Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2024

Τι συμβαίνει στην Γαλλική Δεξιά; Προδοσίες, συμμαχίες και “μαχαιρώματα” στην προσπάθεια της Λεπέν να ρίξει τον Μακρόν

Ημερομηνία:

Δεν προλαβαίνει κανείς να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γαλλική δεξιά καθώς η Λεπέν πάει να πάρει την κυβέρνηση.

Ως τις πιο 72 εκρηκτικές ώρες στην ιστορία της πολιτικής της Γαλλίας, περιγράφουν πολλοί τις εξελίξεις στην χώρα, με την Μαρίν Λεπέν να βρίσκεται στο επίκεντρο. Τα κόμματα της δεξιάς σπαράσσονται με την προοπτική της για πρώτη φορά κατάληψης της εξουσίας.

Τι στο καλό συνέβη και ποια είναι τα τελευταία νέα;

Όλα ξεκίνησαν  την Κυριακή, όταν οι Γάλλοι ψηφοφόροι ψήφισαν στις ευρωεκλογές, δίνοντας στο δεξιό λαϊκιστικό Εθνικό Συναγερμό (RN) μια συνολική νίκη και μια εντολή να ταρακουνήσει τα πράγματα στις Βρυξέλλες. Το κόμμα, του οποίου de facto ηγέτης είναι η φλογερή εθνικίστρια και πρώην υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές Μαρίν Λεπέν, κέρδισε το ένα τρίτο του συνόλου των ψήφων και διπλάσιο ποσοστό από αυτό που συγκέντρωσαν οι κεντρώοι του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν δεν περίμενε καν να καταμετρηθούν οι ψήφοι, ανακοινώνοντας διάγγελμα προς το έθνος μόλις μία ώρα μετά τη δημοσίευση του exit poll που προέβλεπε συντριπτική ήττα. Διέλυσε αμέσως το γαλλικό κοινοβούλιο, την Εθνοσυνέλευση, και προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου.

Η ανακοίνωση αυτή έθεσε σε κίνηση τους τροχούς για έναν καταιγισμό συνομιλιών μεταξύ πολιτικών κομμάτων και από τις δύο πλευρές του φάσματος, με πρόθεση να βάλουν τέλος στον πλέον έντονα αντιπαθή Μακρονισμό και να εγκαταστήσουν στο Παρίσι μια νέα κυβέρνηση είτε σοσιαλιστών είτε εθνικιστών.

Η γαλλική αριστερά, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και του σοσιαλιστικού στελέχους της Ζαν-Λικ Μελανσόν με το LFI, συμφώνησαν να σχηματίσουν συνασπισμό τη Δευτέρα, σχηματίζοντας τη συμμαχία του Λαϊκού Μετώπου που έχει σχεδιαστεί για να ανατρέψει τους δεξιούς υποψηφίους.

Οι σημαντικότεροι παίκτες της δεξιάς περιλαμβάνουν τον Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά, την Reconquête (Παλινόρθωση) του Ερίκ Ζεμούρ και το κεντροδεξιό Les Républicains (Οι Ρεπουμπλικάνοι).

Λίγες ώρες μετά την προκήρυξη των εκλογών, η επικεφαλής υποψήφια της Reconquête στις ευρωεκλογές, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, η οποία τυγχάνει να είναι ανιψιά της Λεπέν, είχε μυστικές συναντήσεις με τη θεία της και τον Μπαρντελά για να συζητήσουν μια εκλογική συμφωνία. Τα κόμματα είχαν ρίξει λάσπη το ένα στο άλλο κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ευθυγραμμίζονται με διαφορετικές ευρωπαϊκές ομάδες – η Reconquête ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (), ενώ το RN συνδέεται με την Ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία ().

