Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2024

Τήλος: Οι δικαιωματιστικοί λεονταρισμοί της κυρίας δημάρχου και η θλιβερή πραγματικότητα – Άρθρο του Παναγιώτη Δούμα στη γερμανική Junge Freiheit

Την ίδια στιγμή που η κυρία δήμαρχος Τήλου, της οποίας η οικογένεια – «άσχετο» – κυβερνά το νησί εδώ και κοντά 30 χρόνια, επιδίδεται στους γραφικούς της δικαιωματιστικούς λεονταρισμούς, η πραγματικότητα είναι ζοφερή. Το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, μόλις 3,8 ναυτικά μίλια από την Τουρκία, δέχεται καθημερινά καραβιές λαθρομεταναστών, στο πλαίσιο του εναλλακτικά διενεργουμένου υβριδικού πολέμου της Τουρκίας. Εναλλακτικά, διότι η Τουρκία προσχηματικά περιόρισε τις ροές προς το Βορειοανατολικό Αιγαίο, ώστε να φαίνεται συνεπής απέναντι στην «πολύκροτη» Συμφωνία της Αθήνας.

Κατά τα άλλα, όπως θα δείτε και στο άρθρο του Παναγιώτη Δούμα, η κατάσταση αυτή είναι «φυσιολογική» για την κυβέρνηση, τάδε έφη Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η μετακίνηση των ρευμάτων από το Βορειοανατολικό Αιγαίο στο Νοτιοανατολικό, όπου δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές είναι για τον κύριο υπουργό, όπως και για τον προκάτοχό του μία απλή… παραφωνία. Και πού να δείτε και τι γίνεται σε Γαύδο και Κρήτη.

Παρακάτω του άρθρο του Διευθυντή του NewsFire.GR στο σημερινό φύλλο της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας Junge Freiheit, μεταφρασμένο από τα γερμανικά:

Αυτό δεν είναι «φυσιολογικό»

Κρίση ασύλου στην Ελλάδα: Οι διακινητές μεταναστών χρησιμοποιούν πλέον ταχύπλοα σκάφη

  • Γράφει ο Παναγιώτης Δούμας

Η αιματηρή καταδίωξη ενός ταχύπλοου από περιπολικό σκάφος του λιμενικού στα ανοιχτά του ελληνικού νησιού Σύμη δείχνει πόσο εκτεθειμένη είναι η Ελλάδα -και συνεπώς ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση- στις μεταναστευτικές ροές μέσω θαλάσσης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 23 Αυγούστου. Ένα σκάφος που μετέφερε παράνομους μετανάστες που ταξίδευαν από την Τουρκία προς το μικρό νησί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, μόλις 3,8 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές, εντοπίστηκε και καταδιώχθηκε από περιπολικό σκάφος του λιμενικού. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», «ο Τούρκος πιλότος ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε να διαφύγει, προσπαθώντας να εμβολίσει το σκάφος του λιμενικού, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή. Οι αξιωματικοί του σώματος άνοιξαν πυρ για να αχρηστεύσουν την εξωλέμβια μηχανή. Ωστόσο, μια σφαίρα χτύπησε έναν από τους 25 επιβαίνοντες (όχι τον καπετάνιο του σκάφους), τραυματίζοντάς τον θανάσιμα».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι τα κυκλώματα λαθρεμπορίας αλλάζουν σταδιακά τον τρόπο δράσης τους και πλέον «προσεγγίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με σκάφη που μπορούν να αναπτύξουν μεγάλες ταχύτητες, ενώ η πρόσληψη αποφασισμένων και συχνά οπλισμένων χειριστών έχει προκαλέσει μια σειρά από “κλιμακούμενα περιστατικά”».

Η Καθημερινή αναφέρει, επικαλούμενη πληροφορίες από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, ότι «από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί όχι λιγότερα από 200 περιστατικά διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με ταχύπλοα σκάφη».

Λιγότεροι μετανάστες στην Ιταλία, αλλά περισσότεροι στην Ισπανία και την Ελλάδα

Τα καθημερινά δελτία τύπου του Λιμενικού Σώματος δείχνουν ότι μόνο μεταξύ 23 και 29 Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά δέκα τέτοια περιστατικά. Τα περισσότερα από αυτά συνέβησαν στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στις θαλάσσιες περιοχές μεταξύ των ελληνικών νησιών και της Τουρκίας.

