτικό αεροσκάφος, προφανώς με σοβαρές ζημιές στη μία πτέρυγα, πέφτει στο έδαφος σε περιδίνηση πάνω από τη την περιοχή Τβερ της Ρωσίας. Όλοι οι επιβαίνοντες πεθαίνουν. Ανάμεσά τους ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν, ο οποίος, με τον πρώτο ήταν η πιο σημαντικές φιγούρες της ομάδας Βάγκνερ. Εκτός από τους πιλότους, πολλά άλλα ηγετικά στελέχη του στενού κύκλου της μισθοφορικής ομάδας Wagner έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή, σύμφωνα με ομόφωνες αναφορές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και στη ρωσική στρατιωτική μπλογκ σκηνή.

Μόλις μια μέρα νωρίτερα, ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίνικιν, ο οποίος λέγεται ότι είχε εξαιρετικά στενές σχέσεις με τον Πριγκόζιν και τους άνδρες του, είχε αποπεμφθεί. Για πολλούς, ο θάνατος του Πριγκόζιν και των πιστών του δεν αποτελεί έκπληξη. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπέθεταν ότι ήταν νεκρός μετά την ημιτελή πορεία του προς τη Μόσχα. Η θανατική καταδίκη του κηρύχθηκε τη στιγμή που απέφυγε να οδηγήσει το «πραξικόπημά» του μέχρι τέλους.

Σύμφωνα με τις ρωσικές αεροπορικές αρχές, το αφεντικό της Βάγκνερ, ο Πριγκόζιν, επέβαινε στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη στη Ρωσία. Και οι δέκα επιβαίνοντες φέρονται να είναι νεκροί. Πολλά όμως είναι ακόμη ασαφή – συμπεριλαμβανομένου του αν ο Πριγκόζιν πράγματι πέθανε. Τι συνέβη; Στη ρωσική περιοχή Τβερ, ένα ιδιωτικό τζετ τύπου Embraer Legacy συνετρίβη το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο χωριό Κουστσένκινο. Σύμφωνα με τις επίσημες πληροφορίες, ανήκει στον επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ, τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.Το ρωσικό Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν δέκα άτομα: επτά επιβάτες και τρία μέλη του πληρώματος. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, το αεροπλάνο κατευθυνόταν από τη Μόσχα προς την Αγία Πετρούπολη. Λίγα λεπτά μετά την απογείωση του αεροπλάνου, η επαφή με το πλήρωμα φέρεται να χάθηκε.

Ο χάρτης δείχνει το χωριό Κουστσένκινο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο της συντριβής στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας.
Ο χάρτης δείχνει το χωριό Κουστσένκινο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο σημείο της συντριβής στην περιοχή Τβερ της Ρωσίας.

Ήταν στο αεροσκάφος το αφεντικό του Βάγκνερ, ο Πριγκόζιν; Η ρωσική αεροπορική αρχή Ροζαβιάζια δημοσίευσε τη λίστα επιβατών ασυνήθιστα γρήγορα. Κανονικά, αυτό συμβαίνει μόνο μετά από μεγάλη καθυστέρηση. Λίγες ώρες μετά τη συντριβή, δήλωσε επίσημα ότι στο αεροπλάνο επέβαινε και ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας Βάγκνερ. Ο εκπρόσωπος της διορισμένης από τη Μόσχα διοίκησης στην ουκρανική περιοχή Ζαπορίζια, Βλαντιμίρ Ρογκόφ, δήλωσε ότι είχε επίσης διαβεβαιωθεί από ανθρώπους της Βάγκνερ ότι ο Πριγκόζιν και ο στενός έμπιστός του Ούτκιν επέβαιναν στο αεροσκάφος όταν αυτό συνετρίβη, ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύει ότι ο Πριγκόζιν πράγματι επέβαινε στο αεροσκάφος. Δεν μπορεί να αποκλειστεί μια επιχείρηση συγκάλυψης για να εξαφανιστεί από τη σκηνή.

Ο Πριγκόζιν έχει «ξανασκοτωθεί» τουλάχιστον άλλες δύο φορές

Στο παρελθόν, ο θάνατος του Πριγκόζιν είχε ήδη αναφερθεί πρόωρα δύο φορές: το 2019, υποτίθεται ότι πέθανε στη συντριβή ενός φορτηγού αεροσκάφους στην Αφρική. Πέρυσι, ο θάνατός του αναφέρθηκε στην ανατολική Ουκρανία. Και τις δύο φορές εμφανίστηκε αργότερα ξανά στο προσκήνιο.

Η «Novaya Gazeta Europe» δημοσίευσε τα ονόματα στον κατάλογο των επιβατών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στο αεροσκάφος επέβαιναν επίσης οι Σεργκέι Προπούστιν, Γιεβγκένι Μακαριάν και Αλεξάντερ Τοτμίν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για μαχητές της Βάγκνερ. Στη λίστα περιλαμβάνεται επίσης ο Βαλερί Τσεκάλοφ, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσιεύματα ρωσικών ιστοτόπων, είναι ο επικεφαλής λογιστής της Βάγκνερ και στενός έμπιστος του Πριγκόζιν. Ο Νικολάι Ματουσέιεφ, επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας του Πριγκόζιν, φέρεται να έχει πολεμήσει στη Συρία και να έχει τραυματιστεί εκεί, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ο Αλεξέι Λέβσιν ως πιλότος, ο Ρουστάμ Καρίμωφ ως συγκυβερνήτης και η Κριστίνα Ρασπόποβα ως αεροσυνοδός φέρονται να αποτελούν το πλήρωμα.

Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος του Πριγκόζιν;

Γρήγορα έγινε γνωστό ότι το όνομα του Πριγκόζιν βρισκόταν στη λίστα επιβατών για την πτήση με το ιδιωτικό τζετ. Το κανάλι Telegram «Grey Zone», το οποίο πρόσκειται στην Ομάδα Βάγκνερ, ήταν το πρώτο που μετέδωσε ότι ο Πριγκόζιν έχασε τη ζωή του στη συντριβή. Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση ή σαφή στοιχεία για τον θάνατο του επικεφαλής του ιδιωτικού στρατού Wagner και επί μακρόν έμπιστου του ηγέτη του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τι θα γίνει τώρα;

Εν τω μεταξύ, όλες οι σοροί έχουν ανασυρθεί. Έχουν μεταφερθεί σε ινστιτούτο ιατροδικαστικής έρευνας στο Τβερ. Ένας έμπειρος ερευνητής από την Κρατική Επιτροπή Ερευνών έχει διοριστεί για να διερευνήσει το δυστύχημα, αναφέρει η ανταποκρίτρια του ARD Ίνα Ρουκ. Έχει ήδη ερευνήσει πολλές καταστροφές αεροσκαφών. Τι είναι γνωστό για τα αίτια της συντριβής; Η αεροπορική αρχή δήλωσε ότι η συντριβή στην περιοχή Τβερ βόρεια της Μόσχας διερευνάται. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, το σημείο της συντριβής απέχει σχεδόν 300 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, ενώ δεν υπάρχει ακόμη επίσημη εξήγηση για το πώς συνέβη η συντριβή.

Το κανάλι Telegram «Baza», το οποίο ανήκει στη ρωσική αστυνομία, ανέφερε, επικαλούμενο την ιστοσελίδα flightradar24.com, ότι το αεροπλάνο δεν είχε αρχίσει να κατεβαίνει πριν από τη συντριβή – εξαφανίστηκε από τα ραντάρ καθώς κέρδιζε ύψος. Βιντεοσκοπημένο υλικό δείχνει το ιδιωτικό αεροπλάνο, καλυμμένο από καπνό, να πέφτει σχεδόν κάθετα στο έδαφος λίγο μετά τις 6:00 μμ ώρα Μόσχας. Υπάρχει επίσης ένα βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει τα τελευταία λεπτά. Ειδικοί ανέλυσαν το βίντεο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν πλάνα σε αυτό που παραπέμπουν σε έκρηξη. Αρκετές ρωσικές ομάδες στο Telegram και στο κανάλι Grey Zone, το οποίο βρίσκεται κοντά στον Πριγκόζιν, εικάζουν ότι στο Embraer υπήρχαν μία ή δύο βόμβες και ότι καταρρίφθηκε από τη ρωσική αεράμυνα. Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μίλησε με αρκετούς ανθρώπους στο χωριό Κουστσένκινο. Ανέφεραν ότι άκουσαν έναν κρότο λίγο πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους.

Δεν θα μπορούσε να είναι ατύχημα;

Λέγεται ότι υπήρξε έκρηξη στο αεροσκάφος, τα πτώματα ήταν πολύ άσχημα καμμένα, δήλωσε η ανταποκρίτρια του ARD. Σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να γίνει ταυτοποίηση. Η ομάδα Βάγκνερ καταγγέλλει ότι η συντριβή ήταν μια επίθεση «που πραγματοποιήθηκε από προδότες της Ρωσίας». Η Γκρίζα Ζώνη και ορισμένοι στρατιωτικοί μπλόγκερ διαδίδουν τη θεωρία ότι η συντριβή δεν ήταν ατύχημα. Η «Γκρίζα Ζώνη» έκανε λόγο για κατάρριψη από τη ρωσική αεράμυνα. Ο ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός Zargrad, ο οποίος είναι πιστός στο Κρεμλίνο, υποπτεύθηκε επίσης σχέδιο δολοφονίας του Πριγκόζιν. Ωστόσο, κατηγόρησε την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών για τη συντριβή του αεροσκάφους.

Πώς αντέδρασε το Κίεβο;

Στο Κίεβο η είδηση για τη συντριβή του αεροπλάνου έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αλλά και με συγκράτηση, δήλωσε ο ανταποκριτής της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης – ARD Βασίλι Γκόλοντ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν ακόμη πολλές αναπάντητες λεπτομέρειες και ερωτηματικά, αλλά και στο γεγονός ότι στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία χρησιμοποιούσε πάντοτε σκόπιμα ψέματα και ψευδείς πληροφορίες, και ως εκ τούτου οι ειδήσεις από τη Μόσχα γίνονται πάντοτε δεκτές με αρκετό σκεπτικισμό. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Σελένσκι σχολίασε επίσης μόνο εν συντομία την αεροπορική συντριβή και τον πιθανό θάνατο του αφεντικού της Βάγκνερ. «Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτό», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ζελένσκι, αποκλείοντας οποιαδήποτε ανάμειξη στο περιστατικό. Νωρίτερα, πάντως, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαίλο Ποντόλιακ είχε μιλήσει για «επιδεικτική εξάλειψη» της διοίκησης της Βάγκνερ στην πλατφόρμα X, γνωστή παλαιότερα ως Twitter.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Αλλοδαπός εκτός ελέγχου έσπασε τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ σε 25 αυτοκίνητα!

«Στο πόδι» σηκώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στο Ηράκλειο της...

Παγκράτι: Επιτέθηκε με μαχαίρι στον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα από 11 ΙΧ – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Αιματηρό επεισόδιο με μαχαίρι μεταξύ δύο ανδρών σημειώθηκε το...

Η πλάνη περί επιχειρηματικού κράτους της σελέμπριτι «οικονομολόγου» Mazzucato

H Mazzucato είναι εξασκημένη στο να εξυμνεί τις αρετές...

Τι κρύβει η κόντρα της Λατινοπούλου με την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img