Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

500.000 οι αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του έτους – 30.000 εξ’ αυτών στην Ελλάδα – Δραματική η εικόνα στην Κύπρο

Μόνο από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο αλλοδαποί υπέβαλαν αιτήσεις ασύλου σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Νορβηγία και την Ελβετία. 124.000 από αυτούς στη Γερμανία και 29.789 στην Ελλάδα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας της ΕΕ στη Μάλτα τη Δευτέρα.

Η Γερμανία, η οποία συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή όλα τα βλέμματα, ακριβώς λόγω του μεταναστευτικού, ο αριθμός μειώθηκε κατά περίπου ένα πέμπτο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι (334.905). Αντιθέτως, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 79% (από 16.680 στο πρώτο εξάμηνο του 2023). Η χώρα μας βρίσκεται στην πέμπτη θέση του πίνακα με τα στοιχεία για τις αιτήσεις ασύλου στην Ε.Ε. της αρμόδιας υπηρεσίας της Ε.Ε.

Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση - Υπηρεσία για το Άσυλο
Πηγή: Ευρωπαϊκή Ένωση – Υπηρεσία για το Άσυλο

Στην Ιταλία, ο αριθμός των αιτήσεων αυξήθηκε κατά περίπου ένα τρίτο. Όπως και στην Ισπανία, το 17% του συνόλου των αιτήσεων προστασίας κατατέθηκε εκεί. Η Γαλλία ακολουθεί αμέσως μετά. Εκεί υποβλήθηκαν περισσότερες από 77.000 νέες αιτήσεις ασύλου.

Θλιβερή είναι η πρωτιά για την Κύπρο, όπου, όπως επισημαίνεται και στη σχετική έκθεση, οι 4.900 αιτήσεις ασύλου που κατετέθησαν, την τοποθετούν στην κορυφή του πίνακα με τις κατά κεφαλήν αιτήσεις σε Ε.Ε., Νορβηγία και Ελβετία.

Οι λαθρομετανάστες προέρχονται κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν

Οι περισσότεροι από τους πάνω από μισό εκατομμύριο λαθρομετανάστες προέρχονται από τη Συρία. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, το μερίδιό τους αυξήθηκε κατά 7% σε συνολικά 71.000 αιτούντες άσυλο. Αν και οι αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν υπέβαλαν κατά 20% λιγότερες αιτήσεις, παρέμεινε η δεύτερη πιο κοινή χώρα προέλευσης με 45.000 αιτήσεις ασύλου.

Οι Αφγανοί αποτελούν και για την Ελλάδα την κορυφαία εθνικότητα ανάμεσα σε όσους αναζητούν άσυλο, με 8.156 αιτήσεις. Ακολουθούν οι Σύροι με 6.412 και οι Αιγύπτιοι με 2.867.

Ο αριθμός των αιτήσεων προστασίας από λαθρομετανάστες που έφτασαν στην Ευρώπη διά θαλάσσης αυξήθηκε ιδιαίτερα έντονα, ιδίως στις ακτές των Καναρίων Νήσων. Οι κάτοικοι του Μάλι και της Σενεγάλης υπέβαλαν 9.600 και 7.500 αιτήσεις αντίστοιχα το πρώτο εξάμηνο του 2024, τριπλάσιες από ό,τι από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2023.

Οι λαθρομετανάστες από την Ουκρανία αναζητούν συχνά προστασία στη Γαλλία

Η Ισπανία, εν τω μεταξύ, ήταν συχνά ο προορισμός μεταναστών από τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Βενεζουελάνων, των Κολομβιανών και των Περουβιανών. Ωστόσο, οι μισοί από τους λαθρομετανάστες από την Ουκρανία ζήτησαν άσυλο στη Γαλλία και το ένα πέμπτο στην Πολωνία.

Αριθμός αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ από το 2015 έως το 2024 σε κάθε εξάμηνο του έτουςΦωτογραφία: ΕΕ
Αριθμός αιτήσεων ασύλου στην ΕΕ από το 2015 έως το 2024 σε κάθε εξάμηνο του έτους Φωτογραφία: ΕΕ

Το ποσοστό αναγνώρισης όλων των αιτήσεων ασύλου που υποβλήθηκαν στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία ήταν 46% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ποσοστό αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό για τους Σύρους με 92%. Ωστόσο, σε λιγότερο από το ένα τρίτο από αυτούς χορηγήθηκε καθεστώς πρόσφυγα. Η Γερμανία το χορήγησε γενικά σε μία στις εννέα περιπτώσεις.

Ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου είναι γενικά υψηλότερος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους από ό,τι κατά το πρώτο. Ως εκ τούτου, η ΕΕ αναμένει περισσότερες από ένα εκατομμύριο αιτήσεις προστασίας μέχρι το τέλος του έτους. Το αυτό, φυσικά, ισχύει και για τη χώρα μας, ειδικά στις αφίξεις που προέρχονται από την Τουρκία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Η Μόσχα, με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του...

Δεν υπάρχει θέμα αρχηγού στη ΝΙΚΗ. Είμαστε η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση.

Το πολιτικό κόμμα «ΝΙΚΗ» εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:Δεν υπάρχει...

Άγριος καυγάς μεταξύ Αλβανού και Παλαιστινίου σε οικοδομή στο Ηράκλειο: Χτυπήθηκαν με σφυρί και σκεπάρνι

Άγριος καυγάς μεταξύ εργαζομένων σε οικοδομή σημειώθηκε, σύμφωνα με...

Τα μέλη των Teamsters, του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα στη Β. Αμερική στηρίζουν «δυνατά και καθαρά» Τραμπ

Από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ανακοινώθηκε...

Ρόδος: Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός – Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός

42χρονος Αλβανός συνελήφθη από αστυνομικούς στη Ρόδο μετά από...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com