Οι δραστηριότητες των διακινητών έχουν μετατοπιστεί από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος, όπου βρίσκονται μεγάλα κέντρα υποδοχής λαθρομεταναστών και όπου το Λιμενικό Σώμα έχει επικεντρώσει τις επιχειρήσεις του. Εννέα από τις δέκα αυτές περιπτώσεις σημειώθηκαν στη Ρόδο, τη Σύμη, την Τήλο, την Κω και τη Λέρο.

Η αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα επισημαίνεται επίσης σε άρθρο της γαλλικής εφημερίδας Le Figaro, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι ανακοίνωσε μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 65% μέχρι τις 27 Αυγούστου, ενώ «οι αποβιβάσεις στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 155% και στην Ελλάδα κατά 222%».

Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται. Ωστόσο, περιγράφει την κατάσταση ως «λογική». Σε συνέντευξή του στον αθηναϊκό ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Τα στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές δείχνουν μια σχετική αύξηση, η οποία είναι λογική, διότι τους καλοκαιρινούς μήνες η μετάβαση είναι ευκολότερη, επειδή οι συνθήκες, κυρίως ο καιρός, είναι καλύτερος». Ο υπουργός επισήμανε μάλιστα ότι η «αχίλλειος πτέρνα» της διαχείρισης των συνόρων είναι το νοτιοανατολικό Αιγαίο. «Αν εξαιρέσουμε το κομμάτι του νοτιοανατολικού Αιγαίου, εκεί γύρω από τη Ρόδο, οι ροές στη χώρα από τα άλλα, ας πούμε, σημεία εισόδου ελέγχονται, είναι φυσιολογικές για την εποχή».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μηνιαίου ενημερωτικού δελτίου του ελληνικού υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, 11.672 παράνομοι μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω των ελληνοτουρκικών χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων τους πρώτους επτά μήνες του 2023, έναντι 23.204 την ίδια περίοδο φέτος. Ο διπλασιασμός της εισροής από την Τουρκία σίγουρα δεν ακούγεται «λογικός».

Η Τουρκία έχει λάβει οικονομική στήριξη από την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι η εισροή μεταναστών στις χώρες με τις οποίες συνορεύει (Ελλάδα, Βουλγαρία), σταματήσει. Επιπλέον, από τον περασμένο Δεκέμβριο, έχει συνάψει ειδική συμφωνία με την Ελλάδα, η οποία περιλαμβάνει επίσης αυτή την υποχρέωση. Ο Έλληνας υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής τονίζει επίσης την ευθύνη της Τουρκίας: «Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης σίγουρα υπερβαίνει τη συνεργασία
με τους γείτονές μας, δηλαδή με την Τουρκία».

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Το Βήμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στις 23 Σεπτεμβρίου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου το Κυπριακό και το μεταναστευτικό θα είναι τα κύρια θέματα των συνομιλιών τους.

Αντιφατικές ανακοινώσεις σχετικά με τη συνεργασία από την Άγκυρα

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούν οι διεθνείς συνθήκες και ο παρεμβατισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Δεν είναι δυνατόν να μην τηρούμε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία χρηματοδοτεί τη διαχείριση της μεταναστευτικής διαδικασίας».

Όμως η κατάσταση είναι συγκεχυμένη. Η Άγκυρα κατηγορεί επανειλημμένα την Αθήνα ότι ανέχεται τις «παράνομες επαναπροωθήσεις». Την περασμένη Παρασκευή, για παράδειγμα, οι τουρκικές αρχές επεσήμαναν ότι διέσωσαν 19 παράνομους μετανάστες από μια σωσίβια λέμβο στο Αιγαίο, αφού τους απώθησαν στα τουρκικά ύδατα «ελληνικά στοιχεία», όπως ειπώθηκε αδόκιμα.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Ερλίκια, ο οποίος είχε ακυρώσει προηγουμένως την επίσκεψή του στην Αθήνα επειδή δεν του άρεσαν κάποια σχόλια του Παναγιωτόπουλου για τον Ερντογάν, είχαν μιλήσει τηλεφωνικά. Σύμφωνα με την ελληνική εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Βήμα», συμφώνησαν να συνεργαστούν εναντίον των «εγκληματιών λαθρεμπόρων» από την Τουρκία.

