Σάββατο, 6 Ιουλίου, 2024
Σάββατο, 6 Ιουλίου 2024

Αποκαλυπτικές δημοσκοπήσεις: Οι Γάλλοι δεξιοί ψηφοφόροι γίνονται όλο και πιο νέοι με πολύ περισσότερες γυναίκες – 1 στους 3 Γάλλους ψηφοφόρους ψήφισαν RN

Ημερομηνία:

Η εκλογική νίκη του Εθνικού Συναγερμού (RN) ηλεκτρίζει τη Γαλλία. Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που ψήφισαν το κόμμα στην κορυφή; Οι έρευνες δείχνουν: Η γαλλική Δεξιά κερδίζει περισσότερους πόντους στους νέους ψηφοφόρους – και στις γυναίκες.

“Ο Ζορντάν φαίνεται εντάξει. Ένας όμορφος άντρας. Είμαι σίγουρος ότι αυτό του δίνει προβάδισμα μερικές φορές. Έχει ήδη πολλές γκρούπις, είναι σαν ένα είδος διασημότητας”, ανέφερε ένα πρόσφατο ντοκιμαντέρ του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού Arte. Αναφέρονταν στον Ζορντάν Μπαρντελά, τον 28χρονο επικεφαλής υποψήφιο για τον Εθνικό Συναγερμό (RN). Και τα λόγια αυτά προήλθαν από μια 17χρονη Γαλλίδα με σκούρα μαλλιά, η οποία υποτίθεται ότι είναι το πρότυπο της “νέας δεξιάς νεολαίας” της Γαλλίας, που μαράζωνε στην κάμερα. Παρεμπιπτόντως, αυτός είναι και ο τίτλος της περίπου μισής ώρας ταινίας.

Η ομάδα Arte παρακολουθεί μια ομάδα νέων Γάλλων που συμμετέχουν σε μια εκδήλωση του RN στη Μασσαλία. Στην πραγματικότητα, ο Μπαρντελά γιορτάζεται εκεί σχεδόν σαν ποπ σταρ. Ενώ εκείνος ανακατέβεται στο πλήθος με ένα πλατύ χαμόγελο ηλιόλουστου αγοριού, οι έφηβοι ανεμίζουν τη γαλλική σημαία και προσπαθούν να σφίξουν το χέρι του πολιτικού. «Τον αγαπώ! Ο Ιορδάνης, το όνειρό μου», φωνάζει μάλιστα μια νεαρή γυναίκα στην κάμερα.

Έφτασε λοιπόν, τουλάχιστον στη Γαλλία, η νέα δεξιά συντηρητική γενιά; ρειάστηκε μόνο ένας νέος και όμορφος υποψήφιος για να εκτοξεύσει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στην κορυφή; Αν θέλετε ακριβή στατιστικά στοιχεία, μάλλον δεν θα τα βρείτε στο ντοκιμαντέρ του Arte. Αλλά ευτυχώς, με αφορμή τις εκλογές της Κυριακής, υπάρχει κάτι πολύ καλύτερο: φρέσκα στοιχεία!

Οι défavorisés ψηφίζουν τη Λεπέν, οι πλούσιοι τον Μακρόν

Η πλειονότητα των Γάλλων ψηφοφόρων που θεωρούν τους εαυτούς τους οικονομικά μειονεκτούντες ψήφισε υπέρ του Εθνικού Συναγερμού (RN) την Κυριακή. Συνολικά το 54% αυτής της ομάδας (οι λεγόμενοι Défavorisés) ψήφισαν δεξιά, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ερευνών αγοράς Ipsos. Αυτό σημαίνει ότι το κόμμα είναι πιο σταθερά εδραιωμένο εκεί απ' ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον.

Το κόμμα πέτυχε επίσης αποτελέσματα άνω του μέσου όρου μεταξύ της εργατικής τάξης και της κατώτερης μεσαίας τάξης (Classes moyennes inférieures). Συνολικά το 38% της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, δήλωσε ότι ψήφισε το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και τον Ζορντάν Μπαρντελά – τρεις ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από την αριστερή συμμαχία Λαϊκό Μέτωπο (FP). Στην κατηγορία της κατώτερης μεσαίας τάξης, το 36% δήλωσε ότι ψήφισε το RN.

