Η κληρωτίδα, βλέπετε, έπαιξε άλλο… παιχνίδι για την καθεμία, με αποτέλεσμα ο βαθμός δυσκολίας να ποικίλλει από ομάδα σε ομάδα.

Το πιο εύκολο -και μάλιστα μακράν- έργο φαίνεται να το έχει ο Παναθηναϊκός, πράγμα λογικό, δεδομένου ότι αγωνίζεται σε κατώτερη διοργάνωση απ’ ό,τι οι άλλες δύο «Ευρωπαίες» ελληνικές ομάδες. Μετά την υπέρβαση κόντρα στη Λανς, οι «πράσινοι» καλούνται να κάνουν το αυτονόητο στη League Phase του Κόνφερενς, ήτοι να επικρατήσουν (ανεξαρτήτως έδρας) όλων των αντιπάλων τους πλην της Τσέλσι.

Διότι με εξαίρεση το αγγλικό κλαμπ, το οποίο παρεμπιπτόντως αποτελεί το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου στη διοργάνωση, ο αμέσως επόμενος πιο δύσκολος αντίπαλος του ΠΑΟ στη συγκεκριμένη φάση του Κόνφερενς θα είναι είτε η Τζουργκάρντεν είτε η Ελσίνκι. Δύο ομάδες που δεν τις λες και… μεγαθήρια. Όσο για τις άλλες τρεις που θα βρεθούν στον δρόμο του Παναθηναϊκού, θα αποτελέσει… βόμβα μεγατόνων αν κατορθώσουν να του πάρουν έστω και βαθμό.

Αμέσως μετά τον ΠΑΟ, με κριτήριο πάντα τον βαθμό δυσκολίας, έρχεται ο Ολυμπιακός. Η κλήρωση για την ομάδα του Πειραιά κρίνεται, αν μη τι άλλο, βατή και οι «ερυθρόλευκοι» έχουν κάθε λόγο να αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να πετύχουν κάτι καλό στο φετινό Γιουρόπα Λιγκ.

Θεωρητικά οι Πειραιώτες είναι σε θέση να πετύχουν το απόλυτο στα εντός έδρας παιχνίδια τους, δεδομένου ότι Ρέιντζερς, Μπράγκα, Καραμπάγκ και Τβέντε δεν αποτελούν ανυπέρβλητα εμπόδια. Στα εκτός έδρας το πράγμα δυσκολεύει, ωστόσο Στεάουα και Μάλμε δίνουν την ελπίδα στον Ολυμπιακό να ελπίζει και σε βαθμούς μακριά από το Φάληρο.

Σαφώς πιο δύσκολο σε σχέση με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είναι το έργο του ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει στην Τούμπα τις ισχυρές Λιόν και Σλάβια Πράγας, ενώ μακριά από τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το «Ολντ Τράφορντ», το «Ανοέτα» και το «Αλί Σαμί Γεν».

Η αναφορά και μόνο των γηπέδων της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Ρεάλ Σοσιεδάδ και της Γαλατασαράι καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό δυσκολίας για τον ΠΑΟΚ στη League Phase του Γιουρόπα. Ωστόσο, ο Λουτσέσκου έχει όλον τον χρόνο και φυσικά την εμπειρία για να βελτιώσει την εικόνα που είδαμε στα προηγούμενα ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟΚ (δεν λαμβάνουμε υπόψη τις αναμετρήσεις με την άσημη και ιδιαίτερα αδύναμη Σάμροκ Ρόβερς), αυξάνοντας έτσι και τις πιθανότητες επιτυχίας.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, είναι θεωρητικά. Με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη… θεότρελη πορεία του Ολυμπιακού στο προηγούμενο Κόνφερενς, ουδείς μπορεί να προδιαγράψει την πορεία των ελληνικών ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκτός αυτού, οι Πειραιώτες και οι «ασπρόμαυροι» έχουν ήδη αποδείξει ότι διαθέτουν «μέταλλο» εκτός των συνόρων, ενώ το ίδιο έπραξε και ο ΠΑΟ στα παιχνίδια με τη Λανς.

Κατά συνέπεια, μπορούμε να πούμε με σχετική ασφάλεια ότι και οι τρεις εκπρόσωποι των ελληνικών χρωμάτων στην Ευρώπη είναι σε θέση να προχωρήσουν σε Γιουρόπα και Κόνφερενς και να διακριθούν περαιτέρω. Και πέρα από τα δείγματα γραφής που μας έχουν δείξει στο πρόσφατο παρελθόν οι τρεις ομάδες, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η μεταγραφική τους ενίσχυση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Ουδείς γνωρίζει στην παρούσα φάση ποιες θα είναι οι ενδεκάδες τους προσεχείς μήνες, ποιοι έξτρα παίκτες θα έχουν έρθει και ποιοι εξ αυτών θα καταφέρουν να ενσωματωθούν και να καθιερωθούν στο βασικό σχήμα. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι με λίγη τύχη μπορούν να τα καταφέρουν και οι τρεις.