Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024

Συνέντευξη Ερντογάν: Ο «πειρατής» θέτει την ατζέντα του και εμείς κάνουμε ότι δεν την ακούμε!

Ημερομηνία:

Λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ξεδίπλωσε όλη την «ατζέντα» των θεμάτων που θα θέσει στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην συναντησή τους, σε συνεντευξή του στην «Καθημερινή».

Ξανά το «καζάν – καζάν» στο προσκήνιο

Ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε, προφανώς όχι τυχαία να επαναφέρει την ρητορική του «καζάν – καζάν» στις σχέσεις του με την Ελλάδα, προφανώς αναφερόμενος τόσο στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, όσο κυρίως στην επαναφορά των δύο χωρών στο τραπέζι του διμερούς διαλόγου, όπου η Τουρκία θέτει όλες τις απαιτήσεις και η Ελλάδα δεν ζητά τίποτε. Πώς θα μοιραστούμε “επικερδώς” τα χωράφια σου, γείτονα, είναι αυτό δηλαδή που ουσιαστικά λέει ο Ταγίπ Ερντογάν: «Η αντίληψη «win-win» βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία. Εάν οι διαφορές αντιμετωπιστούν ήπια, μέσω του διαλόγου και βρεθεί κοινό έδαφος, είναι προς όφελος όλων».

Αυτό γίνεται πολύ πιο ξεκάθαρο στην απάντηση του Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το τι έχει αλλάξει από το 2020 όταν και τα τουρκικά πλοία έκαναν βόλτες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας την χώρα μας. Η απαντησή του είναι ξεκάθαρη: «Ρωτήσατε τι άλλαξε. Πραγματικά από πλευράς μας δεν έχει αλλάξει τίποτα» λέει ο Τούρκος πρόεδρος και λέει αλήθεια. Η τουρκική προκλητικότητα δεν έχει αλλάξει κανέναν από τους στόχους της. Δύο κράτη στην Κύπρο, Γαλάζια Πατρίδα, Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, όλα είναι στο τραπέζι με σκοπό την μετατροπή της χώρας μας σε … μια γεωπολιτική μαύρη τρύπα και κατάληξη την μετατροπή της σε δορυφόρο της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος όμως δεν σταματά εκεί, αντιθέτως τονίζει ότι αυτό που έχει αλλάξει από το 2020 – όταν και υπήρξε η «αναμέτρηση» των δύο στόλων – είναι η στάση της Ελλάδας:  «Νομίζω ότι αυτό που άλλαξε πρόσφατα είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει αναθεωρήσει την οπτική της απέναντί μας και άρχισε να κατανοεί ότι είμαστε ένα έθνος που δεν θα αρνηθεί ποτέ τη χείρα φιλίας που θα του απλωθεί».

Όχι για στην άγη για υφαλοκρηπίδα, σύνολο ζητημάτων
Ο Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε ορθά – κοφτά να καταρρίψει τις αιτιάσεις του ελληνικού συστήματος κατευνασμού της Τουρκίας, που έχει σαν ευαγγέλιο την “Χάγη” για την επίλυση του ζητήματος και υφαλοκρηπίδας, συνδέοντας μια τέτοια προσφυγή με το “σύνολο” των ελληνοτουρκικών διαφορών, όπως τις αντιλαμβάνεται η Τουρκία: «Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μη μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Οταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη», είπε.
Ζητήματα στα οποία περιλαμβάνεται προφανώς τόσο η «τουρκική μειονότητα» στην οποία αναφέρθηκε, όσο προφανώς και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Όσο για την Αγιά Σοφιά; Ερωτώμενος σχετικά ο Ταγίπ Ερντογάν, επέλεξε να μιλήσει για το «Τζαμί της Αγιάς Σοφιάς» δείχνοντας ξεκάθαρα τις προθέσεις του…

Δεν παρέλειψε δε να επιτεθεί και κατά του Ισραήλ.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σπανούλης: «Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων»

Ο Βασίλης Σπανούλης μετά το τέλος του αγώνα με...

Παπανικολάου: «Άξιζε η αναμονή για αυτό το συναίσθημα»

Η Ελλάδα ξεπέρασε το εμπόδιο της Κροατίας στο ΣΕΦ...

Ουόκαπ: «Δεν έχω νιώσει ξανά αυτό το συναίσθημα»

Τα συναισθήματα του για την πρόκριση της Ελλάδας στους...

Τεχνικός διευθυντής Πόρτο για Κάρμο: «Παίκτης που τον εκτιμά ο προπονητής»

Ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει το μεγάλο κόλπο με...

Εθνική Νέων Ανδρών: Νίκη κόντρα στην Ιταλία

Με όμορφο τρόπο έκλεισε η Εθνική Νέων Ανδρών την...