Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Ξεκίνησε ο πόλεμος Κομισιόν – Βίλντερς: Θα αναγκάσουμε την Ολλανδία να «υποταχθεί» στο Σύμφωνο Ασύλου λένε από τις Βρυξέλλες!

Ημερομηνία:

Η Κομισιόν τάχθηκε κατά των σχεδίων της νέας ολλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού να εξαιρεθεί από το Σύμφωνο της για τη μετανάστευση.

Μιλώντας στη άγη την Πέμπτη, ο ηγέτης του Κόμματος για την Ελευθερία (PVV) Geert Wilders, του μεγαλύτερου κόμματος στο ολλανδικό κοινοβούλιο, ανακοίνωσε ότι η νέα δεξιά κυβέρνηση που συμφωνήθηκε από τέσσερις εταίρους του συνασπισμού θα επιδιώξει να απελευθερώσει τη χώρα από τη μέγγενη των Βρυξελλών σε θέματα που αφορούν το άσυλο και τη μετανάστευση.

“Πολλά θα αλλάξουν. Θα υπάρξει ένας νόμος για την κρίση του ασύλου. Θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι. Θα υπάρξει απαγόρευση της προτεραιότητας της κοινωνικής στέγασης για τους κατόχους καθεστώτος”, δήλωσε ο Βίλντερς στον ολλανδικό Τύπο.

Στη συνέχεια άφησε να εννοηθεί ότι οι Ολλανδοί αντιτίθενται στο μεταναστευτικό σύμφωνο της ΕΕ και υποσχέθηκε να “αγωνιστεί για μια εξαίρεση από το άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Χρειάστηκαν, ωστόσο, λίγες ώρες για να βάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρένο στα σχέδια, σηματοδοτώντας την πρόθεσή της να διασφαλίσει ότι όλα τα κράτη μέλη θα τηρήσουν τους νέους κανόνες.

“Έχουμε ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, το οποίο έχει ψηφιστεί και επιβεβαιωθεί και επομένως πρέπει να εφαρμοστεί”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Έρικ Μάμερ σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

“Αυτή η νομοθεσία θα εφαρμοστεί και η Επιτροπή θα διαδραματίσει τον ρόλο της για να διασφαλίσει ότι θα εφαρμοστεί”, πρόσθεσε.

Η απερχόμενη φιλελεύθερη κυβέρνηση στην Ολλανδία ψήφισε υπέρ του συμφώνου για το άσυλο που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τρίτη με ειδική πλειοψηφία. Μόνο η Ουγγαρία και η Πολωνία τάχθηκαν κατά του συμφώνου στο σύνολό του, ενώ η Τσεχία, η Αυστρία και η Σλοβακία ψήφισαν κατά συγκεκριμένων ρυθμίσεων στο πλαίσιο της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει να φιλοξενούν έναν καθορισμένο αριθμό μεταναστών με την ποσόστωση να καθορίζεται κάθε χρόνο από τις Βρυξέλλες. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις, τα κράτη μέλη θα επιβάλλεται πρόστιμο 20.000 ευρώ για κάθε άτομο που απορρίπτουν.

Ο Βίλντερς είναι μακροχρόνιος επικριτής της φιλελεύθερης προσέγγισης της Δυτικής Ευρώπης στη μαζική μετανάστευση και έχει κάνει εκστρατεία για αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους εδώ και δεκαετίες. Με την κοινή γνώμη σε ολόκληρη την Ολλανδία να ευθυγραμμίζεται πλέον με τις αξίες του κόμματός του και το εκλογικό σώμα να ωθεί το PVV στην εξουσία, παραμένει αποφασισμένος να υλοποιήσει αυτό που περιέγραψε ως την “αυστηρότερη πολιτική ασύλου” που υπήρξε ποτέ στην Ολλανδία.

Ο νέος ολλανδικός συνασπισμός μπορεί να βρει συμμάχους στα κράτη του Βίσεγκραντ, τα οποία έχουν εκφράσει τουλάχιστον κάποια αντίθεση στα σχέδια.

Μετά την έγκρισή τους, ο Ούγγρος υπουργός Οικονομικών Mihály Varga δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην de facto πρωτεύουσα της ΕΕ ότι η Βουδαπέστη δεν θα συμμετέχει στο Σχέδιο.

“Η Ουγγαρία δεν αποδέχεται την επιβολή ποσοστώσεων για τους μετανάστες”, δήλωσε ο Varga.

“Είναι ιδιαίτερα επιβλαβές και παράλογο το γεγονός ότι, με βάση τις διατάξεις της νέας δέσμης μέτρων της ΕΕ για το άσυλο, πρέπει να καταβληθεί πρόστιμο 20.000 ευρώ ανά μετανάστη από τις χώρες που δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν μετανάστες στο έδαφός τους σύμφωνα με την υποχρεωτική ποσόστωση”.

Η νέα αριστεροφιλελεύθερη κυβέρνηση στην Πολωνία επανέλαβε επίσης την πρόθεσή της να αρνηθεί τις ποσοστώσεις μεταναστών, με τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να δηλώνει στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η Πολωνία “θα είναι δικαιούχος του συμφώνου για τη μετανάστευση”.

“Δεν θα πληρώσουμε για τίποτα, δεν θα χρειαστεί να δεχτούμε μετανάστες από άλλες χώρες. Η ΕΕ δεν θα μας επιβάλει καμία ποσόστωση μεταναστών”, δήλωσε.

Ωστόσο, οι συντηρητικοί στην Πολωνία είναι επιφυλακτικοί ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Τουσκ, θεωρώντας ότι κάνει μόνο χειροκροτήματα με την αντιπολίτευσή του και πιστεύοντας ότι τελικά θα συμμορφωθεί.

newsfire.gr
newsfire.grhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ισπανία: Ένα μήνα έξω ο Πέδρι, μένει στη Γερμανία

Ο τραυματισμός του Πέδρι στο γόνατο από το μαρκάρισμα...

Χανιά: Έκλεψαν 3.000 ευρώ από τουρίστες – Έγιναν τρεις συλλήψεις

Τρία άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά που κατηγορούνται πως είχαν...

Ζαλγκίρις για Έβανς: «Πραγματικό παράδειγμα και ηγέτης»

Με τα καλύτερα λόγια για τον Κίναν Έβανς αναφέρθηκε...

Εθνική Νέων Γυναικών: Πρεμιέρα με περίπατο επί της Αλβανίας (96-39)

Δυνατό ξεκίνημα για την Εθνική Νέων Γυναικών στο Ευρωπαϊκό...