Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Έκθεση εμπειρογνωμόνων υποστηριζόμενη από Γαλλία και Γερμανία ζητά από την ΕΕ να εγκαταλείψει την ομοφωνία

Ημερομηνία:

Μια έκθεση εμπειρογνωμόνων που υποστηρίζεται από υψηλόβαθμα στελέχη της γερμανικής και της γαλλικής κυβέρνησης ζήτησε την κατάργηση της ομοφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα του που διαβλέπουν εδώ και καιρό μία τάση προς κατάργηση της τελευταίας ικμάδας εθνικής κυριαρχίας των κρατών μελών της Ε.Ε., του δικαιώματος της αρνησικυρίας, του βέτο δηλαδή.

Κατάργηση του βέτο των κρατών-μελών της ΕΕ προπαγανδίζει η FAZ – «Ιστορικά καμουφλαρισμένες προφάσεις» ήταν το μπλόκο στα Σκόπια

Το έγγραφο, το οποίο περιγράφεται ως γραμμένο από «12 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες», ανατέθηκε από τον Λοράνς Μπουν και την Άννα Λίρμαν, τους Ευρωπαίους υπουργούς των εθνικών κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία αναφέρεται το Euractiv, το έγγραφο, που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί, καλεί την να καταργήσει σχεδόν πλήρως την αρχή της ομοφωνίας του μπλοκ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι αλλαγές στις συνθήκες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτούν τη συμφωνία και των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Την Παρασκευή ξεκίνησε ο νέος μεσαίωνας – Το νέο οργουελικό καθεστώς λογοκρισίας στο διαδίκτυο της ΕΕ

Με τους ευρωκράτες να εξετάζουν την πιθανότητα προσχώρησης επιπλέον 10 κρατών στο μπλοκ τα επόμενα χρόνια, η έκθεση υποστηρίζει ότι η αρχή της ομοφωνίας δεν είναι πλέον πρακτική και ότι τέτοιες ψηφοφορίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Αντ' αυτού, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μια μορφή ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία, με την έκθεση να συνιστά ότι τα μέτρα θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν εγκριθεί σε μια ψηφοφορία, εάν το 60% των κρατών μελών της ΕΕ που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της ΕΕ στηρίζουν ένα μέτρο.

Οι προτεινόμενες αλλαγές δεν έμειναν χωρίς κριτική, με τον ευρωβουλευτή της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών () Κρίστιαν Τέρχες να παρομοιάζει τις «διψασμένες για εξουσία» Βρυξέλλες με την ΕΣΣΔ.

«Οι μεγάλες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία, που πιέζουν για την κατάργηση του κανόνα της ομόφωνης ψήφου, επιδεικνύουν μια πραγματική αποικιοκρατική στάση απέναντι στις μικρότερες χώρες της ΕΕ, εμπνευσμένη από το δόγμα της Σοβιετικής Αυτοκρατορίας του Μπρέζνιεφ περί ‘περιορισμένης κυριαρχίας' για τα έθνη που προσάρτησε»

δήλωσε ο Ρουμάνος πολιτικός στην .

«Αυτό που ζητούν οι ‘συγκεντρωτές' της ΕΕ είναι περισσότερη εξουσία και χρήμα γι' αυτούς, αλλά λιγότερη λογοδοσία και κυριαρχία για τα κράτη μέλη της ΕΕ και λιγότερη ελευθερία για τους λαούς.»

Επίσης, οι συντάκτες του εγγράφου συνιστούν να περιοριστεί ο αριθμός των ευρωκρατών στις Βρυξέλλες.

Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν να διατηρηθεί ο θεωρητικός μέγιστος αριθμός των 751 ευρωβουλευτών που περιγράφεται από τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, απορρίπτοντας κάθε πρόταση ότι το όριο αυτό θα έπρεπε να αυξηθεί καθώς περισσότερες χώρες εισέρχονται στο μπλοκ.

Υποστηρίζει επίσης τη μείωση του αριθμού των εν ενεργεία Ευρωπαίων Επιτρόπων από τους 27 που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με το σημερινό μοντέλο, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει το δικαίωμα να διορίζει από έναν Επίτροπο, ενώ οι χώρες παλεύουν μόνο για το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου που έχουν διορίσει.

Το πόσο πιθανό είναι να πραγματοποιηθούν ποτέ οποιεσδήποτε από αυτές τις μεταρρυθμίσεις μένει να φανεί, με το έγγραφο να είναι ένα από τα πολλά που συνιστούν αλλαγές στην ευρωκρατία εν μέσω της πιθανότητας επέκτασης.

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα με πρωτεργάτη τον φεντεραλιστή ευρωκράτη Γκι Φερχόφστατ, ευρωβουλευτή, υποστήριξε ακόμη πιο ριζικές αλλαγές.

Πρόταση νόμου από τον Γκι Φερχόφστατ για την επέκταση της δικτατορίας των Βρυξελλών – Καταργούν το βέτο!

Αυτό περιλαμβάνει την παροχή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της δυνατότητας να προτείνει νομοθεσία, καθώς και τον εξαναγκασμό των κρατών μελών να παραδώσουν στις Βρυξέλλες κάθε έλεγχο όσον αφορά την περιβαλλοντική και κλιματική πολιτική.

Θεωρούμενες ως μια σημαντική ώθηση για τον ευρω-ομοσπονδισμό, οι μεταρρυθμίσεις αρχικά φαίνεται απίθανο να προχωρήσουν οπουδήποτε, με τις αλλαγές να χρειάζονται την έγκριση των πιο ευρωσκεπτικιστικών εθνών, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Πάλι τα ίδια: Ο Φερχόφστατ επιδιώκει εκ νέου την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης

Πηγή

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εθνική: MVP ο Γουόκαπ κόντρα στη Σλοβενία (vid)

Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη πήρε ο Τόμας Γουόκαπ...

Ελλάδα – Σλοβενία 96-68: Μια… ανάσα από το Παρίσι! (highlights)

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ μετέτρεψε σε απογευματινό περίπατο το...

Σπανούλης: «Ήρθα να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου με τιμή και περηφάνια»

Η Εθνική μας ομάδα ήταν επιβλητική στο παιχνίδι με...

Παναγιώτα Δόση: Το 14ο μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παναγιώτα Δόση ήταν μόλις μία θέση εκτός πρόκρισης...

Ισπανία: Ένα μήνα έξω ο Πέδρι, μένει στη Γερμανία

Ο τραυματισμός του Πέδρι στο γόνατο από το μαρκάρισμα...