Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Θυμωμένη η Τζόρτζια Μελόνι – Δεν συγκεντρώνει επαρκή αριθμό ηγετών για να ασκήσει βέτο σε δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν

Ημερομηνία:

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια δεν θα έχει τους συμμάχους που χρειάζεται για την πλειοψηφία των μπλοκαρισμάτων ώστε να αρνηθεί στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Προκειμένου να μπλοκάρεις μία εκλογή, πρέπει να συγκεντρώσεις τουλάχιστον οκτώ ηγέτες», κάτι που «δεν παίζει» σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε ο Μάρκο Μπρεσολίν, ανταποκριτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση της ιταλικής εφημερίδος La Stampa στο .

«Προς το παρόν, το πιο πιθανό σενάριο» ήταν ότι θα απέχει από την ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Κομισιόν, είπε.

Η Μελόνι φέρεται να ήταν τόσο δυσαρεστημένη με τη διαδικασία που αρνήθηκε να σηκώσει το τηλέφωνο όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης της τηλεφώνησε για να την ενημερώσει για την τελική συμφωνία.

Περιέγραψε το δείπνο των ηγετών στις 17 Ιουνίου ως σουρεαλιστικό, με έξι ηγέτες της να αφήνουν τους άλλους να περιμένουν επί τρεις ώρες, καθώς αποφάσιζαν για τους υποψήφιους που προτιμούσαν.

Ωστόσο, «θα πάει, τελικά» στη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 27-28 Ιουνίου για να υποστηρίξει τη δεύτερη θητεία της φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ο Νίκολας Γουάιτ, ανώτερος διευθυντής στις Βρυξέλλες για την εταιρεία δημοσίων σχέσεων APCO, στην Brussels .

Η Μελόνι «θέλει να κάνει το σύστημα να λειτουργήσει με τέτοιον τρόπο, ώστε η Φον ντερ Λάιεν να πάρει απλά κάτι», όπως έναν ανώτερο ρόλο Επιτρόπου, επεσήμανε.

Απογοητευμένη η Μελόνι δήλωσε στο νομοθετικό σώμα της Ιταλίας μία ημέρα πριν από το δείπνο των ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκαν οι κορυφαίες θέσεις εργασίας της ΕΕ: «Οι ψήφοι των πολιτών δεν λαμβάνονται υπόψη στους διορισμούς της ΕΕ… είναι καιρός για μια αλλαγή».

Μαζί με μια «αλλαγή του πολιτικού ρυθμού» που θα ήταν «σύμφωνη με το μήνυμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις», ζήτησε ένα κορυφαίο χαρτοφυλάκιο της Επιτροπής για την Ιταλία.

«Είμαστε ιδρυτική χώρα της ΕΕ και το τρίτο μεγαλύτερο κράτος μέλος σε πληθυσμό», υποστήριξε η Μελόνι.

Είπε ότι θα ήθελε να διαδεχθεί ένας Ιταλός τη Μαργκρέτε Φεστάγκερ στη θέση του αντιπροέδρου της ΕΕ, αρμοδίου για το εμπόριο, τον ανταγωνισμό και τη βιομηχανική πολιτική.

Αυτό προαλείφει μια σύνοδο κορυφής γεμάτη αντιπαραθέσεις, καθώς είναι πιθανό να διασταυρώσει και πάλι τα ξίφη της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θέλει αυτή τη θέση για έναν Γάλλο ως τίμημα της δικής του υποστήριξης για μια δεύτερη θητεία της Φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Κομισιόν.

Η Μελόνι και ο Μακρόν αντάλλαξαν ήδη χτυπήματα στη σύνοδο κορυφής των κατά τη διάρκεια της 13ης-15ης Ιουνίου.

«Φυσικά, η συνήθης αντίδραση της ΕΕ σε αυτή την κατάσταση είναι η συγχώνευση και ο διαχωρισμός των θέσεων εργασίας”, δήλωσε ο Whyte.

