Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024

Μελέτη συνδέει τις σακούλες τσαγιού, τα έτοιμα φαγητά και τα επεξεργασμένα κρέατα με αυξημένα επίπεδα χημικών ουσιών

Ημερομηνία:

Μια πρωτοποριακή αμερικανική μελέτη υποδεικνύει μια ανησυχητική σχέση μεταξύ των διατροφικών συνηθειών και των αυξημένων επιπέδων των υπερ- και πολυφθοροαλκυλικών ουσιών (PFAS), κοινώς γνωστών ως χημικών ουσιών για πάντα, στις ροές του αίματος των ατόμων, γράφει το Euronews Η έρευνα αυτή, ενδεχομένως η πρώτη του είδους της, ρίχνει φως στην επίδραση της διατροφής στην έκθεση στις PFAS με την πάροδο του χρόνου.

Η μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στις , εξέτασε πάνω από 700 συμμετέχοντες σε δύο ομάδες, εμβαθύνοντας στις διατροφικές τους προτιμήσεις και στα πρότυπα κατανάλωσης διαφόρων τροφίμων και ποτών. Ειδικότερα, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που κατανάλωναν συχνά τσάι, επεξεργασμένα κρέατα και τρόφιμα που παρασκευάζονται εκτός σπιτιού παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα στην κυκλοφορία του αίματός τους.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούσαν τα τρόφιμα που συνήθως συνδέονται με τα καταστήματα που παραλαμβάνουν, όπως οι τηγανητές πατάτες και η πίτσα, τα οποία παρουσίασαν συσχέτιση με αυξημένα επίπεδα PFAS όταν παρασκευάζονται εκτός σπιτιού. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η συσκευασία των τροφίμων μπορεί να αποτελεί πρωταρχική πηγή μόλυνσης από PFAS, ιδίως σε εστιατόρια.

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Hailey Hampson, υπογραμμίζει τα απροσδόκητα ευρήματα, σημειώνοντας ότι ακόμη και τα φαινομενικά υγιεινά τρόφιμα μπορεί να φιλοξενούν μολυσματικές ουσίες PFAS. Η Hampson, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγείας της Ιατρικής Σχολής Keck, υπογραμμίζει την ανάγκη επαναξιολόγησης των αντιλήψεων για το τι συνιστά υγιεινή διατροφή.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Jesse A. Goodrich, επίκουρο καθηγητή Επιστημών Πληθυσμού και Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή Keck, έχει ως στόχο να αξιολογήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των διατροφικών αλλαγών στα επίπεδα των PFAS. Οι ουσίες PFAS, διαβόητες για την ανθεκτικότητά τους στο περιβάλλον και τις δυσμενείς επιπτώσεις τους στην υγεία, έχουν συνδεθεί με διάφορες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι νεφροπάθειες.

Ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν επικεντρωθεί κυρίως στη μόλυνση των πηγών νερού με PFAS, η τρέχουσα έρευνα αναδεικνύει τη σημαντική απειλή που συνιστούν τα μολυσμένα τρόφιμα. Τα περιτυλίγματα, τα πλαστικά συσκευασίας, τα φυτοφάρμακα και το γεωργικό νερό που είναι μολυσμένο με PFAS αναγνωρίζονται ως βασικές πηγές μόλυνσης στην παραγωγή τροφίμων.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και των δοκιμών για τον εντοπισμό και τον μετριασμό των πηγών μόλυνσης από PFAS στον εφοδιασμό τροφίμων, αντί της κατηγοριοποίησης των τροφίμων ως υγιεινών ή ανθυγιεινών. Η προσέγγιση αυτή υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της αντιμετώπισης της έκθεσης σε PFAS για την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας.

Πηγή: Voice Of Europe

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εθνική Γυναικών: Ηττήθηκε στην παράταση από τη Δανία

Στην παράταση κρίθηκε το τελευταίο παιχνίδι του 3ου Διεθνούς...

Γκούσιν: Έκανε τη διαφορά στο Γκαλά της Φιλοθέης (vid)

Η Τατιάνα Γκούσιν έκανε σήμερα τον καλύτερο αγώνα της...

Μονακό: Συνεχίζει ο Μπλόσομγκεϊμ παρά το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα

Στη Μονακό αναμένεται να συνεχίσει την καριέρα του και...