Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024

Ο Πούτιν επιτίθεται στον Χαβιέ Μιλέι, λέγοντας ότι η «δολαριοποίηση» βλάπτει την εθνική κυριαρχία της Αργεντινής

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του για τη «σημαντική απώλεια εθνικής κυριαρχίας» που, όπως υποστήριξε, θα αντιμετωπίσει η Αργεντινή, εάν ο νεοεκλεγείς πρόεδρός της, ο ελευθεριακός οικονομολόγος Χαβιέ Μιλέι, προχωρήσει με το σχέδιο να υιοθετήσει το αμερικανικό δολάριο ως επίσημο νόμισμα.

Ο Πούτιν επέμεινε ότι η «δολαριοποίηση», όπως αποκαλείται η διαδικασία, είναι «η κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας» και δεν είναι διατεθειμένος να αναμειχθεί στις οικονομικές αποφάσεις της Αργεντινής, αλλά φάνηκε να μην εγκρίνει το σχέδιο.

Οι παρατηρήσεις αυτές είναι τα πρώτα αρνητικά σχόλια του Πούτιν για τον Μιλέι από την ορκωμοσία του την Κυριακή. Ο Πούτιν εξέδωσε μια επίσημη, αν και απόμακρη, συγχαρητήριο δήλωση προς τον Μιλέι μετά τις προεδρικές εκλογές της Αργεντινής στις 19 Νοεμβρίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Ελπίζουμε στην περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής μας εταιρικής σχέσης με το Μπουένος Άιρες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς και στην ανάπτυξη εποικοδομητικού διαλόγου για τα τρέχοντα διεθνή ζητήματα».

Ο Μιλέι έχει καταστήσει σαφή την απέχθειά του για το αυταρχικό καθεστώς του Πούτιν εδώ και χρόνια ως τηλεοπτικός σχολιαστής και έχει αντιταχθεί σθεναρά στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο γεωπολιτικό ζήτημα για τη Ρωσία. Υπό τον προκάτοχό του, τον σοσιαλιστή πρώην πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες, η Ρωσία ήταν βασικός διπλωματικός και εμπορικός σύμμαχος. Ο Μιλέι ωστόσο, μπήκε στο μάτι της Μόσχας, προσκαλώντας τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ορκωμοσία του και αγκαλιάζοντάς τον δημοσίως ως επίτιμο προσκεκλημένο.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι (Δ) χαιρετίζεται από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την εκφώνηση της εναρκτήριας ομιλίας του ενώπιον του πλήθους κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στο Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες στις 10 Δεκεμβρίου 2023. Ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε την Κυριακή πρόεδρος της Αργεντινής, μετά από μια ηχηρή εκλογική νίκη που τροφοδοτήθηκε από την οργή για την οικονομική κρίση της χώρας. (Φωτογραφία: Luis ROBAYO / AFP)
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι (Δ) χαιρετίζεται από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετά την εκφώνηση της εναρκτήριας ομιλίας του ενώπιον του πλήθους κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στο Κογκρέσο στο Μπουένος Άιρες στις 10 Δεκεμβρίου 2023. (Luis ROBAYO / AFP)

Ο Μιλέι έχει επίσης αναφερθεί στο ρωσικό καθεστώς ως «δολοφονικό» και επέμεινε ότι θα αναπροσανατολίσει την εξωτερική πολιτική της Αργεντινής προς την Αμερική και το Ισραήλ.

Ο Πούτιν μίλησε σε δημοσιογράφους για τέσσερις ώρες την Πέμπτη. Ο Ρώσος ηγέτης παραδοσιακά παραχωρεί μια εκτενή συνέντευξη Τύπου στο τέλος του έτους, στην οποία εξετάζει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Ένας δημοσιογράφος ρώτησε φέτος τον Πούτιν για το σχέδιο του Μιλέι για δολαριοποίηση, το οποίο προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να διαβρώσει την κυριαρχία της χώρας.

