Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2025

Φάτε έντομα για να προστατέψτε το περιβάλλον – Σύντομα και στην Ευρώπη

Η Σιγκαπούρη εγκρίνει 16 έντομα για ανθρώπινη κατανάλωση, την ώρα που ο σκεπτικισμός στην ΕΕ παραμένει.

Carl Deconinck

Στην ΕΕ έχουν εγκριθεί έξι αιτήσεις για έντομα που προορίζονται να διατεθούν στην αγορά σε διάφορες μορφές: προϊόντα προνυμφών Alphitobius diaperinus, αποξηραμένοι αλευρώδεις, ολόκληροι και αλεσμένοι κίτρινοι αλευρώδεις, ολόκληρες και αλεσμένες ακρίδες, ολόκληροι και αλεσμένοι γρύλοι και μερικώς απολιπανθείς ολόκληροι γρύλοι σε σκόνη.

Οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης μπορούν να αφήσουν στην άκρη τις μπριζόλες φιλέτου, τις χοιρινές μπριζόλες, τα χάμπουργκερ και το ψητό αρνί. Από εδώ και στο εξής, μπορούν να επιδοθούν στην κατανάλωση γρύλων, ακριδών, ακριδών, σκαθαριών, σκουληκιών, σκουλικιών, σκώρων και μελισσών.

Η κίνηση αυτή εισάγει νέες πηγές πρωτεϊνών που προωθούνται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος θεωρεί αυτές τις μορφές τροφίμων φιλικές προς το περιβάλλον.

“Με άμεση ισχύ, η SFA θα επιτρέψει την εισαγωγή εντόμων και προϊόντων εντόμων που ανήκουν σε είδη που έχουν αξιολογηθεί ως χαμηλής ρυθμιστικής ανησυχίας”, ανέφερε η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA) σε δελτίο Τύπου, που δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου.

“Αυτά τα έντομα και τα προϊόντα εντόμων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ανθρώπινη κατανάλωση ή ως ζωοτροφές για ζώα που παράγουν τρόφιμα”, συνέχισε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι τα έντομα δεν μπορούν να “συλλέγονται από τη φύση”.

Ορισμένα τοπικά εστιατόρια έχουν ήδη ξεκινήσει να σερβίρουν τα έντομα. Όπως και ορισμένες εταιρείες σνακ, όπως η Ins

Τον Ιανουάριο του 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε την πώληση εντόμων για ανθρώπινη κατανάλωση σε σκόνη και άλλες αποξηραμένες μορφές σύμφωνα με τον κανονισμό για τα νέα τρόφιμα.

Υπάρχουν διάφορες αιτήσεις για έντομα που προορίζονται να διατεθούν στην αγορά σε διάφορες μορφές, οι οποίες υπόκεινται σε αξιολόγηση της ασφάλειας από την EFSA.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι “εναπόκειται στους καταναλωτές να αποφασίσουν αν θέλουν να τρώνε έντομα ή όχι”.

“Η χρήση των εντόμων ως εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης δεν είναι καινούργια και τα έντομα τρώγονται τακτικά σε πολλά μέρη του κόσμου”, υποστήριξε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι “πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις έναντι της συμβατικής κτηνοτροφίας”.

“Συνεπώς, η κατανάλωση εντόμων συμβάλλει θετικά στο περιβάλλον και στην υγεία και τα μέσα διαβίωσης”.

Στο πλαίσιο του Horizon Europe, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΚ για την έρευνα και την καινοτομία, οι πρωτεΐνες με βάση τα έντομα θεωρούνται ένας από τους βασικούς τομείς έρευνας.

Ο Ερμόλαος Βερβέρης, επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας νέων τροφίμων της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), δήλωσε στο Brussels Signal: “Ορισμένα νέα τρόφιμα υπόσχονται περιβαλλοντική βιωσιμότητα, βελτιωμένη επισιτιστική ασφάλεια και ενισχυμένη διατροφή. Ωστόσο, οι υποσχέσεις αυτές απαιτούν επιστημονική επικύρωση, η οποία συχνά απουσιάζει ή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

“Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η EFSA δεν αξιολογεί τα οφέλη των νέων τροφίμων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Κάνουμε την επιστημονική έρευνα για να διασφαλίσουμε πως ό,τι επιλέγουν οι άνθρωποι είναι ασφαλές για να το φάνε”, δήλωσε ο κ. Βερβέρης.

“Η πρώτη μας αξιολόγηση ολοκληρώθηκε το 2021. Έκτοτε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη έχουν εγκρίνει αρκετά νέα τρόφιμα που προέρχονται από έντομα για την αγορά της ΕΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην ΕΕ, η έγκριση νέων τροφίμων δεν επιτρέπει γενικά τα είδη εντόμων, αλλά τη διάθεση στην αγορά της ΕΕ συγκεκριμένων συστατικών τροφίμων που προέρχονται από είδη εντόμων”.

Έξι αιτήσεις για έντομα που προορίζονται να διατεθούν στην αγορά σε διάφορες μορφές έχουν εγκριθεί, δήλωσε ο κ. Βερβέρης.

