Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Τα συν και τα πλην επίσκεψης του Μόντι

Ημερομηνία:

Η αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδος και Ινδίας είναι ιστορική. Η Ελλάδα όμως έχει δείξει επανειλημμένα ότι δεν γνωρίζει να ακροβατεί στον νέο εύθραυστο και διαρκώς μεταβαλλόμενο πολυπολικό κόσμο που έχει αναδυθεί. Η Ινδία ανήκει στις το των οποίων πλέον ξεπερνά αυτό των ιδίως μετά την εισδοχή νέων χώρων μέσα στους κόλπους τους. Η σταδιακή επιδίωξη της αναβάθμισης των σχέσεων Ελλάδος και Ινδίας λοιπόν είναι μονόδρομος και εξαιτίας της στρατιωτικής σχέσης πλέον Τουρκίας και Πακιστάν.

BRICS ομως δεν είναι μόνον η Ινδία. Σε αυτές ανήκει και η Κίνα η οποία προσπαθεί να κατασκευάσει ένα alternative new world order απέναντι σε αυτόν που προτάσσουν οι democrats των του πιο σημαντικού μας εταίρου. Εάν δε συνυπολογίσει κανείς ότι ανήκει και η Ρωσία στις BRICS οι επιλογές της κυβέρνησης για αποστολή όπλων στην Ουκρανία και αν ισχύει η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων καθιστά τον εταίρο πόλο των BRICS αν όχι εχθρικά διακείμενο απέναντί μας, αλλά το λιγότερο επιφυλακτικό

Σε πρώτη φάση αυτό έχουμε μόνον, την ψευδαίσθηση ότι δεν μας ενδιαφέρει, διότι η σχέση Κίνας και περισσότερο Ρωσίας με την Τουρκία θα διαδραματίσει ρόλο κρίσιμο για το μέλλον μας. Εάν δε προσθέσουμε στην εξίσωση την μεταβλητή του Σαχέλ, κρισιμότατη για το πώς θα κινηθούν οι μεταναστευτικές ροές τότε, εκεί θα αντιληφθούμε ότι πρόκειται περί ενός πεδίου ανταγωνισμού ΗΠΑ, Γαλλίας, Κίνας, Ρωσίας και Ισλάμ. ‘Οχι μόνον για τις σπάνιες γαίες, αλλά για την μεταφορά της γεωπολιτικής πίεσης από την Ανατολή στην Δύση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ναι, εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση αλλά χωρίς μια 24/7 ανάλυση του πώς εξυπηρετούνται και πώς πλήττονται τα συμφέροντά μας και διαταράσσεται η ασφάλειά μας, φοβάμαι ότι θα κάνουμε μια τρύπα στο νερό.

Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης
Ο Ραφαήλ Α. Καλυβιώτης είναι Πολιτικός Επιστήμων, υποψήφιος Δρ. Γεωπολιτικής και απόφοιτος του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε εξειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία και Ανάλυση, ενώ έχει διατελέσει επικοινωνιακός σύμβουλος και Campaign Manager. Εργάζεται στον ναυτιλιακό κλάδο. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους από το Cardiff University και το Institute of Chartered Shipbrokers με εξειδίκευση στη Ναυτιλιακή Πολιτική και στην επίλυση ναυτασφαλιστικών διαφορών. Είναι Ιδρυτής και Συντονιστής του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών, είναι τακτικός αρθρογράφος στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, στην εφημερίδα Δημοκρατία και επιστημονικός συνεργάτης της μηνιαίας επιθεώρησης «Νέα Πολιτική».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ελλάδα – Σλοβενία 96-68: Μια… ανάσα από το Παρίσι! (highlights)

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ μετέτρεψε σε απογευματινό περίπατο το...

Σπανούλης: «Ήρθα να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου με τιμή και περηφάνια»

Η Εθνική μας ομάδα ήταν επιβλητική στο παιχνίδι με...

Παναγιώτα Δόση: Το 14ο μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παναγιώτα Δόση ήταν μόλις μία θέση εκτός πρόκρισης...

Ισπανία: Ένα μήνα έξω ο Πέδρι, μένει στη Γερμανία

Ο τραυματισμός του Πέδρι στο γόνατο από το μαρκάρισμα...

Χανιά: Έκλεψαν 3.000 ευρώ από τουρίστες – Έγιναν τρεις συλλήψεις

Τρία άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά που κατηγορούνται πως είχαν...