Στις εύπορες τάξεις, ωστόσο, το RN ξεπεράστηκε από την αριστερή συμμαχία. Ενώ μόνο το 25% της ανώτερης μεσαίας τάξης (Classes moyennes supérieures) δήλωσε ότι ψήφισε δεξιά, το ποσοστό για το FP ήταν 27%. Στην ανώτερη κατηγορία, το προνομιούχο περιβάλλον (Milieux aisés ou Privilégiés), το 28% δήλωσε ότι ψήφισε την αριστερή συμμαχία, αλλά μόνο το 21% το RN.

Γάλλοι ψηφοφόροι ανά οικονομικό περιβάλλον (αυτοαναφερόμενοι) Πηγή: Ipsos
Γάλλοι ψηφοφόροι ανά οικονομικό περιβάλλον (αυτοαξιολογούμενοι) Πηγή: Ipsos

Το πραγματικό περιεχόμενο είναι διαφορετικό

Ωστόσο, είναι εντυπωσιακό ότι αν συγκρίνει κανείς την οικονομική αυτοαξιολόγηση με τον πραγματικό μισθό των ψηφοφόρων, η διαφορά μεταξύ των ομάδων είναι μικρότερη. Αν και η ομάδα των χαμηλόμισθων (έως 1.250 ευρώ μηνιαίως) είναι επίσης η ομάδα που τείνει πιο ξεκάθαρα προς τον Εθνικό Συναγερμό – το 38% αυτής της ομάδας ψήφισε το RN, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα – η διαφορά με την οικονομικά καλύτερη ομάδα είναι μόλις έξι ποσοστιαίες μονάδες. Το 32% του συνόλου των ερωτηθέντων Γάλλων που κερδίζουν πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα ψήφισε το κόμμα της Λεπέν.

Ωστόσο, υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των ψηφοφόρων της αριστερής συμμαχίας και του κυβερνώντος κόμματος Ensemble. Ενώ το 35% των χαμηλόμισθων ψήφισε το Λαϊκό Μέτωπο (FP), μόνο το 26% των ερωτηθέντων με το υψηλότερο εισόδημα το έκανε. Το αντίθετο ισχύει για το κυβερνών κόμμα: μόνο το 12% των χαμηλόμισθων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το κόμμα του Μακρόν. Μεταξύ των υψηλότερων εισοδημάτων, δηλαδή του υψηλότερου εισοδηματικού κλιμακίου που συμμετείχε στην έρευνα, το ποσοστό είναι 23%.

Συμπεριφορά ψήφου ανάλογα με το εισόδημα - Πηγή: Ipsos
Συμπεριφορά ψήφου ανάλογα με το εισόδημα – Πηγή: Ipsos

Ψηφίζουν περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες δεξιά;

Η νέα δημοτικότητα του κόμματος Λεπέν φαίνεται να επηρεάζει εξίσου και τα δύο φύλα. Οι δεξιοί ψηφοφόροι αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα τόσο μεταξύ των Γάλλων ανδρών όσο και μεταξύ των Γάλλων γυναικών. Συνολικά το 36% του συνόλου των ανδρών και το 32% του συνόλου των γυναικών δηλώνουν ότι ψήφισαν το RN την Κυριακή.

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, μια έρευνα της εταιρείας έρευνας αγοράς Opinion-Way προκάλεσε αναστάτωση. Σύμφωνα με αυτήν, το 33% του συνόλου των γυναικών και το 30% του συνόλου των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν το RN στις ευρωεκλογές. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το κόμμα ήταν πιο δημοφιλές μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων απ' ό,τι μεταξύ των ανδρών.

Η τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos δεν δείχνει πλέον κανένα σημάδι αυτού. Στην πραγματικότητα, είναι αξιοσημείωτο ότι τα τρία άλλα μεγάλα κόμματα, το Λαϊκό Μέτωπο, το κυβερνών κόμμα Ensemble και το συντηρητικό Οι Ρεπουμπλικάνοι, μπόρεσαν το καθένα να προσελκύσει περισσότερες γυναίκες ψηφοφόρους σε ποσοστό. Περίπου το 29% των γυναικών ψήφισε την αριστερή συμμαχία, έναντι μόλις 27% των ανδρών.

