Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Το Ευρωκοινοβούλιο επιβάλλει περιορισμούς στο δικαίωμα των κρατών-μελών της ΕΕ να ελέγχουν τα σύνορα τους εν μέσω μεταναστευτικής κρίσης

Ημερομηνία:

Την ίδια στιγμή που η Αριστερά εμποδίζει τις χώρες «πρώτης γραμμής» να φυλάξουν αποτελεσματικά τα σύνορα τους – καταγγέλοντας τα pushbacks και κάθε ειδους μέτρο ασφαλείας αλλά ακόμη και μεταφέροντας μέσω απευθείας μετανάστες – θέλουν να εμποδίσουν και τα υπόλοιπα κράτη να σταματούν τις ροές.

Η αριστερή πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την πρόταση μεταρρύθμισης του Σένγκεν, η οποία στοχεύει ρητά στο να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να επαναφέρουν τα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν παρά μόνο “ως έσχατη λύση”.

Σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου, η Αριστερά υπερκέρασε τις προτάσεις αλλαγών στην νομοθεσία που έφεραν τα δεξιά κόμματα. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι η νέα νομοθεσία θα περιορίσει την ικανότητα των κρατών μελών να προστατεύουν τα σύνορά τους και, ως εκ τούτου, θα παραβιάσει τη θεμελιώδη κυριαρχία τους.

Πολωνία, Αυστρία και Τσεχία επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους με τη Σλοβακία για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης

Τα δύο συντηρητικά κόμματα ( και ) κατέθεσαν πρόταση αμφισβήτησης της εντολής του Κοινοβουλίου για διοργανικές διαπραγματεύσεις σχετικά με την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, η οποία εγκρίθηκε αρχικά σε επίπεδο επιτροπής και επρόκειτο να σταλεί κατευθείαν στις αρμόδιες επιτροπές χωρίς ευρύτερη ψηφοφορία στην ολομέλεια.

Η προσπάθεια των συντηρητικών κομμάτων να σταματήσουν την πρόταση

Συγκεντρώνοντας αρκετή υποστήριξη, οι συντηρητικοί κατάφεραν να προκαλέσουν αυτή την ψηφοφορία, ελπίζοντας να στείλουν το πακέτο πίσω στην Επιτροπή, δίνοντάς τους την ευκαιρία να καταθέσουν περαιτέρω τροποποιήσεις που θα παρέχουν μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες που θέλουν να προστατεύσουν τα σύνορά τους από την παράνομη μετανάστευση ή τις διασυνοριακές εγκληματικές συμμορίες.

Μελόνι – Σούνακ ανακοινώνουν πρωτοβουλια για να «σταματήσουν τις βάρκες»: Ιταλία και Μ. Βρετανία συμμαχούν για το μεταναστευτικό

Ωστόσο, το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της επαναβεβαίωσης της διαπραγματευτικής εντολής για το τρέχον κείμενο. Η πρόταση εγκρίθηκε με 370 ψήφους υπέρ, 163 κατά και 31 αποχές. Όπως αναμενόταν, υποστηρίχθηκε από όλα σχεδόν τα αριστερά κόμματα (, Renew, Πράσινοι, Η Αριστερά), καθώς και από τη συντριπτική πλειοψηφία του ΕΛΚ.

Υποκρισία της αριστεράς

Αντιδρώντας στο αποτέλεσμα, ο Σουηδός ευρωβουλευτής Τσάρλι Βάιμερς, ο οποίος ξεκίνησε την πρόταση εκ μέρους του ECR, δήλωσε:

Πολλά κόμματα που λένε στους ψηφοφόρους τους ότι αγωνίζονται για την ασφάλεια των πολιτών μας ψήφισαν σήμερα υπέρ του περιορισμού του δικαιώματος των κρατών μελών να επιβάλλουν συνοριακούς ελέγχους. Υπάρχει μια λέξη γι' αυτό: υποκρισία.

Σουηδός Ευρωβουλευτής ταπεινώνει Μαργαρίτη Σχοινά και Παπαδημούλη, που γελούσε με τους νεκρούς από συμμορίες στην Σουηδία

Ενώ ο σοσιαλιστής εισηγητής της πρότασης πιστεύει ότι αυτό θα ήταν απαραίτητο για την προστασία της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του μπλοκ -αφού όλο και περισσότερες χώρες άρχισαν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους για να περιορίσουν την παράνομη μετανάστευση-, οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι “αγνοεί την πραγματικότητα” της μεταναστευτικής κρίσης και υπονομεύει “την κυριαρχία των κρατών μελών να ελέγχουν ποιος εισέρχεται στο έδαφός τους”.

Φυσικά, η διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του χώρου Σένγκεν αποτελεί προτεραιότητα και για τη Δεξιά, αλλά οι συντηρητικοί πιστεύουν ότι το ζήτημα θα πρέπει να επιλυθεί με την προστασία των εξωτερικών συνόρων και όχι με την εντολή προς τις χώρες να διατηρούν ανοιχτά τα εσωτερικά τους σύνορα. “Μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα χτίζοντας την Ευρώπη-φρούριο και υπερασπιζόμενοι τα σύνορά μας”, δήλωσε ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Angel Dzhambazki κατά τη διάρκεια των Ημερών Μελέτης του ECR στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα.

Παρ' όλα αυτά, η ψηφοφορία της Πέμπτης δεν είναι το τέλος της ιστορίας, καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει ακόμη να συμφωνήσει σχετικά με τη θέση του και ορισμένα κράτη μέλη είναι πιθανό να ασκήσουν βέτο στο τρέχον κείμενο χωρίς σημαντικές αλλαγές.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Ελλάδα – Σλοβενία 96-68: Μια… ανάσα από το Παρίσι! (highlights)

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ μετέτρεψε σε απογευματινό περίπατο το...

Σπανούλης: «Ήρθα να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου με τιμή και περηφάνια»

Η Εθνική μας ομάδα ήταν επιβλητική στο παιχνίδι με...

Παναγιώτα Δόση: Το 14ο μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παναγιώτα Δόση ήταν μόλις μία θέση εκτός πρόκρισης...

Ισπανία: Ένα μήνα έξω ο Πέδρι, μένει στη Γερμανία

Ο τραυματισμός του Πέδρι στο γόνατο από το μαρκάρισμα...

Χανιά: Έκλεψαν 3.000 ευρώ από τουρίστες – Έγιναν τρεις συλλήψεις

Τρία άτομα συνελήφθησαν στα Χανιά που κατηγορούνται πως είχαν...