Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Γαλλία: Δικαστήριο κρίνει κατεδαφιστέο αιολικό πάρκο που σκοτώνει πουλιά

Ημερομηνία:

Γαλλικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ένα αμφιλεγόμενο αιολικό πάρκο επτά τουρμπίνων πρέπει να κατεδαφιστεί. Το Εφετείο της Νιμ αποφάνθηκε υπέρ των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής, μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα. Συμφώνησε με τους ενάγοντες και δήλωσε ότι οι επτά ανεμογεννήτριες στο Μπερνάγκ στο Γκραν Κος στο Ερό, μέρος ενός εθνικού πάρκου που προστατεύεται από την , πρέπει να αποσυρθούν.

Το Εφετείο της Νιμ αποφάνθηκε υπέρ των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κατοίκων της περιοχής, μετά από μακρόχρονο δικαστικό αγώνα. Συμφώνησε με τους ενάγοντες και δήλωσε ότι οι επτά ανεμογεννήτριες στο Μπερνάγκ του Γκραν Κος, στο Ερό, μέρος ενός εθνικού πάρκου που προστατεύεται από την UNESCO, πρέπει να φύγουν.

Εάν αυτό συμβεί, θα είναι η πρώτη φορά που ένα γαλλικό αιολικό πάρκο θα αναγκαστεί να κλείσει με νόμο.

Στις 8 Δεκεμβρίου, το εφετείο δήλωσε ότι η οικοδομική άδεια για το εργοστάσιο ελήφθη παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες που προσκομίστηκαν κρίθηκαν ανεπαρκείς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ανεμογεννήτριες να λειτουργούν σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον και να προκαλούν ζημιές, ιδίως στην άγρια ορνιθοπανίδα, συμπεριλαμβανομένου του σπάνιου χρυσαετού.

«Ο ρυσαετός είναι μοναδικός, αυτή είναι η περιοχή του. Πρόκειται κυρίως για έναν αγώνα για τη βιοποικιλότητα, και σε αυτό το σημείο δικαιωθήκαμε», δήλωσε η Μαρζολαίν Βιλέι-Μιγκρέιν, εκπρόσωπος της Συλλογικότητας για την προστασία των περιοχών της βιοποικιλότητας 34-12, μιας συλλογικότητας 65 οργανώσεων.

Μόνο 40 ζευγάρια χρυσαετών είναι γνωστό ότι ζουν στη γαλλική περιοχή Μασίφ Σεντράλ, που καλύπτει το 15% της γαλλικής ηπειρωτικής χώρας.

Τον Ιανουάριο, ένας βρέθηκε νεκρός στην περιοχή του Ερό, προφανώς χτυπημένος από πτερύγιο ανεμογεννήτριας. Πριν από αυτό, είχαν ανακαλυφθεί τα νεκρά σώματα ενός μαυρόγυπα και εκατοντάδων νυχτερίδων.

Μόνο το 2019, περισσότερα από 1.000 πουλιά φέρονται να βρέθηκαν νεκρά στην περιοχή. «Πρόκειται για ένα πραγματικό νεκροταφείο στους πρόποδες των ανεμογεννητριών», σημείωσε ο δικηγόρος της ομάδας περιβαλλοντικών οργανώσεων Νικολά Γκαλόν.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πολλές ακόμη χιλιάδες πουλιά έχουν πεθάνει αφού χτυπήθηκαν από τα πτερύγια των ανεμογεννητριών.

Λόγω της υψηλής θνησιμότητας των άγριων ζώων, ο νομάρχης της περιοχής είχε διατάξει να κλείσουν οι ανεμογεννήτριες το 2020.

Οι κάτοικοι της περιοχής παραπονέθηκαν επίσης για τον δυνατό θόρυβο που προκαλούν οι ανεμόμυλοι.

Η κατασκευάστρια εταιρεία ERL-groupe VALECO έχει προθεσμία 15 μηνών για να υπακούσει στην απόφαση του δικαστηρίου της Νιμ και αν δεν το πράξει, κινδυνεύει με πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά ημέρα. Η Villey-Migraine υποστήριξε ότι οι επτά ανεμογεννήτριες παρέχουν καθημερινά τζίρο περίπου 9.000 ευρώ.

Οι κάτοικοι που ζουν σε κοντινή απόσταση και οι οργανώσεις προστασίας της άγριας φύσης αγωνίζονται κατά του έργου των ανεμογεννητριών από την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου το 2003 και το πολεμούν στα δικαστήρια από το 2016.

Αν και είχαν ήδη προηγηθεί δύο αποφάσεις εναντίον του, το πάρκο συνέχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Ενώ είχε ήδη ανακληθεί και η οικοδομική άδεια, χρειάστηκε να κατατεθούν νέες αγωγές για να ληφθεί η εντολή κατεδάφισης μέσω διαφόρων δικαστηρίων, γεγονός που οδήγησε σε σημαντικές καθυστερήσεις.

Η ERL-groupe VALECO αναμένεται τώρα να προσφύγει στο ανώτερο Ακυρωτικό Δικαστήριο, παρά το γεγονός ότι εκεί είχε ανακληθεί προηγουμένως η άδειά της.

Η Villey-Migraine σημείωσε: «Η εταιρεία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση: «Οι πολλαπλές προσφυγές του κατασκευαστή κατά των δικαστικών αποφάσεων του επέτρεψαν να παρατείνει τη διάρκεια λειτουργίας των μηχανημάτων του σχεδόν στο μέγιστο.

«Αυτή η τακτική είχε ως αποτέλεσμα να κερδίζουν χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα ανά ανεμογεννήτρια για πάνω από επτά χρόνια»,

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ελλάδα – Σλοβενία 96-68: Μια… ανάσα από το Παρίσι! (highlights)

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ μετέτρεψε σε απογευματινό περίπατο το...

Σπανούλης: «Ήρθα να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου με τιμή και περηφάνια»

Η Εθνική μας ομάδα ήταν επιβλητική στο παιχνίδι με...

Παναγιώτα Δόση: Το 14ο μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παναγιώτα Δόση ήταν μόλις μία θέση εκτός πρόκρισης...

Ισπανία: Ένα μήνα έξω ο Πέδρι, μένει στη Γερμανία

Ο τραυματισμός του Πέδρι στο γόνατο από το μαρκάρισμα...

Χανιά: Έκλεψαν 3.000 ευρώ από τουρίστες – Έγιναν τρεις συλλήψεις

Τρία άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά που κατηγορούνται πως είχαν...