Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024

ΟΗΕ: Στο πλούσιο σε πετρέλαιο Ντουμπάι, Γκουτέρες και COP28 θα ζητήσουν πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποστήριξε μια πλήρη «σταδιακή κατάργηση» των ορυκτών καυσίμων την Πέμπτη, πριν επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο και ακολουθήσει πάνω από 70.000 άλλους ανησυχούντες για το κλίμα που πετούν στη διάσκεψη COP28, διάρκειας δύο εβδομάδων στο πλούσιο σε πετρέλαιο Ντουμπάι.

Οτιδήποτε λιγότερο, προειδοποίησε ο βετεράνος Πορτογάλος σοσιαλιστής, θα οδηγούσε σε «ολοκληρωτική καταστροφή» στην τρέχουσα πορεία της ανθρωπότητας.

«Προφανώς είμαι σθεναρά υπέρ της άποψης που περιλαμβάνει (μια) σταδιακή κατάργηση, ακόμη και με ένα λογικό χρονικό πλαίσιο», δήλωσε ο Γκουτέρες σε συνέντευξή του στο AFP.

Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ζητήσει από το COP28 μια τελική δήλωση, η οποία απαιτεί ομόφωνη συμφωνία, να απευθύνει ρητή έκκληση για μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, προσθέτοντας τη φωνή τους στις προηγούμενες προειδοποιήσεις του Γκουτέρες ότι ο πλανήτης είναι καταδικασμένος με την τρέχουσα πορεία του.

Γκουτέρες: «η τρομακτική εποχή του παγκόσμιου βρασμού έχει φτάσει»

Αυτό θα ήταν μια ιστορική πρωτιά από πλευράς COP, καθώς η διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη το 2021 μπόρεσε να συμφωνήσει μόνο στην αναφορά του άνθρακα, σημειώνει το AFP.

Αλλά για τον Γκουτέρες, μια απλή υπόσχεση για τη μείωση των ορυκτών καυσίμων δεν θα ήταν αρκετή.

«Νομίζω ότι θα ήταν κρίμα αν μέναμε σε μια ασαφή και μη δεσμευτική ‘σταδιακή μείωση’ της οποίας το πραγματικό νόημα δεν θα ήταν προφανές για κανέναν», είπε.

Όταν ρωτήθηκε για τον πρόεδρο του COP28 Σουλτάν Αλ Τζαμπέρ, έναν αξιωματούχο των Εμιράτων και διευθύνοντα σύμβουλο της εθνικής εταιρείας πετρελαίου, ο οποίος έχει εμπλακεί σε κατηγορίες για σύγκρουση συμφερόντων, ο επικεφαλής του ΟΗΕ επικαλέστηκε ότι έχει «ιδιαίτερη ευθύνη» να επηρεάσει τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

«Συνδέεται φυσικά με την πετρελαϊκή επιχείρηση στις δραστηριότητές του, αλλά και με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νομίζω ότι αυτό δημιουργεί γι’ αυτόν μια ιδιαίτερη ευθύνη», δήλωσε ο Γκουτέρες.

Breitbart News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπό προϋποθέσεις ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με...

Αλλοδαπός εκτός ελέγχου έσπασε τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ σε 25 αυτοκίνητα!

«Στο πόδι» σηκώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στο Ηράκλειο της...

Παγκράτι: Επιτέθηκε με μαχαίρι στον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα από 11 ΙΧ – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Αιματηρό επεισόδιο με μαχαίρι μεταξύ δύο ανδρών σημειώθηκε το...

Η πλάνη περί επιχειρηματικού κράτους της σελέμπριτι «οικονομολόγου» Mazzucato

H Mazzucato είναι εξασκημένη στο να εξυμνεί τις αρετές...

Τι κρύβει η κόντρα της Λατινοπούλου με την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img