Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024

Χρηματιστήριο: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης με την Cenergy να πιέζει

Του Μάνου Χαχλαδάκη

Περιορισμένες μεταβολές και μικτά πρόσημα στο ταμπλό είναι η εικόνα στην αγορά της Αθήνας μετά την ανοδική αντίδραση χτες, με τους επενδυτές να κινούνται επιφυλακτικά εν μέσω πτωτικών τάσεων διεθνώς και την Cenergy να υποχωρεί πέριξ της τιμής διάθεσης της ΑΜΚ της.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στις 1.423 μονάδες με ανεπαίσθητες εναλλαγές και τον τζίρο στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν διακινηθεί 1 εκατ. τεμάχια.

Ελαφρώς ανοδικά κινείται ο τραπεζικός δείκτης στις 1.211 μονάδες με +0,14%, ο FTSE ενισχύεται οριακά κατά 0,1% στις 3.462 μονάδες, ενώ ο FTSEM της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένει πέριξ του αμετάβλητου στις 2.299 μονάδες.

H Λεωφόρος Αθηνών έβγαλε χτες μετά από καιρό μία πειστικά ανοδική συνεδρίαση, με ικανοποιητικό τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ, αλλά σήμερα έχει να αντιμετωπίσει ένα πιο δυσμενές περιβάλλον, καθώς η Wall Street απομακρύνθηκε από τα ρεκόρ της χτες με τη νευρικότητα να μεταφέρεται αρχικά στην Ασία και στην πορεία στην Ευρώπη.

Επιπλέον, παρότι η χτεσινή συνεδρίαση είχε καθαρά αγοραστικό χαρακτήρα η τελική απόδοση διαμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το ράλι αντίδρασης άνω του 4% που έκανε η ΔΕΗ, κλέβοντας την παράσταση από την τραπεζική ανάκαμψη.

Κατά τα άλλα, σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι μετοχές από την ΑΜΚ της Cenergy (τιμή διάθεσης 9 ευρώ) και αναστέλλεται η διαπραγμάτευση εκείνων της Τράπεζας Αττικής για να εφαρμοστεί το reverse split.

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα στρέφονται σταδιακά στην ΕΚΤ που συνεδριάζει αύριο και αναμένεται σε μεγάλο βαθμό ότι θα προχωρήσει σε ακόμα μείωση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Η Cenergy υποχωρεί στην τιμή της ΑΜΚ των 9 ευρώ με -1,3% και τζίρο άνω των 900 χιλ. ευρώ από το πρώτο 20λεπτο.

Μικτές είναι οι τάσεις στις συστημικές τράπεζες με την Πειραιώς να ξεχωρίζει στα 3,76 ευρώ με +0,5%, ενώ η Εθνική παραμένει πέριξ του αμετάβλητου στα 7,37 ευρώ, η Eurobank υποχωρεί ελαφρώς στα 1,98 ευρώ και η Alpha στα 1,505.

Οριακά ανοδική σήμερα η ΔΕΗ μετά το χτεσινό άλμα, με +0,17% στα 11,9 ευρώ, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται ακόμα ΟΤΕ, Metlen και ΟΠΑΠ αλλά με οριακή άνοδο έως 0,2%.

Πέρα από την Cenergy πιέσεις δέχεται η Motor Oil στο -0,8%, με την Τιτάν στο -0,4% και την Jumbo στο -0,3%.

Στα χαμηλότερα στρώματα η Κρι Κρι υποχωρεί στα 13 ευρώ με -1,1% και η Performance συνεχίζει περαιτέρω πτωτικά μετά -4,6% χτες με -1,7% σήμερα.

Ισορροπία επικρατεί στους ευρύτερους συσχετισμούς στο ταμπλό, με 46 μετοχές να κινούνται ανοδικά έναντι 45 πτωτικών.

Οι κινήσεις διεθνώς

Η αγορά των ΗΠΑ υποχώρησε χτες από τα ρεκόρ της, αλλά σε μία συνεδρίαση που παρέπεμπε περισσότερα σε κατοχύρωση κερδών (Nvidia απώλειες άνω του 4%) με την προθεσμιακή αγορά σήμερα να εμφανίζει περιορισμένες μεταβολές.

Τα futures του Dow Jones στο -0,1%, του S&P 500 πέριξ του αμετάβλητου και του Nasdaq οριακά θετικά.
 
Πτωτικές είναι οι τάσεις στην Ευρώπη με εξαίρεση το Λονδίνο όπου ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,7% αφότου ο πληθωρισμός στη χώρα έπεσε αρκετά χαμηλότερα από το στόχο της BoE για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, στο 1,7%.

Στην Γερμανία ωστόσο ο DAX κινείται στο -0,4% και στην Γαλλία ο CAC 40 στο -0,9%, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 50 στο -0,8%.

Νωρίτερα σήμερα στην Ασία, ο ιαπωνικός Nikkei είχε κλείσει με σημαντικές απώλειες 1,9%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα οι δείκτες εμφάνισαν μετά από καιρό περιορισμένες μεταβολές (CSI 300 στο -0,6%) και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,4% λίγο πριν το κλείσιμο.

Τέλος, σταθεροποιητικές τάσεις δείχνει το πετρέλαιο μετά τη βουτιά άνω του 4% χτες, με το Brent στα 74,7 δολάρια το βαρέλι και το WTI στα 71,1 δολ. με μικρά κέρδη περί του 0,5% και για τα δύο.

Πηγή: Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό – Ο Νετανιάχου απορρίπτει μια «μονομερή» εκεχειρία

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα το πρωί είχαν στόχο νότια...

Δήλωση της Αφροδίτης Λατινοπούλου για την παραδοχή βουλευτών της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προ ολίγου το πολιτικό κόμμα...

Ανησυχία στις ΗΠΑ σχετικά με τις αναφορές για Βορειοκορεάτες στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης εξέφρασε «ανησυχία» σχετικά με...

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Ευρωβουλευτή Ν. Αναδιώτη Το Δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τα Τουρκικά Σχολικά Βιβλία

Το πολιτικό κόμμα «ΝΙΚΗ» εξέδωσε την κάτωθι ανακοίνωση:Ερώτηση προς...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img