Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Πάλι τα ίδια: Ο Φερχόφστατ επιδιώκει εκ νέου την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης

Ημερομηνία:

Ο Γκι Φερχόφστατ και οι σύμμαχοι ευρωβουλευτές του πιέζουν -και πάλι- για ομοσπονδιακές μεταρρυθμίσεις των συνθηκών της .

Η ομάδα των πέντε, που προέρχονται από τη φιλοευρωπαϊκή κεντροαριστερά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοίνωσαν τις προτάσεις τους σε συνέντευξη Τύπου στις 13 Σεπτεμβρίου και τις έθεσαν ενώπιον της συνταγματικής επιτροπής του Κοινοβουλίου την επόμενη ημέρα.

Πρόταση νόμου από τον Γκι Φερχόφστατ για την επέκταση της δικτατορίας των Βρυξελλών – Καταργούν το βέτο!

Ο βετεράνος φεντεραλιστής Φερχόφστατ και η ομάδα των πέντε εισηγητών πρότεινε μια σειρά μέτρων που πολλοί πιστεύουν ότι θα αυξήσουν τον έλεγχο των Βρυξελλών επί της ΕΕ.

Ο Φερχόφστατ δήλωσε ότι ο πρωταρχικός στόχος της έκθεσής τους ήταν να απαλλάξουν την ΕΕ από την «καταστροφική» ομοφωνία.

Σε ορισμένους βασικούς τομείς, οι νόμοι και οι πολιτικές της ΕΕ χρειάζονται την τελική σφραγίδα έγκρισης και από τα 27 κράτη μέλη, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε έθνος έχει δικαίωμα βέτο. Ενώ πολλοί θεωρούν ότι αυτό αποτελεί ουσιαστική εγγύηση των δικαιωμάτων των μεμονωμένων εθνών στο μπλοκ, άλλοι πιστεύουν ότι θα καταστήσει την ΕΕ μη διαχειρίσιμη, όταν θα προσθέσει περισσότερα μέλη στο πλαίσιο των τρεχόντων σχεδίων διεύρυνσης.

Η λήψη αποφάσεων της ΕΕ «θα γίνει πιο δύσκολη με περισσότερα κράτη», δήλωσε ο Φερχόφστατ στον Τύπο.

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φράιντ δήλωσε: «Νομίζω ότι αυτό που θέτουμε εδώ ενώπιον των συναδέλφων είναι ιστορικό».

Οι πέντε ευρωβουλευτές θα υποβάλουν τις προτάσεις για να εγκριθούν από τη Συνταγματική Επιτροπή τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια ελπίζουν ότι θα πάνε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου τον Νοέμβριο. Εάν εγκριθούν και πάλι, το Κοινοβούλιο θα ζητήσει στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συγκαλέσουν συνέδριο για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

Μιλώντας στη Συνταγματική Επιτροπή, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Σβεν Ζίμον επέμεινε: «Πρέπει να καταργήσουμε τα βέτο», διότι «έχουν περάσει 16 χρόνια από τότε που υπογράψαμε τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε και πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε μαζί του».

Και πρόσθεσε: «Εμείς απλά… προτείνουμε να το καταργήσουμε (το βέτο) εντελώς».

Οι υπόλοιποι ευρωβουλευτές που συγκεντρώθηκαν στην μάλλον άδεια αίθουσα της Επιτροπής ήταν στην πλειονότητά τους σύμφωνοι.

Η μόνη φωνή διαφωνίας προήλθε από έναν από τους πρώην συνεισηγητές της ομάδας, τον Γιάτσεκ Σάριουζ Βόλσκι, Πολωνό ευρωβουλευτή της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών ().

Ενώ ο Σάριουζ Βόλσκι είχε αρχικά συμμετάσχει στη σύνταξη της πρότασης, παραιτήθηκε για τον «βιαστικό», όπως τον χαρακτήρισε, χαρακτήρα της. Πρόσθεσε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές είχαν «καθαρά πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα».