Πρόκειται για προϊόντα προνυμφών Alphitobius diaperinus, αποξηραμένους αλευροσκώληκες, ολόκληρους και αλεσμένους κίτρινους αλευροσκώληκες, ολόκληρες και αλεσμένες ακρίδες, ολόκληρους και αλεσμένους γρύλους και μερικώς απολιπασμένη σκόνη ολόκληρου γρύλου.

Οκτώ άλλα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό αξιολόγηση κινδύνου από την EFSA.

Η ουγγρική Προεδρία του Συμβουλίου έχει εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την προώθηση νέων τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 10 Ιουλίου, κυκλοφόρησε σημείωμα στις αντιπροσωπείες της ΕΕ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης συνεδρίασης του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας (AGRIFISH).

Η προεδρία τάσσεται υπέρ της προώθησης της “παραδοσιακής παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων ως μέρος του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας”, αντί της υποστήριξης νέων τροφίμων όπως τα έντομα ή το κρέας που παράγεται στο εργαστήριο.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Αυστρία έχουν επίσης εκφράσει παρόμοια άποψη.

Σε απάντηση σε ερώτημα του Brussels Signal, εκπρόσωπος της ουγγρικής προεδρίας δήλωσε: “Η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να διατηρήσει τις ευρωπαϊκές διατροφικές παραδόσεις. Ως ο σημερινός κάτοχος της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σκοπεύουμε να διευκολύνουμε την ανταλλαγή εμπειριών και να προωθήσουμε έναν ζωντανό διάλογο για το θέμα των νέων τροφίμων”.

“Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας στις 15 Ιουλίου αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω ανταλλαγή πρακτικών και απόψεων μεταξύ των υπουργών”.

Η κατανάλωση ζωυφίων και εντόμων έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ των περιβαλλοντολόγων και των υποστηρικτών της βιωσιμότητας. Υποστηρίζουν ότι η εκτροφή εντόμων προσφέρει μια πιο φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική λύση έναντι της παραδοσιακής κτηνοτροφίας, επικαλούμενοι σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, μειωμένη χρήση νερού και αποτελεσματικότερη χρήση γης.

Εκτός αυτού, υποστηρίζεται ότι τα έντομα περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και είναι γεμάτα με πρωτεΐνες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) προωθεί επίσης την κατανάλωση εντόμων επειδή “θα μπορούσε να μειώσει την κλιματική αλλαγή”.

Σύμφωνα με το WEF, οι άνθρωποι έχουν “συνηθίσει να θεωρούν τα ζώα και τα φυτά ως τις πρωταρχικές πηγές πρωτεϊνών μας” και ότι “οι μεγάλες διαφορές μεταξύ των εντόμων και άλλων πηγών πρωτεϊνών υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό στο πολιτιστικό και περιβαλλοντικό πεδίο”.

Ομοίως, μια έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) από το 2013 ανέφερε ήδη ότι η κατανάλωση εντόμων θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της διατροφής και στη μείωση της ρύπανσης.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Wageningen αναφέρει ότι η κατανάλωση εντόμων ευθυγραμμίζεται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) των Ηνωμένων Εθνών, χρησιμοποιώντας παρόμοια επιχειρήματα, όπως και άλλες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας από την Υπηρεσία Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πολλοί Ευρωπαίοι καταναλώνουν ήδη έντομα εν αγνοία τους. Η καρμίνη, μια κοινή κόκκινη χρωστική ουσία τροφίμων, προέρχεται από έντομα κοχινέλαιο.

Αυτά τα μικροσκοπικά έντομα συνθλίβονται για να παραχθεί η κόκκινη χρωστική ουσία που χρησιμοποιείται σε διάφορα τρόφιμα και καλλυντικά. Η πρακτική αυτή είναι ευρέως διαδεδομένη στη βιομηχανία τροφίμων εδώ και χρόνια.

Η καρμίνη, που αναφέρεται ως πρόσθετο Ε 120 στον κατάλογο των εγκεκριμένων από την ΕΕ πρόσθετων τροφίμων, προστίθεται σε τρόφιμα υψηλής επεξεργασίας, όπως γιαούρτια, παγωτά, πίτες με φρούτα, αναψυκτικά, cupcakes και ντόνατς, ενώ χρησιμοποιείται επίσης ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών.

Πηγή : Brussels Signal

spot_img

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Σύγκρουση πλοίων στη Βόρεια Θάλασσα – Μετέφερε καύσιμα για τον αμερικανικό στρατό;

Ένα δεξαμενόπλοιο και ένα φορτηγό πλοίο συγκρούστηκαν στη Βόρεια...

Η Ελληνική Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα της Μειονότητας στην Θράκη.

Η Ελληνική Πολιτεία εγγυάται και προστατεύει την θρησκευτική ελευθερία...

Τι απαντά ο Δημήτρης Νατσιός για τα ανοσιουργήματα της Εθνικής Πινακοθήκης

Τι απαντά ο Δημήτρης Νατσιός για τα ανοσιουργήματα της...

Tοποθέτηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τα fake news του Φράγκου

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου το πολιτικό κόμμα...

Δελτίο Τύπου της ΝΙΚΗΣ για το σημερινό συμβάν στην Εθνική Πινακοθήκη

Σε ανακοίνωση με τίτλο « Δελτίο Τύπου της ΝΙΚΗΣ για...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img