Δευτέρα, 8 Ιουλίου, 2024
Δευτέρα, 8 Ιουλίου 2024

Ευρωεκλογές 2024: Θα συνεχιστεί η άνοδος δεξιών και ευρωσκεπτικιστών κομμάτων

Ημερομηνία:

Τα δεξιά και τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα θα μπορούσαν να κερδίσουν σημαντικά ποσοστά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024. Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, τα κόμματα αυτά θα μπορούσαν να φτάσουν περίπου το 23,5%. Αυτό θα αποτελούσε αύξηση περίπου πέντε ποσοστιαίων μονάδων, σύμφωνα με έρευνα του “Politico” για λογαριασμό της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt».

Οι ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις

Τα κόμματα που επικρίνουν την ΕΕ χωρίζονται σε δύο ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές () και την Ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (). Η γερμανική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εκπροσωπείται στην ID και έχει μεγάλο μερίδιο στα πιθανά κέρδη της ομάδας. Η ID θα μπορούσε να κερδίσει 15 έδρες και να καταλαμβάνει εφεξής 77 από τις 705 έδρες του Κοινοβουλίου. Τα δυνατά χαρτιά της ομάδας είναι η ιταλική Λέγκα, η οποία συμμετέχει στην ιταλική κυβέρνηση από το 2022, και ο γαλλικός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν. Το ελευθεριακό , που είναι η ισχυρότερη δύναμη της Αυστρίας στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, είναι επίσης μέρος της ομάδας.

Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν τρία πατριωτικά κόμματα στη βουλή, πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο ότι ένα τουλάχιστον εξ' αυτών θα προσχωρήσει στην ID. Αυτό θα ήταν πιθανότατα η ΝΙΚΗ του Δημήτρη Νατσιού, καθώς η συγκεκριμένη ευρωομάδα δε θα δεχόταν σε καμία περίπτωση το κόμμα των Σπαρτιατών στις τάξεις της, λόγω της εμφανούς σχέσεώς του με τον Ηλία Κασιδιάρη. Θυμίζουμε ότι η Νέα Δεξιά του Φαήλου Κρανιδιώτη, ανήκει στην ID, άλλά όλα δείχνουν ότι βαίνει προς αδρανοποίηση.

Το επίσης συντηρητικό και ευρωσκεπτικιστικό ECR θα μπορούσε να σημειώσει ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, σύμφωνα με την έρευνα. Θα μπορούσε να ενισχυθεί από 76 έδρες που είναι σήμερα σε 89, κάτι που αντιστοιχεί σε συν 12,6 ποσοστιαίες μονάδες. Η ισχυρότερη δύναμη εντός του ECR είναι το πολωνικό κυβερνών κόμμα . Όπως δείχνουν τα πράγματα, θα διατηρούσε τις 27 έδρες του. Τη μεγαλύτερη εισροή εντός της ομάδας είναι πιθανό να συνεισφέρει το ιταλικό κυβερνών κόμμα Fratelli d'Italia.

Άλλα εξέχοντα κόμματα του ECR είναι το τσεχικό κυβερνών κόμμα ODS, οι Σουηδοί Δημοκράτες, το ισπανικό , αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ενδιαφέρον: Το ουγγρικό κόμμα γύρω από τον πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν δεν περιλαμβάνεται σε αυτές τις προβλέψεις, καθώς οι δέκα βουλευτές του είναι επί του παρόντος χωρίς παράταξη μετά την αποπομπή τους από τη μετριοπαθή-συντηρητική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Το Fidesz αναμένεται να ενταχθεί στο ECR ή στο ID.

Οι αριστερές κοινοβουλευτικές ομάδες σημειώνουν επίσης κέρδη

Οι αριστερές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο κερδίζουν επίσης έδαφος, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά στοιχεία. Η ομάδα S&D, στην οποία ανήκει μεταξύ άλλων το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό , αλλά και το Κ-ΚΙΝΑΛ, θα κερδίσει δύο έδρες και θα φτάσει τις 145. Στα αριστερά της, η κοινοβουλευτική ομάδα «» (οι Αριστερά), στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και το ομώνυμο κόμμα της Μπούντεσταγκ, θα σημείωνε κέρδη. Από 37 σε 45 έδρες.

Απώλειες απειλούν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΕΛΚ, στην οποία ανήκει η Νέα Δημοκρατία και ισχυρότερο κόμμα είναι ο συνασπισμός της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενώσεως () με τη βαβαρική CSU. Προς το παρόν θα έχανε δώδεκα έδρες και θα έμενε με 165 βουλευτές. Η φιλελεύθερη Ομάδα Ανανέωση, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων και το γαλλικό κυβερνών κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, θα έχανε δώδεκα έδρες και θα είχε στο μέλλον 89 βουλευτές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν συνέχιση μιας μακροχρόνιας τάσης στην ΕΕ

Ο μεγαλύτερος χαμένος κατά τις δημοσκοπήσεις θα ήταν επί του παρόντος οι Πράσινοι. Θα μπορούσαν να χάσουν 24 έδρες και να λάβουν μόνο 48 έδρες. Αυτό θα τους τοποθετούσε πολύ πίσω από τις δύο δεξιές ομάδες ID και ECR. Ο κύριος λόγος γι' αυτό είναι το επί του παρόντος επίμονο δημοσκοπικό χαμηλό των Γερμανών Πρασίνων, οι οποίοι αποτελούν περίπου το ένα τρίτο του συνόλου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν μια μακροχρόνια τάση. Το 2004, οι μετριοπαθείς συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες ήταν ακόμη σε θέση να κερδίσουν περίπου το 60% των εδρών, σήμερα με το ζόρι φαίνεται να συγκεντρώνουν μόλις 40%. Αντίθετα, οι δεξιές και αριστερές δυνάμεις συγκεντρώνουν τώρα το 30%.

Περίπου οι μισοί βουλευτές προέρχονται από τις πέντε πολυπληθέστερες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σπανούλης: «Είναι επιτυχία όλων των Ελλήνων»

Ο Βασίλης Σπανούλης μετά το τέλος του αγώνα με...

Παπανικολάου: «Άξιζε η αναμονή για αυτό το συναίσθημα»

Η Ελλάδα ξεπέρασε το εμπόδιο της Κροατίας στο ΣΕΦ...

Ουόκαπ: «Δεν έχω νιώσει ξανά αυτό το συναίσθημα»

Τα συναισθήματα του για την πρόκριση της Ελλάδας στους...

Τεχνικός διευθυντής Πόρτο για Κάρμο: «Παίκτης που τον εκτιμά ο προπονητής»

Ο Ολυμπιακός θέλει να κάνει το μεγάλο κόλπο με...

Εθνική Νέων Ανδρών: Νίκη κόντρα στην Ιταλία

Με όμορφο τρόπο έκλεισε η Εθνική Νέων Ανδρών την...