Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2024

Fed: Τολμηρή κίνηση με μείωση επιτοκίων 50 μονάδες βάσης

Η Fed αποφάσισε τη μείωση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα ξεκινώντας αυτό που αναλυτές εκτιμούν ότι θα είναι μια σταθερή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη μείωση του κόστους δανεισμού, η οποία ακολουθεί την αυξανόμενη ανησυχία για την υγεία της αγοράς εργασίας. Η τελευταία φορά που έγινε μείωση κατά 50 μονάδες βάσης ήταν όταν ξέσπασε η πανδημία το 2020.

«Η επιτροπή έχει αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2% και κρίνει ότι οι κίνδυνοι για την επίτευξη των στόχων της για την απασχόληση και τον πληθωρισμό είναι περίπου ισορροπημένοι», ανέφεραν στη δήλωσή τους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην επιτροπή καθορισμού των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Επ’ αυτού υπήρξε διαφωνία από την κυβερνήτη Μισέλ Μπάουμαν, η οποία τάχθηκε υπέρ της περικοπής μόνο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βλέπουν το επιτόκιο αναφοράς της Fed να μειώνεται κατά άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα το 2025 και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το 2026, καταλήγοντας σε εύρος 2,75%-3,00%. Το τελικό σημείο αντικατοπτρίζει μια ελαφρά αναβάθμιση, από το 2,8% σε 2,9%, που θεωρείται «ουδέτερη» στάση η οποία ούτε ενθαρρύνει ούτε αποθαρρύνει την οικονομική δραστηριότητα.

Παρότι ο πληθωρισμός «παραμένει κάπως αυξημένος», η δήλωση της Fed ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επέλεξαν να μειώσουν το επιτόκιο στο εύρος 4,75%-5,00% «υπό το φως της προόδου στον πληθωρισμό και της ισορροπίας των κινδύνων».

Η Fed «θα ήταν έτοιμη να προσαρμόσει τη στάση της νομισματικής πολιτικής όπως αρμόζει, εάν προκύψουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επίτευξη των στόχων της Επιτροπής», με προσοχή «και στις δύο πλευρές της διπλής εντολής» για σταθερές τιμές και μέγιστη απασχόληση.

Οι προβλέψεις για πληθωρισμό-ανάπτυξη

Το μέγεθος της αρχικής περικοπής πιθανότατα θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη στρατηγική της Fed και το εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούσαν απλώς να ακολουθήσουν τη γρήγορη πτώση του πληθωρισμού σε σχέση με πέρυσι ή να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες ορισμένων αξιωματούχων ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ μπορεί να εξασθενεί ταχύτερα από το επιθυμητό, ή κρίνεται ότι απαιτείται για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει πλήρως στον στόχο του 2% της Fed.

Αυτή τη στιγμή ο πληθωρισμός είναι περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω απ’ αυτό, και οι νέες οικονομικές προβλέψεις δείχνουν τώρα ότι ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών μειώνεται στο 2,3% έως το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 2,1% έως το τέλος του 2025. Το ποσοστό ανεργίας εκτιμάται ότι στα τέλη του έτους θα είναι στο 4,4%, υψηλότερο από το τρέχον 4,2%, και θα παραμένει εκεί έως το 2025.

Η οικονομική ανάπτυξη εκτιμάται στο 2,1% για το 2024 και 2% το επόμενο έτος, όπως και στον τελευταίο γύρο προβλέψεων που εκδόθηκαν τον Ιούνιο.

Η Fed είχε διατηρήσει το επιτόκιο πολιτικής της στο εύρος 5,25%-5,50% από τον Ιούλιο του 2023, καθώς ο πληθωρισμός έπεσε από το υψηλό 40 ετών σε επίπεδο που τώρα πλησιάζει τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

Πηγή: euro2day.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Η Μόσχα, με αφορμή την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου προειδοποιεί τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του...

Δεν υπάρχει θέμα αρχηγού στη ΝΙΚΗ. Είμαστε η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην Κυβέρνηση.

Το πολιτικό κόμμα «ΝΙΚΗ» εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:Δεν υπάρχει...

Άγριος καυγάς μεταξύ Αλβανού και Παλαιστινίου σε οικοδομή στο Ηράκλειο: Χτυπήθηκαν με σφυρί και σκεπάρνι

Άγριος καυγάς μεταξύ εργαζομένων σε οικοδομή σημειώθηκε, σύμφωνα με...

Τα μέλη των Teamsters, του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα στη Β. Αμερική στηρίζουν «δυνατά και καθαρά» Τραμπ

Από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ανακοινώθηκε...

Ρόδος: Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός – Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός

42χρονος Αλβανός συνελήφθη από αστυνομικούς στη Ρόδο μετά από...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com