Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024

Γάλλος προεδρος σε Νετανιάχου: Να αποφευχθεί μια ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Ημερομηνία:

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε σήμερα στην “απόλυτη ανάγκη να αποφευχθεί μια ανάφλεξη” μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος εζμπολάχ στον Λίβανο, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

“Επανέλαβε την εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία του για την αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ κατά μήκος της Μπλε Γραμμής και υπογράμμισε την απόλυτη ανάγκη να αποτραπεί μια ανάφλεξη, η οποία θα μπορούσε να βλάψει τόσο τα συμφέροντα του Λιβάνου όσο και του Ισραήλ και να αποτελέσει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για την περιφερειακή σταθερότητα”, δήλωσε το Ελιζέ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε “την επιτακτική ανάγκη για όλες τις πλευρές να προχωρήσουν γρήγορα προς μια διπλωματική λύση και υπενθύμισε την ανάγκη να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση”.

“Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες προς τον σκοπό αυτό”, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία, καθώς ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο Άμος Χόχσταϊν, αναμένεται αύριο, Τετάρτη, στο Παρίσι.

Ο Χόχσταϊν πρόκειται να συναντήσει εκεί τον ειδικό απεσταλμένο της Γαλλίας στον Λίβανο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και τη σύμβουλο του προέδρου Μακρόν, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.

Το Μέγαρο των Ηλυσίων δραστηριοποιείται εδώ και μήνες μαζί με το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ.

Ο Χόχσταϊν ταξίδεψε μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου στα μέσα Ιουνίου σε μια προσπάθεια να επιτύχει μια αποκλιμάκωση μεταξύ των δύο πλευρών, περιμένοντας παράλληλα μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία αναμένεται επίσης να κατευνάσει το μέτωπο μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή του Λιβάνου.

Το Παρίσι προσπαθεί, σε συντονισμό με την Ουάσινγκτον, να βρει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων βάσει της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του , η οποία υιοθετήθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, και ορίζει ότι μόνο ο στρατός του Λιβάνου και οι Κυανόκρανοι του ΟΗΕ (Finul /UNIFIL) πρέπει να αναπτυχθούν και να παραμένουν στον νότιο Λίβανο, αποκλείοντας τις ισραηλινές δυνάμεις και τις πολιτοφυλακές, όπως της Χεζμπολάχ.

“Η Finul αποτελεί ουσιαστικό στοιχείο αυτής της λύσης και η ασφάλειά της όπως και η ελευθερία δράσης της πρέπει να διαφυλαχθούν”, υπογραμμίζει το Ελιζέ.

Πηγή: ViaDiplomacy.gr

newsfire.gr
newsfire.grhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρης: Έμαθε αντιπάλους για το EuroCup

Τους αντιπάλους του για την ερχόμενη σεζόν στο EuroCup...

ΝΙΚΗ: Για τις συνθήκες θανάτου του 20χρονου ομογενή ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ

Με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κ....

Θεσσαλονίκη: Στο «Παπάφειο» Ίδρυμα ο 12χρονος που κατηγορείται ότι βίασε 9χρονο στα Διαβατά

Το αναμορφωτικό μέτρο της τοποθέτησής του στο «Παπάφειο» Ίδρυμα...

Νίμπο: «Ανυπομονώ να αντιμετωπίσω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο»

Η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει τη Σλοβενία στον ημιτελικό...

Ολυμπιακός: Ο Ελ Κααμπί, ο Ελ Αραμπί και η υπεραξία…

Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες όταν μπαίνει στις μεταγραφικές...