Ούτε το Παρίσι ούτε η Ρώμη επιθυμούσαν ιδιαίτερα τον ρόλο του επιτρόπου για την οικονομία, ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τους κανόνες της ΕΕ για το χρέος και το έλλειμμα – τους οποίους τόσο η Ιταλία όσο και η Γαλλία παραβιάζουν επί του παρόντος.

Η Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, επεδίωξε έναν ανώτερο οικονομικό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χώρα.

Η εκλογές στην ΕΕ «απέρριψαν συνολικά τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας», καθεμία από τις οποίες στηρίζει τη Φον ντερ Λάιεν για μια δεύτερη θητεία, δήλωσε η Μελόνι στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας στις 26 Ιουνίου.

Ενώ τα κυβερνητικά κόμματα έλαβαν μόλις «16% στη Γαλλία, 32% στη Γερμανία, 34% στην Ισπανία» στις ευρωεκλογές της 6ης-9ης Ιουνίου, η δική της κυβέρνηση έλαβε πλειοψηφία. Η ίδια δήλωσε: «Μόνο στην Ιταλία, το 53% των εκλεγμένων εκπροσωπούν κυβερνητικά κόμματα».

Οι ψηφοφόροι απέρριψαν μια ΕΕ που μετατρεπόταν «σε ένα είδος γραφειοκρατικού γίγαντα», που ήταν «πολύ παρεμβατική» αλλά και πιο αδύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε η Μελόνι.

Αντ' αυτού, η ΕΕ θα πρέπει «να εφαρμόσει τη μέθοδο που εφαρμόζει αυτή η κυβέρνηση στην Ιταλία», όπως πρότειναν οι ψηφοφόροι, ξεκινώντας με «το ξεκαθάρισμα του γραφειοκρατικού δάσους», είπε.

Η Μελόνι αντανακλούσε μια «ισχυρή πολιτική συναίνεση τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Research Λουντοβίκ Σιμπράν στο Brussels Signal.

Μια αμηχανία πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών είδε λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με την πλειοψηφία που χρειαζόταν η Φον ντερ Λάιεν να δημοσιεύονται από την ΕΕ.

Ο ιστότοπος της Ε.Ε. ανέφερε ότι η Φον ντερ Λάιεν και οι άλλοι υποψήφιοι χρειάζονταν μόνο ειδική πλειοψηφία (55-65%), αλλά οι πληροφορίες αυτές «είναι εσφαλμένες», δήλωσε ο Μπρεσολίν.

Αντ' αυτού, οι υποψήφιοι για τις κορυφαίες θέσεις χρειάζονταν στην πραγματικότητα μια «ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – μια πλειοψηφία που να αντικατοπτρίζει το 72% των χωρών και το 65% των ανθρώπων, έναν υψηλότερο πήχη για τους υποστηρικτές της Φον ντερ Λάιεν, επισήμανε.

Αυτό είναι σύμφωνα με το άρθρο 238 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο λέει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί «ενισχυμένη ειδική πλειοψηφία» για προτάσεις που δεν προέρχονται από το Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: Brussels Signal

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εθνική: MVP ο Γουόκαπ κόντρα στη Σλοβενία (vid)

Το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη πήρε ο Τόμας Γουόκαπ...

Ελλάδα – Σλοβενία 96-68: Μια… ανάσα από το Παρίσι! (highlights)

Η Εθνική ομάδα μπάσκετ μετέτρεψε σε απογευματινό περίπατο το...

Σπανούλης: «Ήρθα να εκπροσωπήσω την πατρίδα μου με τιμή και περηφάνια»

Η Εθνική μας ομάδα ήταν επιβλητική στο παιχνίδι με...

Παναγιώτα Δόση: Το 14ο μέλος της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Η Παναγιώτα Δόση ήταν μόλις μία θέση εκτός πρόκρισης...

Ισπανία: Ένα μήνα έξω ο Πέδρι, μένει στη Γερμανία

Ο τραυματισμός του Πέδρι στο γόνατο από το μαρκάρισμα...