Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Οι ΗΠΑ «προειδοποιούν» για εισβολή του Αζερμπαϊτζάν στην Αρμενία

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Εξωτερικών των Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε μια μικρή ομάδα νομοθετών την περασμένη εβδομάδα ότι το υπουργείο του παρακολουθεί την πιθανότητα το Αζερμπαϊτζάν να εισβάλει σύντομα στην Αρμενία, ισχυρίζεται το επικαλούμενο πληροφορίες από δύο άτομα που συμμετείχαν στην σύσκεψη.

Η συσκεψη δείχνει το βάθος της ανησυχίας της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις του Αζερμπαϊτζάν εναντίον μιας αποσχισθείσας περιοχής στα δυτικά της χώρας και την πιθανότητα εξάπλωσης της σύγκρουσης.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ έχει προηγουμένως καλέσει την Αρμενία να ανοίξει έναν “διάδρομο” κατά μήκος των νότιων συνόρων της, που θα συνδέει το ηπειρωτικό Αζερμπαϊτζάν με έναν θύλακα που συνορεύει με την Τουρκία και το Ιράν. Ο Αλίγιεφ έχει απειλήσει να λύσει το ζήτημα “με τη βία”.

Σε μια τηλεφωνική κλήση στις 3 Οκτωβρίου, οι νομοθέτες πίεσαν τον Μπλίνκεν για πιθανά μέτρα κατά του Αλίγιεφ ως απάντηση στην εισβολή της χώρας του στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο, δήλωσαν οι άνθρωποι, στους οποίους παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσουν το ευαίσθητο τηλεφώνημα.

Ο Μπλίνκεν απάντησε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξετάζει τρόπους για να θέσει το Αζερμπαϊτζάν προ των ευθυνών του και δεν σχεδιάζει να ανανεώσει μια μακροχρόνια παρέκκλιση που επιτρέπει στις ΗΠΑ να παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Μπακού. Πρόσθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπει την πιθανότητα το Αζερμπαϊτζάν να εισβάλει στη νότια Αρμενία τις επόμενες εβδομάδες.

Παρόλα αυτά, ο Μπλίνκεν εξέφρασε την πεποίθησή του για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές συνομιλίες μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στους Δημοκρατικούς νομοθέτες, μεταξύ των οποίων οι βουλευτές Nancy Pelosi και Anna Eshoo από την Καλιφόρνια και Frank Pallone από το Νιου Τζέρσεϊ.

Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει το τηλεφώνημα, αλλά τόνισε τη δέσμευση του υπουργείου στην “κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας” και την επίλυση της σύγκρουσης μέσω “άμεσων συνομιλιών”.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ζιοβάνι: Στην Ελλάδα για το Footvolley Stars (pic)

Στη χώρα μας βρίσκεται ο Ζιοβάνι που αναμένεται να...

ΝΙΚΗ: 356.000€ μας κόστισε η Eurovision – Ασπασία Κουρουπάκη

Η Eurovision έχει καταντήσει να είναι μία στρατευμένη πολιτική...

Ο Mίκελ Μερίνο πανηγύρισε όπως ο πατέρας του πριν 33 χρόνια στην Στουτγκάρδη, στο ίδιο γήπεδο (vid)!

Ιστορίες που μόνο ο αθλητισμός κι εν προκειμένω το...