Κραυγή αγωνίας από τον Έβρο: Σταματήστε τις δολοφονίες από διακινητές

0
906

Την κινητοποίηση φορών αλλά και βουλευτών του Νομού Έβρου, έχουν προκαλέσει τα απανωτά δυστυχήματα με νεκρούς ανυποψίαστους πολίτες κατά την διάρκεια καταδιώξεων διακινητών λαθρομεταναστών.
Η κατάσταση που έχει προκαλέσει αναβρασμό στην ακριτική περιοχή, η οποία αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και έφτασε χθές τόσο στην Βουλή, με ερώτηση του βουλευτή του κόμματος «Ελληνική Λύση» Πάρη Παπαδάκη, όσο και στον ίδιο τον Πρωθυπουργό προσωπικά με επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα ατυχήματα δεν περιορίζονται μόνον στις κεντρικές οδικές αρτηρίες αλλά τείνουν το τελευταίο διάστημα να λαμβάνουν χώρα ακόμη και εντός του αστικού ιστού, καθώς έχει «πέσει γραμμή» στα κυκλώματα διακινητών να σπεύδουν εντός αυτού όταν καταδιώκονται, με την ελπίδα ότι θα σταματήσει η καταδίωξη προκειμένου να προστατευθούν ανθρώπινες ζωές.

Στην ερωτησή του, ο Πάρης Παπαδάκης, απευθυνόμενος τόσο προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη, όσο και τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών ρήστο Σταϊκούρα κάνει λόγο για «εφιαλτικές διαστάσεις» που έχει λάβει το πρόβλημα στον Έβρο.
Ο βουλευτής της ακριτικής περιοχής, υπενθυμίζει αρχικά το δυστύχημα της 15ης Απριλίου, όταν στην Εγνατία οδό διακινητής λαθρομεταναστών με αυτοκίνητο κατόπιν νόμιμης καταδίωξης εισήλθε παράνομα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε με Έλληνα 46 χρονο πολίτη από την περιοχή της Αλεξανδρούπολης ενώ κινούταν κανονικά με το όχημα του, με αποτέλεσμα ο συντοπίτης μου να χάσει την ζωή του. Στην συνέχεια αναφέρεται στο πιο πρόσφατο περιστατικό, της 6ης Ιουλίου, όταν στην στην περιοχή του κόμβου Αρδανίου διακινητής λαθρομεταναστών κατόπιν νόμιμης καταδίωξης με τον ίδιο τρόπο συγκρούστηκε με 69 χρονο Εβρίτη με αποτέλεσμα να χάσει και αυτός την ζωή του.
Όπως όμως χαρακτηριστικά σημειώνει, πέραν των ανωτέρω δυστυχημάτων « καθημερινά στον Ν. Έβρου ακόμα και μέσα στην πόλη της Αλεξ/πολης σημειώνονται τροχαία ατυχήματα από διακινητές και από θαύμα μέχρι σήμερα δεν έχουμε θρηνήσει άλλα θύματα». Πλέον το θέμα έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις, συνεχίζει με αποτέλεσμα οι οδηγοί που κινούνται στην Εγνατία, στους εθνικούς δρόμους αλλά ακόμη και εντός αστικού ιστού, κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους.
Στην ερωτησή του ο βουλευτής υποδεικνύει συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν όπως το να τοποθετηθούν στην Εγνατία οδό αλλά και σε άλλα νευραλγικά σημεία στον ιστό της πόλης κατάλληλα καρφιά ( όπως χρησιμοποιούνται σε άλλες Ευρωπαϊκές Χώρες ) με αποτέλεσμα την άμεση ακινητοποίηση των οχημάτων που χρησιμοποιούν οι διακινητές στο αντίθετο ρεύμα.
Ή ακόμη και την ενεργοποίηση του μηχανισμού του , έτσι ώστε οι οδηγοί που κινούνται στην Εγνατία οδό άμεσα να λαμβάνουν ειδοποίηση στο κινητό τους τηλέφωνο ότι όχημα κινείται αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας, με σκοπό την άμεση ενημέρωση των ανυποψίαστων οδηγών λαμβάνοντας προληπτικά μέτρα αποφυγής τροχαίου ατυχήματος.
Ο βουλευτής ρωτά τους υπουργούς τι άμεσα μέτρα θα λάβουν έτσι ώστε να ακινητοποιούνται τα οχήματα των διακινητών για να μην επαναληφθούν παρόμοια τραγικά περιστατικά και αν είναι διατεθειμένοι να υιοθετήσουν τα ανωτέρω προτεινόμενα μέτρα.

Η επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη
Χωρίς να γνωρίζει κανείς εάν υπήρξε κάποιου είδους συνεννόηση μεταξύ του Πάρη Παπαδάκη και του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς, το ίδιο ακριβώς ήταν το ζήτημα που ο δεύτερος έθεσε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκη. Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ο κ. Πέτροβις ζητά «να υποστηρίξετε προς την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία τη λήψη επιπλέον εφαρμοζόμενων στο εξωτερικό μέτρων, που θα αποτρέπουν την εκούσια είσοδο οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα σε αυτοκινητόδρομο κλειστού τύπου, όπως είναι η ΟΔΟΣ, μια πρακτική που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για λόγους καθαρά οδικής ασφάλειας.
«Είναι ακόμα αναγκαίο η καταδίωξη των διακινητών να μην περιλαμβάνει ενέργειες εντός αστικού ιστού, και οι δυνάμεις ασφάλειας να επιλέγουν μεθόδους ανάσχεσης των οχημάτων (πχ πλέγμα καρφιών), ή την εκτροπή των περιστατικών για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες πολιτών» προσθέτει ο κ. Πέτροβιτς.
«Γνωρίζοντας την έμπρακτη αγάπη σας για τον ακριτικό Νομό μας, το ενδιαφέρον, την ευαισθησία και το βαθύ αίσθημα δικαίου που σας διακρίνει, θεωρώ πως η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό των χήρων και των ορφανών του Γεώργιου Τζανετάκη, που σκοτώθηκε ανήμερα του Μ. Σαββάτου από διακινητή που εισήλθε στην Εγνατία Οδό, και του Παναγιώτη Σαλαμπάση, που σκοτώθηκε με παρόμοιο τρόπο στον κόμβο του Αρδανίου στις 6 Ιουλίου».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.