«Όλοι γνωρίζουν την ιδέα του νεοεκλεγέντος προέδρου της Αργεντινής να περάσει στο δολάριο εντός της χώρας. Αυτή είναι η κυρίαρχη απόφαση κάθε χώρας, αλλά στην Αργεντινή, ο πληθωρισμός, απ’ όσο γνωρίζω, είναι στο 143%», δήλωσε ο Πούτιν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass. «Αν η σημερινή ηγεσία της Αργεντινής δε βλέπει άλλη διέξοδο από τα γνωστά χρηματοπιστωτικά και οικονομικά προβλήματα της χώρας, αυτό είναι δικαίωμά της».

«Αλλά αυτό είναι σίγουρα μια σημαντική απώλεια εθνικής κυριαρχίας», κατέληξε.

Ο Πούτιν συζήτησε την έννοια της κυριαρχίας λεπτομερώς σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου, υποστηρίζοντας ότι, για τη Ρωσία, «το κύριο ζήτημα είναι η ενίσχυση της κυριαρχίας».

«Η ενίσχυση της εξωτερικής κυριαρχίας, ας το θέσουμε έτσι, απαιτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας και της ασφάλειας κατά μήκος των συνόρων της. Πρόκειται επίσης για την ενίσχυση της δημόσιας κυριαρχίας, η οποία περιλαμβάνει την αδιαμφισβήτητη προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών της χώρας», υποστήριξε, καθώς και την ανάπτυξη του πολιτικού μας συστήματος και του κοινοβουλευτισμού. Τέλος, «συνεπάγεται προσπάθειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας στους τομείς της κυριαρχίας και της οικονομίας».

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στο να ολοκληρώσει το δεύτερο έτος της εισβολής της στην Ουκρανία, παραβιάζοντας την κυριαρχία της, επιχειρώντας να προσαρτήσει ένα σημαντικό ποσοστό του εδάφους της. Στο εσωτερικό της χώρας του, ο Πούτιν έχει επανειλημμένα παραβιάσει τη «δημόσια κυριαρχία» με μαζικές συλλήψεις αντιπολεμικών διαδηλωτών, πολιτικών αντιφρονούντων, μαρτύρων του Ιεχωβά και άλλων που το καθεστώς του θεωρεί ανεπιθύμητους.

ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΡΩΣΙΑ - 06/03/2022: Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. (Stringer/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ, ΡΩΣΙΑ – 06/03/2022: Αστυνομικοί συλλαμβάνουν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. (Stringer/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

Το σχέδιο του Μιλέι για τη δολαριοποίηση της οικονομίας της Αργεντινής δεν περιλαμβάνει μαζικές συλλήψεις ή την προσάρτηση εδαφών που ανήκουν σε άλλες χώρες. Όπως το εξήγησε ο Μιλέι, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, η κυβέρνηση θα τερματίσει τους ελέγχους τιμών που διόγκωναν τεχνητά την αξία του πέσο της Αργεντινής και θα επιτρέψει το εμπόριο σε δολάρια ΗΠΑ, κάτι που, όπως υποστηρίζει, θα αποδυναμώσει την Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής και θα καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Από την Τετάρτη, εκτιμήσεις δείχνουν ότι η Αργεντινή βρίσκεται αντιμέτωπη με ποσοστά πληθωρισμού που αγγίζουν το 150%, οδηγώντας τη χώρα σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.

«Ναι, θα δολαριοποιήσουμε την οικονομία, θα κλείσουμε την κεντρική τράπεζα και θα βάλουμε τέλος στον καρκίνο του πληθωρισμού», υποσχέθηκε ο Μιλέι στο τέλος του τελευταίου προεδρικού ντιμπέιτ τον Νοέμβριο.

Ο υπουργός Οικονομίας του Μιλέι, Λουΐς Καπούτο, ανακοίνωσε την Τρίτη την πρώτη σειρά μέτρων για την αναχαίτιση της επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα, πολλά από τα οποία αποσκοπούν στον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Η κυβέρνηση Μιλέι τερμάτισε τα δημόσια έργα σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τουλάχιστον ένα χρόνο και όλες τις κρατικές διαφημιστικές εκστρατείες για το ίδιο χρονικό διάστημα. Υποτίμησε επίσης δραματικά το πέσο της Αργεντινής, από την τεχνητή ισοτιμία των 366 πέσος ανά δολάριο επί σοσιαλιστικής κυβέρνησης σε 800 πέσος ανά δολάριο, ένα βήμα προς τη δολαριοποίηση.

