Πέμπτη, 4 Ιουλίου, 2024
Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την «οικονομική ασφάλεια» της ΕΕ έναντι της κινεζικής τεχνολογίας φέρνουν αναστάτωση στα κράτη μέλη

Ημερομηνία:

Η Κομισιόν παρουσίασε νέες προτάσεις «οικονομικής ασφάλειας», οι οποίες αποσκοπούν κυρίως στη διαχείριση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Κίνα και στην μεγαλύτερη ευθυγράμμιση με τις . Τέτοιες νέες εξουσίες της όσον αφορά τους ελέγχους των εξαγωγών και τις εξερχόμενες επενδύσεις θα αποδειχθούν αμφιλεγόμενες μεταξύ των κρατών μελών, δήλωσαν εμπειρογνώμονες.

Με στόχο τη θωράκιση της Ευρώπης από τη νέα τεχνολογία που αναπτύσσει η Κίνα, οι προτάσεις που αποκαλύφθηκαν στις 24 Ιανουαρίου θα έδιναν στις Βρυξέλλες πρόσθετες εξουσίες για να «ελέγξουν» τις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Κίνα και να ελέγχουν την εξαγόμενη τεχνολογία – εξουσίες που ορισμένα κράτη μέλη θα προτιμούσαν να κρατήσουν στα χέρια τους.

Μιλώντας στο Brussels , η Γκεζίνε Βέμπερ, η οποία ερευνά την ευρωπαϊκή ασφάλεια ως υπότροφος Fulbright στο Πανεπιστήμιο Columbia, δήλωσε ότι για οικονομική στρατηγική, ήταν εξαιρετικά «γεωπολιτική, με πολλές από τις πτυχές της να προσανατολίζονται άμεσα ή έμμεσα στη διαχείριση των σχέσεων με την Κίνα».

Είπε ότι οι προτάσεις της ΕΚ αντιπροσώπευαν μια «πολιτική για την Κίνα τυλιγμένη σε πολιτική οικονομικής ασφάλειας» και ήταν «αντίδραση» στην Πράξη του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού το 2022.

Η Βέμπερ είπε ότι αυτό ήταν «ένα κάλεσμα αφύπνισης ότι η ΕΕ χρειάζεται πραγματικά μια πραγματική βιομηχανική πολιτική».

Με τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο, το μπλοκ της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θέλει να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους την ΕΕ ως υπερασπιστή της ευρωπαϊκής οικονομίας έναντι των κινεζικών «απειλών».

Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει σημαντικά χειρότερες επιδόσεις συνολικά από την οικονομία της Κίνας ή των ΗΠΑ.

Με ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,6% το και πιθανότατα σε ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η Ευρωζώνη είναι υποτονική σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που σημείωσαν ανάπτυξη άνω του 2% και την Κίνα με συν-5% την ίδια περίοδο.

Η Ευρώπη εξαρτάται επίσης περισσότερο από τις εισαγωγές τόσο για την ενέργεια όσο και για τα κρίσιμα υλικά για την «πράσινη» και την ψηφιακή της μετάβαση.

Τόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία όσο και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή έχουν τη δυνατότητα να διαταράξουν ακόμη περισσότερο το ευρωπαϊκό εμπόριο και τις αλυσίδες εφοδιασμού, δήλωσε στις 19 Ιανουαρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Για την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τουλάχιστον μέρος της απάντησης είναι να δοθούν στις Βρυξέλλες οι προτεινόμενες αυξημένες εξουσίες.

Αυτές αποσκοπούν στην «προστασία της έρευνας και της καινοτομίας μας στην ΕΕ από ξένες παρεμβάσεις», συμπεριλαμβανομένης της «διαρροής ή κατάχρησης», δήλωσε η Βεστάγκερ.

Η άνοδος της Κίνας έχει συμπεριλάβει την αγορά βασικών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ο γίγαντας οικιακών συσκευών της χώρας, η , αγόρασε τη γερμανική εταιρεία κατασκευής ρομπότ το 2016 σε μια εχθρική εξαγορά.

Στη συνέχεια, η Midea απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Kuka το 2018 και αγόρασε τις τελευταίες εναπομείνασες μετοχές της εταιρείας το 2022.

Όσον αφορά τις νέες προτάσεις, με τα πρώτα σημεία αναφοράς της στρατηγικής να προγραμματίζονται για τα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού, «είναι σαφές ότι η Επιτροπή θέλει να το προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο πριν από τις εκλογές», δήλωσε η Βέμπερ.

Μια πρόκληση για την ΕΕ, ωστόσο, θα είναι η σύνδεση όλων των νέων διαφορετικών μέσων της, πρόσθεσε.

Εάν η Ευρώπη πρόκειται να «σταματήσει να παίζει κάτω από το βάρος της ως παγκόσμιος οικονομικός παράγοντας», η «μεγάλη πρόκληση» θα έγκειται στην «καλύτερη ευθυγράμμιση και σύνδεση των διαφόρων μέσων της ΕΕ, όπως η σύνδεση της οικονομικής ασφάλειας με την Πράσινη Συμφωνία», κατέληξε η Βέμπερ.

Η Φον ντερ Λάιεν μπορεί, στην πραγματικότητα, να ελπίζει ότι οι νέες προτάσεις δε θα έχουν την ίδια μοίρα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία της, η οποία έχει βαλτώσει αφού προκάλεσε σθεναρή αντίσταση και κατηγορίες για «υπερβολή».

Μπορεί τώρα επίσης να αντιμετωπίσει μάχες σχετικά με τα νέα της σχέδια, τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από το Πεκίνο, το οποίο δεν έχει ακόμη απαντήσει στις προτάσεις.

Ο Αντόνιο Μπαρόζο, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Teneo με έδρα το Λονδίνο, δήλωσε ότι υπάρχει ήδη «απροθυμία σε ορισμένες εθνικές πρωτεύουσες (της ΕΕ)» όσον αφορά την εναρμόνιση των ελέγχων των εξαγωγών.

Οι προτάσεις σχετικά με τον έλεγχο των εξερχόμενων επενδύσεων «θα αποδειχθούν πιθανώς πιο αμφιλεγόμενες», πρόσθεσε.

Πηγή

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Βελόπουλος εναντίον Μπακογιάννη: Προσπαθεί να πάρει θέση στην ομάδα του Τραμπ (βίντεο)

Μετωπική επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της...

Παρελθόν από την ΑΕΛ ο Ντεγουέστ

Tην λύση της συνεργασίας με τον Σενπαστιάν Ντεγουέστ ανακοίνωσε...

Η αγωνιστική δράση συνεχίζεται για τους Έλληνες πρωταθλητές

Στο εξωτερικό θα συνεχίσουν την αγωνιστική δράση αρκετοί Έλληνες...

Επιχειρησιακή δράση της ΕΛ.ΑΣ. σε Νέα Ιωνία και Νέο Ηράκλειο – Συνελήφθησαν 6 άτομα

Από το Τμήμα Ασφαλείας Νέας Ιωνίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας...