Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024

Η Γερμανία γέρνει στα δεξιά: Οι εκλογές σε Βαυαρία και Έσση

“Η Γερμανία μετατοπίζεται προς τα δεξιά”, ήταν ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung το βράδυ της Κυριακής 8 Οκτωβρίου, καθώς τα κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα σημείωσαν τεράστια κέρδη στις εκλογές που διεξήχθησαν στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας και στο δυτικό κρατίδιο της Έσσης. Μαζί, τα δύο κρατίδια αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τέταρτο του γερμανικού πληθυσμού.
Tο  κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται σε τροχιά να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας στις περιφερειακές εκλογές-κλειδιά, οι οποίες σημαίνουν καταστροφή για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Όλαφ Σολτς.

Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι το AfD ξέφυγε από τα μεταβιομηχανικά του προπύργια στην ανατολική Γερμανία και σημείωσε το καλύτερο αποτέλεσμα όλων των εποχών στα δυτικά κρατίδια της Έσσης και της Βαυαρίας.

Στη Βαυαρία, το μεγαλύτερο και ένα από τα πλουσιότερα κρατίδια της Γερμανίας, το κεντροδεξιό CSU, το οποίο κυβερνά το κρατίδιο αδιάλειπτα από το 1957, διατήρησε το ποσοστό των ψήφων του πριν από πέντε χρόνια, με το 37% των ψηφοφόρων να το στηρίζουν. Οι εταίροι του στον συνασπισμό, οι συντηρητικοί Ελεύθεροι Ψηφοφόροι, αύξησαν τη δημοτικότητά τους από 11,6 σε 15,8%, ενώ το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD -που σημειώνει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις σε όλη τη χώρα- βρίσκεται πλέον στο 14,6% έναντι 10,2% την προηγούμενη φορά.

Εν τω μεταξύ, οι Πράσινοι, το SPD και το FDP υπέστησαν απώλειες, με το τελευταίο να συντρίβεται εντελώς από το κοινοβούλιο του κρατιδίου.

Ο ηγέτης του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος έχει ασκήσει κριτική στη γερμανική πολιτική υποδοχής των μεταναστών και στην πράσινη ατζέντα της κεντρικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα στη Βαυαρία του δίνουν σαφή εντολή για μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση. Είπε ότι θα έχει συνομιλίες με το κόμμα των Ελεύθερων Ψηφοφόρων αυτή την εβδομάδα για τη συνέχιση του υφιστάμενου κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι εκλογές στην Έσση παρουσίασαν παρόμοια εικόνα: Το αδελφό κόμμα του CSU, το CDU -το οποίο κυβερνά το κρατίδιο από το 1999 και έχει επίσης επικρίνει έντονα τον αυξανόμενο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται στη Γερμανία- κέρδισε περισσότερες από 7% μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές και έλαβε το 34,6% των ψήφων. Το AfD αύξησε το ποσοστό των ψήφων του από 13,1 σε 18,4%, το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σε δυτικό κρατίδιο. Και εδώ η Αριστερά υπέφερε, καθώς το SPD και οι Πράσινοι έχασαν από 5% των ψηφοφόρων, ενώ το FDP μόλις που μπήκε στο κοινοβούλιο, φτάνοντας το όριο του 5%.

Ο ηγέτης του CDU Φρίντριχ Μερτς -ο οποίος προσπάθησε να μετατοπίσει το κόμμα περισσότερο προς τα δεξιά μετά από είκοσι χρόνια της εποχής Μέρκελ- χαρακτήρισε το αποτέλεσμα στην Έσση συγκλονιστικό και δήλωσε ότι “η ενότητα και οι ξεκάθαρες θέσεις αποδίδουν. Αν συνεχίσουμε να βαδίζουμε μαζί σε αυτόν τον δρόμο, το χάος [του εθνικού συνασπισμού] θα τελειώσει το αργότερο μέχρι τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025”.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Έσσης Μπόρις Ράιν θα συνεχίσει πιθανότατα να κυβερνά με τους Πράσινους, καθώς τόσο το CDU όσο και το CSU διατηρούν το λεγόμενο “τείχος προστασίας” έναντι του AfD, θεωρώντας το κόμμα ακραίο και αποκλείοντάς το από τη συνεργασία.

Η συμπρόεδρος του κόμματος AfD Άλις Βάιντελ πανηγύρισε για τα αποτελέσματα της Κυριακής, τονίζοντας ότι “οι πολίτες της Έσσης και της Βαυαρίας κατέστησαν σαφές ότι βαρέθηκαν την αφαίρεση των δικαιωμάτων, την αποστέρηση και μια μεταναστευτική πολιτική που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με τίποτα”.

Ο Lars Klingbeil, συμπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για τα κακά αποτελέσματα σε εξωτερικούς παράγοντες λέγοντας, ότι “πολλές κρίσεις των τελευταίων ετών συνέβαλαν στο να είναι η κατάσταση αυτή που είναι- δεν φταίει ο (συνασπισμός), αλλά πρέπει να το λύσουμε”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπό προϋποθέσεις ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με...

Αλλοδαπός εκτός ελέγχου έσπασε τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ σε 25 αυτοκίνητα!

«Στο πόδι» σηκώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στο Ηράκλειο της...

Παγκράτι: Επιτέθηκε με μαχαίρι στον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα από 11 ΙΧ – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Αιματηρό επεισόδιο με μαχαίρι μεταξύ δύο ανδρών σημειώθηκε το...

Η πλάνη περί επιχειρηματικού κράτους της σελέμπριτι «οικονομολόγου» Mazzucato

H Mazzucato είναι εξασκημένη στο να εξυμνεί τις αρετές...

Τι κρύβει η κόντρα της Λατινοπούλου με την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img