Πρόσθεσε επίσης, ότι οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις του ECR, που βασίζονται στην επικουρικότητα και την αναλογικότητα – ιδρυτικές αρχές της ΕΕ – «απορρίφθηκαν όλες, μα όλες» και ότι «κανένα επιχείρημα δεν προτάχθηκε» εναντίον τους.

Προς το τέλος της ομιλίας του, κάποιοι ευρωβουλευτές ακούστηκαν να παρενοχλούν τον Σάριουζ Βόλσκι, εκνευρίζοντας τον Πολωνό.

«Είστε έξι, υπάρχει μία αντιπολίτευση και δεν επιτρέψατε στην να συμμετάσχει, οπότε μη λογοκρίνετε», αντέδρασε.

Μιλώντας στο , ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Κρίστιαν Τέρχες ήταν επικριτικός, λέγοντας: «Οι φανατικοί φεντεραλιστές… συνεχίζουν να πιέζουν για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τυραννία τύπου Σοβιετικής Ένωσης».

Η ΕΕ βρίσκεται σε περίοδο δημοκρατικής, δημογραφικής και πολιτιστικής παρακμής. ρειαζόμαστε περισσότερη ελευθερία, περισσότερα παιδιά, περισσότερη εθνική δημοκρατία και λιγότερη γραφειοκρατία των Βρυξελλών.

Μιλώντας σε συνέδριο στις 28 Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ υποστήριξε ότι δε χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για τη διεύρυνση και χαρακτήρισε την όλη συζήτηση «ανέντιμο κτύπημα γύρω από το θάμνο».

Ο Φερχόφστατ και οι συνάδελφοί του συνεισηγητές αναφέρθηκαν επανειλημμένα στη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως απόδειξη ότι η μεταρρύθμιση της ΕΕ και η ομοσπονδοποίηση είναι δημοφιλείς στους πολίτες της της ΕΕ.

Άλλοι ήταν επιφυλακτικοί ως προς αυτό. Όντας συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια του Lock-Down της COVID-19, ορισμένοι λένε ότι λιγότεροι από το 5% των πολιτών της ΕΕ γνώριζαν καν για τη διάσκεψη.

Ο Τέρχες επεσήμανε επίσης: «Την τελευταία φορά που οι… ομοσπονδιακές φιλοδοξίες τους τέθηκαν σε δημόσια ψηφοφορία (Το Σύνταγμα της ΕΕ 2005), ηττήθηκαν πανηγυρικά στη Γαλλία και τις Κάτω Χώρες”.

Ο Ζίμον υποστήριξε ότι η κίνηση της ομάδας «δεν αφορά παλιές ιδέες περί ομοσπονδίας έναντι μιας Ευρώπης των εθνών, αλλά τη βελτίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκεί που έχει σημασία για τους Ευρωπαίους».

Το άνοιγμα της πρότασης μεταρρύθμισης παραθέτει το Μανιφέστο Βεντότενε, μια πολιτική δήλωση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία καλούσε για τη δημιουργία μιας Σοσιαλιστικής Ομοσπονδίας της Ευρώπης.

Πηγή

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ανοιχτά τα πάρκινγκ του Καραϊσκάκη για τον κόσμο που πάει στο ΣΕΦ

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ κάνει μεγάλη προσπάθεια για να...

Εθνική: MVP ο Γουόκαπ κόντρα στη Σλοβενία (vid)

Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη πήρε ο Τόμας Γουόκαπ...

Ελλάδα – Σλοβενία 96-68: Μια… ανάσα από το Παρίσι! (highlights)

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ μετέτρεψε σε απογευματινό περίπατο το...

Σπανούλης: «Ήρθα να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου με τιμή και περηφάνια»

Η Εθνική μας ομάδα ήταν επιβλητική στο παιχνίδι με...

Παναγιώτα Δόση: Το 14ο μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παναγιώτα Δόση ήταν μόλις μία θέση εκτός πρόκρισης...

Ισπανία: Ένα μήνα έξω ο Πέδρι, μένει στη Γερμανία

Ο τραυματισμός του Πέδρι στο γόνατο από το μαρκάρισμα...