Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2024

Ισπανία: Ο Σάντσεθ διορίζει υπουργό παλαιστινιακής καταγωγής στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ διόρισε μία υπουργό παλαιστινιακής καταγωγής στο νέο του υπουργικό συμβούλιο.

Η Σίρα Ρέγο, του κόμματος Izquierda Unida (Ενωμένη Αριστερά), εντάχθηκε στο ισπανικό υπουργικό συμβούλιο ως επικεφαλής του χαρτοφυλακίου Νεολαίας και Παίδων.

Αν και γεννήθηκε στη Βαλένθια, ο πατέρας της είναι Παλαιστίνιος και η ίδια η Ρέγο έζησε για αρκετά χρόνια στη Δυτική Όχθη, όπου εξακολουθεί να έχει οικογένεια.

Η ανακοίνωσή της έρχεται εν μέσω του ανασχηματισμού του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου που περιλαμβάνει νέα πρόσωπα και υπουργεία.

Το Υπουργείο Νεολαίας και Παίδων είναι ένα από τα τρία νεοσύστατα υπουργεία που απαρτίζουν πλέον την κυβέρνηση Σάντσεθ. Είπε ότι η κυβέρνησή του θα έχει «έντονο πολιτικό προφίλ». Αυτό πιθανότατα εξηγεί τον διορισμό προσωπικοτήτων υψηλού προφίλ εντός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των αριστερών ομάδων που απαρτίζουν το κίνημα Sumar, λένε οι παρατηρητές.

Η Ρέγο αναμένεται να διαχειριστεί τη διανομή στην ηπειρωτική χώρα των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών που έχουν φτάσει σε μεγάλους αριθμούς τους τελευταίους μήνες στα Κανάρια Νησιά. Ήταν αντιπρόεδρος της ομάδας «Η Αριστερά» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέχρι τον υπουργικό της διορισμό στις 20 Νοεμβρίου.

Η Ρέγο υπήρξε μία από τις κορυφαίες φωνές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που υποστήριζαν την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.

Μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε: «Η Παλαιστίνη έχει το δικαίωμα να αντισταθεί σε δεκαετίες κατοχής, απαρτχάιντ και εξορίας».

«Η μόνη λύση είναι ο τερματισμός της κατοχής», πρόσθεσε.

Η Ρέγο ψήφισε επίσης κατά του ψηφίσματος της 19ης Οκτωβρίου στο Κοινοβούλιο που καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς.

Ο Ερνέστ Ουρτασούν, ο νεοδιορισθείς Ισπανός υπουργός Πολιτισμού, τάχθηκε μαζί με τη Ρέγο κατά του ψηφίσματος.

Ο διορισμός της Ρέγο έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Σάντσεθ ανακοίνωσε στο ντιμπέιτ της πρωθυπουργίας του την υποστήριξη της Ισπανίας στον παλαιστινιακό αγώνα.

Υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα εργαστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για να ασκήσει πιέσεις για «την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους».

Πρόσθεσε ότι αυτό θα είναι η «πρώτη δέσμευση» της κυβέρνησής του για αυτή τη νομοθετική περίοδο.

Η Ισπανία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι το τέλος του έτους, αν και η θέση του Σάντσεθ έρχεται σε αντίθεση με αυτή άλλων Ευρωπαίων ηγετών.

«Απαιτούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ πάνω από τη Γάζα και την αυστηρή τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, το οποίο σαφώς δεν τηρείται σήμερα», δήλωσε προηγουμένως ο Σάντσεθ.

Ο ίδιος πρόκειται να ταξιδέψει στο Ισραήλ στις 23 Νοεμβρίου μαζί με τον πρωθυπουργό του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρου και αναμένεται να επισκεφθεί παλαιστινιακά εδάφη κατά τη διάρκεια της παραμονής του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img