Ο Γέρλικαγια παραδέχθηκε επίσης ότι αν και οι μεταναστευτικές ροές είχαν μειωθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας, αυτό δεν συνέβη στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ταχύπλοα που χρησιμοποιούνται σήμερα στο Αιγαίο από «εγκληματίες διακινητές» με ταχύτητες άνω των 50 μιλίων την ώρα, ανέφερε Το Βήμα.

Το μικρό νησί της Γαύδου, νότια της Κρήτης, είναι το νέο hotspot

Ωστόσο, τα προβλήματα δεν περιορίζονται στη μαζική αύξηση των παράνομων μεταναστών από την Τουρκία. Ένας νέος διάδρομος από τη Βόρεια Αφρική, ιδίως από τη Λιβύη, προς την Κρήτη και την Πελοπόννησο χρησιμοποιείται πλέον επίσης.

Η Γαύδος, ένα μικρό ελληνικό νησί στα νότια της Κρήτης, μόλις 190 ναυτικά μίλια από το Τομπρούκ, είναι πλέον ο νέος προορισμός για σαπιοκάραβα που μεταφέρουν εκατοντάδες παράνομους μετανάστες στριμωγμένους μαζί χωρίς σωσίβια. και χωρίς στοιχειώδη ασφάλεια.

Σε δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται ότι «από τις αρχές του 2024 μέχρι και τον Φεβρουάριο εντοπίστηκαν στην περιοχή 12.573 μετανάστες, ενώ στο σύνολο του 2023, ο αριθμός των διασωθέντων προσφύγων και μεταναστών που διασώθηκαν στην ίδια περιοχή ήταν μόνο 666». Τα στοιχεία αυτά δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ στο ενημερωτικά δελτία του Υπουργείου Μετανάστευσης. Μέχρι τον Μάρτιο του 2024 που στην τελευταία σελίδα του μηνιαίου δελτίου του υπουργείου προσετέθη ένα ειδικός πίνακας με τον τίτλο: «Ειδική έκδοση – Μεταναστευτικές ροές στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο». Εκεί προκύπτει ότι κατά τους πρώτους επτά μήνες του 2024 στην Κρήτη και τη Γαύδο εντοπίστηκαν μόνο 2.358 λαθρομετανάστες. Όμως τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος δείχνουν μια διαφορετική εικόνα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Παναγιώτης Δούμας
Παναγιώτης Δούμαςhttps://doumas.gr
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι δημοσιογράφος και παραγωγός διαδικτυακών τηλεοπτικών εκπομπών. Φοίτησε στο Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Νομικά & Ιστορία στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας. Ήταν για χρόνια επιχειρηματίας και τα έτη 2012-2015 θήτευσε ως Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος στους δημοσιογραφικούς ομίλους DNM GROUP και ESTIA INVESTMENT GROUP και έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες «Δημοκρατία», «ΕΣΤΙΑ», «Ελεύθερη Ώρα» και «Ελεύθερος Κόσμος», στο περιοδικό «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» και στις ιστοσελίδες PRONEWS και NEWSBREAK. Είναι ανταποκριτής της γερμανικής εβδομαδιαίας εφημερίδας «Junge Freiheit». Είναι από τους βασικούς συντελεστές του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών και του διαδικτυακού καναλιού Right2TheBone.

Τελευταίες ειδήσεις

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα δύο πρώτα προσυνέδρια της ΝΙΚΗΣ σε Ιωάννινα και Πάτρα.

Το πολιτικό κόμμα «ΝΙΚΗ» εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:Ολοκληρώθηκαν με...

Συνάντηση Στάρμερ-Μελόνι για το μεταναστευτικό: Ώρα να μπει τέλος στην λαθρομετανάστευση

Η Βρετανία θέλει να αντιγράψει το σχέδιο της Μελόνι...

Ο Rothbard για το φαινόμενο του πολέμου

To κράτος είναι -και ήταν ανέκαθεν- ο μεγαλύτερος εχθρός...

Η Ουγγαρία μηνύει την Ευρωπαϊκή Ένωση: Ζητά αποζημίωση για την φύλαξη των συνόρων της

Η Ουγγαρία θα ζητήσει την επιστροφή των δαπανών της...

Και δεύτερη απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ- Ακτιβιστής υπέρ της Ουκρανίας ο δράστης

Στόχος και δεύτερης απόπειρας δολοφονίας ο Ντόναλντ Τραμπ. H αμερικανική...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com