«Από το 2019, το πέσο της Αργεντινής διατηρείται τεχνητά ισχυρό με αυστηρούς κεφαλαιακούς ελέγχους, οι οποίοι δημιουργούν ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ της επίσημης συναλλαγματικής ισοτιμίας των 366 ανά δολάριο και των παράλληλων ισοτιμιών που φτάνουν τα 1.000 ανά δολάριο», ανέφερε το Reuters την Τρίτη.

Ο Μανουέλ Αντόρνι, ο εκπρόσωπος του προέδρου, περιέγραψε την οικονομία της Αργεντινής ως “ασθενή στην εντατική, έτοιμο να πεθάνει”.

Η κυβέρνηση Μιλέι έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στην οικονομία κατά τις πρώτες ημέρες της και δεν έχει ακόμη προβεί σε σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική. Ο πρόεδρος, τόσο ως νομοθέτης όσο και ως τηλεοπτικός σχολιαστής, υπήρξε επί χρόνια σκληρός επικριτής του Πούτιν, επιμένοντας σε συνεντεύξεις του ότι δεν θα έκανε συμφωνίες με τη Ρωσία.

«Δεν κλείνω συμφωνίες με δολοφόνους – ούτε με την Κίνα, ούτε με τη Βόρεια Κορέα, ούτε με τη Ρωσία, ούτε με οποιονδήποτε δε σέβεται τον ελεύθερο κόσμο», υποσχέθηκε ο Μιλέι το Φεβρουάριο του 2022, καταδικάζοντας τον Αλμπέρτο Φερνάντες για την πραγματοποίηση παγκόσμιας περιοδείας που περιελάμβανε και μία στάση στη Μόσχα τον ίδιο μήνα. Λίγο μετά την επίσκεψη του Φερνάντες, ο Πούτιν εισέβαλε επίσημα στην Ουκρανία.

Ο Μιλέι έδωσε έναν σχεδόν πανομοιότυπο όρκο σε συνέντευξη στον Τάκερ Κάρλσον τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Είμαι υπερασπιστής της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Οι κομμουνιστές δεν έχουν καμία θέση εκεί. Οι Κινέζοι δεν έχουν θέση εκεί. Ο Πούτιν δεν έχει θέση εκεί. Ας πάμε παραπέρα: Ο Λούλα δεν έχει καμία θέση εκεί», διαβεβαίωσε ο Μιλέι.

Αντίθετα, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα, ο Φερνάντες ανακοίνωσε ότι η απειλή για την Αργεντινή ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

«Εργάζομαι με συνέπεια για να απαλλάξω την Αργεντινή από αυτή την εξάρτηση από το ΔΝΤ και τις ΗΠΑ. Θέλω η Αργεντινή να ανοίξει νέες ευκαιρίες. Η συνεργασία με τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για εμάς», δήλωσε ο Φερνάντες που στάθηκε στο πλευρό του Πούτιν το 2022.

Ο πρώην πρόεδρος πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να γίνει η πύλη της Ρωσίας προς τη Λατινική Αμερική».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) σφίγγει το χέρι με τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο στη Μόσχα στις 3 Φεβρουαρίου 2022. (SERGEI KARPUKHIN/SPUTNIK/AFP via Getty Images)
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν (Δ) σφίγγει το χέρι με τον πρόεδρο της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κρεμλίνο στη Μόσχα στις 3 Φεβρουαρίου 2022. (SERGEI KARPUKHIN/SPUTNIK/AFP via Getty Images)

Breitbart News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπό προϋποθέσεις ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με...

Αλλοδαπός εκτός ελέγχου έσπασε τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ σε 25 αυτοκίνητα!

«Στο πόδι» σηκώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στο Ηράκλειο της...

Παγκράτι: Επιτέθηκε με μαχαίρι στον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα από 11 ΙΧ – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Αιματηρό επεισόδιο με μαχαίρι μεταξύ δύο ανδρών σημειώθηκε το...

Η πλάνη περί επιχειρηματικού κράτους της σελέμπριτι «οικονομολόγου» Mazzucato

H Mazzucato είναι εξασκημένη στο να εξυμνεί τις αρετές...

Τι κρύβει η κόντρα της Λατινοπούλου με την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img