Ωστόσο, υπήρχε η ελπίδα ότι η Μαρεσάλ θα μπορούσε να διευκολύνει την ενοποίηση της δεξιάς ψήφου, προσπάθειες που τελικά απέβησαν μάταιες.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος των Les Républicains (LR) Ερίκ Κιοτί, ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε εκλογική συμφωνία με τη Λεπέν και τον Μπαρντέλα που θα έβλεπε τα κόμματα να κατεβαίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις βουλευτικές εκλογές. Το κεντροδεξιό κόμμα του Κιοτί φαινόταν να θεωρείται στα μάτια της ηγεσίας του RN πιο ευχάριστο από την Reconquête. Η κίνηση αυτή εξόργισε πολλούς μέσα στο ίδιο το κόμμα του Κιοτί, οι οποίοι παραπονέθηκαν για το γεγονός ότι, στα μάτια τους τουλάχιστον, το κόμμα γονάτιζε στην ακροδεξιά για μια ευκαιρία συγκυβέρνησης, και ορισμένοι ορκίστηκαν να ανατρέψουν την απόφαση.

Το γαλλικό κατεστημένο εξοργίστηκε ακόμη περισσότερο, με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν να ισχυρίζεται ότι ο Κιοτί είχε «υπογράψει τις συμφωνίες του Μονάχου», αναφερόμενος στη συμφωνία των Συμμάχων για την παράδοση της Σουδητίας της Τσεχοσλοβακίας στη ναζιστική Γερμανία το 1938.

Λίγο μετά την ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, η Μαρεσάλ αποκάλυψε ότι οι συνομιλίες είχαν καταρρεύσει για μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ RN και Reconquête, υποστηρίζοντας ότι τα κορυφαία στελέχη του RN δεν ήθελαν να ευθυγραμμιστούν με τον ηγέτη του κόμματός της Ερίκ Ζεμούρ.

Ο Ζεμούρ, ωστόσο, αργότερα την Τρίτη ανακοίνωσε ότι δεν θα κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφιος, καθώς στην εκλογική του περιφέρεια υπάρχει εν ενεργεία βουλευτής του RN και ο ίδιος, ως «πατριώτης», ήταν πρόθυμος να βάλει τη χώρα πάνω από το κόμμα και να κάνει στην άκρη. Οι πολιτικοί της Reconquête, ωστόσο, θα εξακολουθούσαν να διεκδικούν άλλες έδρες σε ολόκληρη τη χώρα, ελλείψει ευρύτερης εκλογικής συμφωνίας με το RN.

Την Τετάρτη, υπήρξαν περισσότερα πυροτεχνήματα. Πρώτον, ο Κιοτί προσπάθησε να σταματήσει μια έκτακτη συνάντηση μεταξύ των πολιτικών επικεφαλής του LR, κλειδώνοντας τις πόρτες των κεντρικών γραφείων του κόμματος στο Παρίσι. Οι μάταιες προσπάθειές του απέτυχαν και η εκτελεστική επιτροπή του κόμματος τον απέπεμψε από το ρόλο του, διορίζοντας τον Φρανσουά-Ζαβιέ Μπελαμί ως προσωρινό ηγέτη.

Ο Κιοτί βγήκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ισχυριστεί ότι «καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή τη συνεδρίαση δεν έχει νομική βάση» και «μπορεί να έχει ποινικές επιπτώσεις». Ο ίδιος στάθηκε στο εκλογικό του σύμφωνο και δήλωσε ότι πολλοί υποστηρικτές Ρεπουμπλικάνοι θα εξακολουθήσουν να τηρούν τη συμφωνία με το RN, αλλά το υπερισχύον σύμφωνο βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο.

Στη συνέχεια, η ένταση μεταξύ Μαρεσάλ και Ζεμούρ έφτασε στο κρεσέντο της στο στρατόπεδο της Reconquête, με την είδηση να διαδίδεται, ότι οι δρόμοι του ζευγαριού χώρισαν μετά από διαφωνία σχετικά με το πώς θα προχωρήσει η εκλογική του στρατηγική.

