Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024

Πέτρος Τασιός: Εσωτερικό μπρα ντε φερ στις ΗΠΑ- Το Κογκρέσο πήρε το πάνω χέρι έναντι της κυβέρνησης

Στη συνέντευξή (08-02-2024) ο διεθνολόγος με ειδίκευση στην πολιτική των ΗΠΑ σχολιάζει την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο με την οποία το State Department δεσμεύεται στα νομοθετικά σώματα ότι θα ελέγχει τη χρήση των F-16 που αποδεσμεύονται προς την Τουρκία, ώστε η Άγκυρα να μην κάνει χρήση τους κατά συμμάχων και ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα.

Κάνει μία αναδρομή της υπόθεσης υπενθυμίζοντας ότι τροπολογίες για το μπλοκάρισμα της αποδέσμευσης των F-16 Viper για την Τουρκίας είχαν κατατεθεί διακομματικά ήδη από την Βουλή των Αντιπροσώπων από τους Κρις Πάπας και Γκας Μπιλιράκη και από τη Γερουσία από τον Μομπ Μενέντεζ και τον Κρισ Βαν Χόλεν, οι οποίες δεν ενσωματώθηκαν στον αμυντικό προϋπολογισμό αλλά αυό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν νομική υπόσταση.

Η επιστολή Μπλίνκεν στην ουσία αποτυπώνει αυτό το οποίο επιδίωκαν οι τροπολογίες ως εσωτερική δέσμευση του State Department προς τη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η εσωτερική διαμάχη στις ΗΠΑ πάντως εκτείνεται σε θέματα που αφορούν και σημαντικά ζητήματα της αμερικανικής πολιτικής όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η βοήθεια στο Ισραήλ και το μεταναστευτικό, ενώ σύγκλιση και συναντίληψη υπάρχει στο ζήτημα της αντιμετώπισης της Κίνας.

Εκτίμηση του συνομιλητή μας είναι ότι αυτή την περίοδο στον εσωτερικό συσχετισμό ισχύος μεταξύ νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας ο πρώτη έχει αυξήσει την επιρροή της στη διαμόρφωση της πολιτικής των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πέτρος Τασιός
Πέτρος Τασιός
Ο Πέτρος Τασιός είναι διεθνολόγος με ειδίκευση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Αναλύσεις του δημοσιεύονται και στα περιοδικά “Foreign Affairs, The Hellenic Edition” και “Άμυνα και Διπλωματία”, στο οποίο αποτελεί και μέλος της συντακτικής ομάδας. Είναι τακτικός διαλέκτης στο Δίκτυο Ελλήνων Συντηρητικών και αναλυτής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών. Επαγγελματικά δραστηριοποιείται στον χώρο των ναυτασφαλίσεων.

Τελευταίες ειδήσεις

Βελόπουλος: Άκρως επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης έναντι της Αλβανίας

Κριτική στην κυβέρνηση για την πολιτική της έναντι της...

Ο Φρέντη Μπελέρη για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία

«Στις υποχρεώσεις της Αλβανίας αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματά...

Ο Ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ ζήτησε με ερώτηση-παρέμβαση την αποδέσμευση της Ελλάδας από τη συμφωνία των Πρεσπών

Το πολιτικό κόμμα «ΝΙΚΗ» εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:Ο...

Ελλάδα: Η ενδεκάδα της Εθνικής Ελπίδων για τον «τελικό» με Κροατία

Η Εθνική Ελπίδων αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Κροατία (15/10,...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img