Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Στρατηγική Συμφωνία μεταξύ Πολωνίας – Εσθονίας – Λετονίας – Λιθουανίας για αντιμετώπιση «υβριδικού πολέμου» από λαθρομετανάστες ή μισθοφόρους

Ημερομηνία:

Η Πολωνία και τα τρία κράτη της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, θα κλείσουν εντελώς τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία σε περίπτωση ενός “κρίσιμου περιστατικού” στο οποίο εμπλέκονται μισθοφόροι από την εταιρία μισθοφόρων Βάγκνερ, δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Mariusz Kaminski στο τη Δευτέρα 28 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών της Λιθουανίας Άγκνε Μπιλοτάιτε, το πλήρες κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να συμβεί υπό δύο συνθήκες:

Πρώτον, ένα ένοπλο επεισόδιο στα σύνορα μιας από τις χώρες. Το περιστατικό θα πρέπει να αποτελεί σοβαρή απειλή για την εθνική ασφάλεια. Το άλλο κριτήριο είναι η μαζική διέλευση λαθρομεταναστών μέσω των συνόρων ενός από τα κράτη. Οι τέσσερις χώρες είχαν συγκεντρωθεί στη Βαρσοβία της Πολωνίας για να συζητήσουν μια κοινή αντίδραση σε περίπτωση που η συμπεριφορά της Λευκορωσίας αρχίσει να απειλεί την εθνική ασφάλεια κάποιας από τις χώρες. Η Λετονία είναι η τελευταία χώρα που ενίσχυσε την προστασία των συνόρων της με τη Λευκορωσία λόγω μιας “ραγδαία αυξανόμενης υβριδικής απειλής”. Προηγουμένως, η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα μεταφέρει επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα “για να τρομάξει τον επιτιθέμενο, ώστε να μην τολμήσει να μας επιτεθεί”.

Τα έθνη στην ανατολική πτέρυγα του που αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη εισροή παράνομων μεταναστών κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι οργανώνει τη ροή. Η Λιθουανία και η Πολωνία έχουν κατασκευάσει φράγματα στα σύνορά τους με τη Λευκορωσία για να ανακόψουν τη ροή των μεταναστών, ενώ η Λετονία έχει επίσης αρχίσει να κατασκευάζει φράχτη. Οι συμμαχικές χώρες ανησυχούν επίσης για τους χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες της μισθοφορικής ομάδας που σταθμεύουν σήμερα στη Λευκορωσία. Ενώ τα ανατολικά μέλη του ΝΑΤΟ φοβούνται μια επίθεση από τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία, αξιωματούχοι στη Μόσχα και το Μινσκ πιστεύουν το αντίθετο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να υπονοούν ότι η Πολωνία σκοπεύει να προσαρτήσει δυτικές περιοχές της Ουκρανίας. Η λιθουανική κυβέρνηση έχει ήδη κλείσει προσωρινά δύο από τα έξι συνοριακά περάσματα της Λευκορωσίας, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως από επιβατικά οχήματα και κενά φορτηγά. Η πρωθυπουργός Ingrida Šimonytė σημείωσε ότι το κλείσιμο περισσότερων από δύο συνοριακών διαβάσεων με τη Λευκορωσία χωρίς συντονισμό με τις γειτονικές χώρες θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες για αυτές. Ως εκ τούτου, εάν εξεταστεί μια τέτοια απόφαση, είναι σημαντικό να ενεργηθεί με συντονισμένο τρόπο.

Ήδη πριν από τη συνάντηση της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι οι τέσσερις χώρες απλώς χειροτερεύουν τα πράγματα για τους ίδιους τους ανθρώπους τους:

”Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τη Λιθουανία και τη Λετονία. Πιθανότατα προτρέχουν των πραγμάτων … θέλουν να κάνουν επίδειξη. Αλλά αυτό θα τους γυρίσει μπούμερανγκ.”

Οι τέσσερις χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία ζητούσαν από τον Λουκασένκο να απομακρύνει την ομάδα Wagner από τη χώρα του και επίσης ζητούσαν να απομακρυνθούν οι μετανάστες στη συνοριακή περιοχή και να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Του Zoltán Kottász

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σπανούλης: «Ήρθα να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου με τιμή και περηφάνια»

Η Εθνική μας ομάδα ήταν επιβλητική στο παιχνίδι με...

Παναγιώτα Δόση: Το 14ο μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παναγιώτα Δόση ήταν μόλις μία θέση εκτός πρόκρισης...

Ισπανία: Ένα μήνα έξω ο Πέδρι, μένει στη Γερμανία

Ο τραυματισμός του Πέδρι στο γόνατο από το μαρκάρισμα...

Χανιά: Έκλεψαν 3.000 ευρώ από τουρίστες – Έγιναν τρεις συλλήψεις

Τρία άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά που κατηγορούνται πως είχαν...

Ζαλγκίρις για Έβανς: «Πραγματικό παράδειγμα και ηγέτης»

Με τα καλύτερα λόγια για τον Κίναν Έβανς αναφέρθηκε...