Ο Ζεμούρ ισχυρίστηκε ότι είχε συναντηθεί με την εκτελεστική επιτροπή του κόμματος για να «προετοιμάσει το κόμμα για τις εκλογές, ενώ αποδέχθηκε ότι σε περίπτωση συμφωνίας (με το RN) θα αποσύρουμε τους υποψηφίους της Reconquête για να επιτρέψουμε τη μεγάλη συσπείρωση για τη νίκη».

Είπε ότι η Μαρεσάλ και άλλοι γύρω της έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην οποία τον κατηγόρησαν ότι «μπλοκάρει» μια ένωση στη Δεξιά, κάτι που ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «λαχταρούσε εδώ και 30 χρόνια».

«Είμαι αηδιασμένος και πληγωμένος, όπως όλοι οι ακτιβιστές, οι συμπαθούντες και οι ψηφοφόροι, από την προδοσία της Μαριόν Μαρεσάλ, την οποία όλοι εμπιστευτήκαμε, και στην οποία δώσαμε τα πάντα: τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής λίστας και τις θυσίες των ακτιβιστών», έγραψε ο Ζεμούρ σε δήλωσή του.

«Μόλις 48 ώρες μετά την εκλογή της από 1,3 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Reconquête, επέλεξε να ξεπουλήσει το κόμμα μας, να θεωρήσει ότι δεν είναι πλέον νόμιμο να μεταφέρει τις ιδέες της, να μας επιτεθεί με συκοφαντίες», πρόσθεσε.

Σε μια σύντομη δήλωση, η Μαρεσάλ «επεσήμανε» τον αποκλεισμό της από την Reconquête λόγω της «άρνησής της να παρουσιάσει υποψηφίους» για να αντιταχθεί στη δεξιά συμμαχία που συμφωνήθηκε μεταξύ RN και LR.

«Θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν επιστρέφω στο RN αλλά ενθαρρύνω την αναγκαία ένωση των δεξιών για να νικήσουμε τον Εμανουέλ Μακρόν και να σώσουμε τη χώρα μας», πρόσθεσε.

Η Μαρεσάλ επαινέθηκε από τη θεία της επειδή «έθεσε ως προτεραιότητα το εθνικό συμφέρον έναντι των κομματικών σκοπιμοτήτων». Η Γαλλίδα πολιτικός εξήρε την «θαρραλέα θέση της ανιψιάς της, η οποία θα ενισχύσει την πατριωτική δυναμική».

Οι πρώτες δημοσκοπήσεις προβλέπουν πολλά από τα ίδια με τις ευρωεκλογές στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας στις 30 Ιουνίου, με τον Εθνικό Συναγερμό να αναμένεται να κερδίσει μια σχετική πλειοψηφία. Το αν θα ισχύσει κάποια από τις εκλογικές συμφωνίες που συμφωνήθηκαν ή διαπραγματεύτηκαν μένει να φανεί.

Όπως λένε, μια εβδομάδα είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην πολιτική, αλλά ειδικά αυτή η εβδομάδα ήταν μια από τις πιο εκρηκτικές στη Γαλλία στην πρόσφατη ιστορία, και μόλις τώρα ξεπεράσαμε τον σκόπελο.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Στον ΠΑΟΚ ο Βουκ Ιβάνκοβιτς

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση: Ο ΠΑΟΚ, και το τμήμα Βόλεϊ...

ΟΦΗ: Αντίστροφη μέτρηση για την «πρώτη»

Η πρώτη συγκέντρωση των παικτών του ΟΦΗ ενόψει της...

ΚΟΕ: Η αποστολή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βελιγράδι, η Ελλάδα… έβγαλε ακόμα...

Ειδικό Πρωτάθλημα Ανόδου στην Α2 Γυναικών (Αποτελέσματα, Αγώνες 23/6)

Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι αγώνες της 5ης και...

Φεύγουν κι άλλοι στην Ομόνοια

Γνωστή και η προσπάθεια για παραχώρησή του Μπάκιτς με...