Ομάδες Γάλλων ψηφοφόρων ανά ηλικία και φύλο Πηγή: Ipsos
Ομάδες Γάλλων ψηφοφόρων ανά ηλικία και φύλο Πηγή: Ipsos

Ο Εθνικός Συναγερμός (Rassemblement National) βρίσκεται σαφώς στη δεύτερη θέση

Σε σύγκριση με τις τελευταίες εκλογές του 2022, ωστόσο, η αύξηση των γυναικών ψηφοφόρων είναι τεράστια. Τότε, το 17% του συνόλου των Γαλλίδων δήλωσε ότι ήθελε να ψηφίσει το RN. Επομένως, ο αριθμός των Γαλλίδων που ψηφίζουν τη Δεξιά έχει σχεδόν διπλασιαστεί.

Η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι ακόμη μικρότερη αν πιστέψει κανείς τα στοιχεία του ινστιτούτου έρευνας αγοράς Harris Interactive. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το 34% των ανδρών και το 34% των γυναικών ψήφισαν RN.

Τα αποτελέσματα διαφέρουν επίσης όταν πρόκειται για το ζήτημα της υποστήριξης που έχει το κόμμα μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Ένας μεγάλος αριθμός, το 48% σύμφωνα με την Ipsos και το 41% σύμφωνα με την Harris Interactive, των 18 έως 24 ετών στη Γαλλία δήλωσε ότι θα ψήφιζε την αριστερή συμμαχία FP, καθιστώντας την τη μεγαλύτερη ομάδα μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Ωστόσο, τον Εθνικό Συναγερμό βρίσκεται σαφώς στη δεύτερη θέση.

Ομάδες Γάλλων ψηφοφόρων ανά ηλικία και φύλο - Πηγή: Harris-Interactive
Ομάδες Γάλλων ψηφοφόρων ανά ηλικία και φύλο – Πηγή: Harris-Interactive

Η αποδοχή μεταξύ των νέων ψηφοφόρων έχει σχεδόν διπλασιαστεί

Κατά τι ποσοστό; Σύμφωνα με την Ipsos, συνολικά το 33% των νέων ψηφοφόρων ψήφισαν το κόμμα της Λεπέν, σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το 2022. Η έρευνα της Harris Interactive αποκλίνει από αυτό κατά δέκα ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες, με το 23% των 18 έως 24 ετών να δηλώνει ότι ψήφισε το RN. Ωστόσο, αυτή είναι επίσης μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το 2022, όταν μόνο το 16% των νέων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι σκόπευαν να ψηφίσουν τη Λεπέν, σύμφωνα με την Harris Interactive.

Πάντως, και οι δύο έρευνες δείχνουν σαφώς τα δημογραφικά σαθρά θεμέλια στα οποία στηρίζεται το σημερινό κυβερνών κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Το Ensemble επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμά του στην ηλικιακή ομάδα 70+. Στις νεότερες ηλικίες, το κόμμα μόλις και μετά βίας ξεπερνά το 20%.

Πηγή: Junge Freiheit

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

LIVE Streaming: Ελλάδα – Σλοβενία (17:30)

Για τα τον ημιτελικό του Προολυμπιακού Τουρνουά στο ΣΕΦ...

Ο Νικολακόπουλος μίλησε στην ημερίδα της ΕΛ.ΑΣ. για την παραβατικότητα ανηλίκων

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, μίλησε στην...

Καντζούρης: «Δεν είναι μόνο ο Ντόντσιτς – Να κάνουμε το παιχνίδι μας»

Η Εθνική μας ομάδα με στόχο την πρόκριση στους...

Η Χαμάς αποδέχεται αμερικανική πρόταση για συνομιλίες απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων

H Χαμάς αποδέχεται μία αμερικανική πρόταση για την έναρξη...

Πλοίο της κινεζικής ακτοφυλακής αγκυροβόλησε στην ΑΟΖ των Φιλιππίνων

Η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων (PCG) ανακοίνωσε το Σάββατο ότι...

Ζιοβάνι: Στην Ελλάδα για το Footvolley Stars (pic)

Στη χώρα μας βρίσκεται ο Ζιοβάνι που αναμένεται να...