Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024

Το FPÖ της Αυστρίας ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις αλλά μπορεί να μείνει εκτός εξουσίας – Τα συστημικά κόμματα περιφρονούν τη λαϊκή βούληση

Το δεξιό Ελευθεριακό Κόμμα της Αυστρίας (FPÖ) διεύρυνε το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις ενόψει της ψηφοφορίας της 29ης Σεπτεμβρίου, αν και μια συμφωνία διαμοιρασμού της εξουσίας με τους Συντηρητικούς της χώρας μοιάζει απίθανη.

Η πρώτη έρευνα μεγάλου δείγματος μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, μια δημοσκόπηση της Unique Research για το περιοδικό Profil, εμφανίζει το FPÖ στην πρώτη θέση με 28% των ψήφων, αυξημένο κατά 1% σε σχέση με προηγούμενες έρευνες.

Το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) συγκεντρώνει 24% και οι Σοσιαλδημοκράτες (SPÖ) 20%. Δεδομένου ότι κανένα κόμμα δεν φαίνεται πιθανό να έχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο από μόνο του, δύο ή τρία θα πρέπει να συνάψουν συνασπισμό για να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Αυστρίας.

Με βάση τα αποτελέσματα των προβλέψεων, ένας πιθανός δικομματικός συνασπισμός θα ήταν μια συμμαχία μεταξύ του FPÖ και του ÖVP. Τα δύο αυτά κόμματα μοιράστηκαν την εξουσία σε κυβερνήσεις συνασπισμού από το 2000 έως το 2006 και από το 2017 έως το 2019.

Τα προγράμματα των δύο κομμάτων επικαλύπτονται με πολλούς τρόπους. Θέλουν να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση στην Αυστρία, υπόσχονται χαμηλότερους φόρους και σχεδιάζουν να είναι γενναιόδωρα απέναντι στα εκατομμύρια των συνταξιούχων της χώρας, ένα σημαντικό πακέτο.

Υπάρχουν επίσης βασικές διαφορές, όπως η φιλορωσική στάση του FPÖ και η αντίθεσή του στην ευρωπαϊκή συνεργασία για την αντιπυραυλική άμυνα Sky Shield.

Τους τελευταίους μήνες αρκετοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί του ÖVP απέκλεισαν έναν συνασπισμό με το FPÖ υπό τον σημερινό του ηγέτη, Χέρμαν Κικλ. Ο Κικλ, ο οποίος ήταν υπουργός Εσωτερικών από το 2017 έως το 2019, ανέλαβε το FPÖ το 2021 και επέβλεψε μια περίοδο εκλογικών επιτυχιών, σε μεγάλο βαθμό εις βάρος του ÖVP.

Οι Συντηρητικοί τον κατηγόρησαν ως «ακροδεξιό εξτρεμιστή» και επανειλημμένα δήλωσαν ότι θα συνάψουν συνασπισμό με το FPÖ μόνο αν ο Κικλ παραιτηθεί.

Στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Καρλ Νεχάμερ, επικεφαλής υποψήφιος του ÖVP και νυν καγκελάριος της Αυστρίας, δήλωσε ότι θα δεν θα διεξάγει συνομιλίες συνασπισμού με το FPÖ υπό τον Κικλ, ο οποίος, όπως είπε, είχε «γυρίσει την πλάτη του στην πολιτική ευθύνη» και είχε γίνει «θεωρητικός του φόβου».

Καθώς όλα τα άλλα κόμματα έχουν επίσης αποκλείσει δημοσίως οποιαδήποτε συνεργασία με το FPÖ, η μόνη εναλλακτική λύση για κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ένας τριμερής συνασπισμός μεταξύ του ÖVP, του SPÖ και είτε των Πρασίνων είτε του αριστερού κόμματος Φιλελεύθεροι Νέοι, τα οποία αναμένεται να λάβουν περίπου 9% των ψήφων.

Οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ του ÖVP και τόσο του SPÖ όσο και των Πρασίνων εμφανίζονται σημαντικές, καθώς οι δύο τελευταίοι έχουν κινηθεί περισσότερο προς τη σκληρή αριστερά.

Παρόλα αυτά, το ÖVP μοιράζεται την εξουσία με το πολύ μικρότερο κόμμα των Πρασίνων τα τελευταία πέντε χρόνια. Στο διάστημα αυτό οι Συντηρητικοί έχουν αποδειχθεί διαλλακτικοί σε αριστερά αιτήματα, όπως η εισαγωγή φόρου CO2 και δαπανηρών ενεργειακών επιδοτήσεων για τα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση υπήρξε επίσης επιεικής όσον αφορά το άσυλο, τη μετανάστευση και τους αλλοδαπούς εγκληματίες, παρόλο που το ÖVP παρουσιάζεται τώρα ως σκληρό στο μεταναστευτικό.

Πολλοί αναρωτιούνται ποιος συνασπισμός είναι πιο ρεαλιστικός. Ο Πέτερ Φιλτσμάιερ, πολιτικός επιστήμονας και σύμβουλος, δήλωσε ότι ένας συνασπισμός μεταξύ του ÖVP και FPÖ είναι αναμενόμενος αν το ÖVP έρθει πρώτο, καθώς, σε αυτή την περίπτωση, το FPÖ δεν θα επέμενε στον Κικλ.

Αλλά αν το FPÖ εξασφάλιζε μια τόσο μεγάλη νίκη όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ο Κικλ θα ήταν «ανέγγιχτος», δήλωσε ο Φιλτσμάιερ.

Πηγή: Brussels Journal

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Δεν υπάρχει θέμα αρχηγού στη ΝΙΚΗ. Είμαστε η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση.

Το πολιτικό κόμμα «ΝΙΚΗ» εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:Δεν υπάρχει...

Άγριος καυγάς μεταξύ Αλβανού και Παλαιστινίου σε οικοδομή στο Ηράκλειο: Χτυπήθηκαν με σφυρί και σκεπάρνι

Άγριος καυγάς μεταξύ εργαζομένων σε οικοδομή σημειώθηκε, σύμφωνα με...

Τα μέλη των Teamsters, του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα στη Β. Αμερική στηρίζουν «δυνατά και καθαρά» Τραμπ

Από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ανακοινώθηκε...

Ρόδος: Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός – Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός

42χρονος Αλβανός συνελήφθη από αστυνομικούς στη Ρόδο μετά από...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com