Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024

Η Σουηδία τερματίζει την έρευνα για τον αγωγό Nord Stream χωρίς να εντοπίσει τον ένοχο – Αν θέλουμε, το πιστεύουμε

Σουηδοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι αποφάσισαν να κλείσουν την έρευνά τους για τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου 2022 στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, οι οποίοι κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, λέγοντας ότι δεν έχουν δικαιοδοσία.

Η έρευνα της Σουηδίας ήταν μόνο μία από τις τρεις έρευνες για τις εκρήξεις. Η Δανία και η Γερμανία εξετάζουν επίσης τις εκρήξεις.

Η επίθεση, η οποία συνέβη καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές πηγές ενέργειας μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία, συνέβαλε στην ένταση που ακολούθησε την έναρξη του πολέμου. Η πηγή του σαμποτάζ αποτέλεσε ένα μεγάλο διεθνές μυστήριο.

Ο εισαγγελέας Ματς Λιούνγκβιστ από τη Σουηδική Εισαγγελία ανέφερε σε δήλωσή του ότι «δεν ισχύει η σουηδική δικαιοδοσία».

Ο πρωταρχικός σκοπός της έρευνας ήταν «να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται Σουηδοί πολίτες» και αν η Σουηδία χρησιμοποιήθηκε με κάποιο τρόπο για την πραγματοποίηση των εκρήξεων, θέτοντας έτσι τη σκανδιναβική χώρα σε κίνδυνο, δήλωσε η αρχή.

Ο Χανς Λίβανγκ του Πανεπιστημίου Άμυνας της Σουηδίας έκανε λόγο για «μια φυσική απόφαση».

«Ήδη από την αρχή, είπαν ότι δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για έγκλημα που πραγματοποιήθηκε εις βάρος της Σουηδίας», δήλωσε ο Λίβανγκ. Η έρευνα «ήταν μια διαδικασία διερεύνησης γεγονότων και αποδείξεων (και) ότι μπορεί να σταματήσει όταν θα έχουν συγκεντρώσει αρκετές πληροφορίες για να γνωρίζουν τι είχε συμβεί και πώς».

Οι υποθαλάσσιες εκρήξεις προκάλεσαν ρήγμα στον αγωγό Nord Stream 1, ο οποίος αποτελούσε την κύρια οδό προμήθειας φυσικού αερίου της Ρωσίας προς τη Γερμανία, μέχρι που η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στα τέλη Αυγούστου του ίδιου έτους.

Οι εκρήξεις προκάλεσαν επίσης ζημιές στον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, επειδή η Γερμανία ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησής του λίγο πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο Κένεθ Ελενσλέγκερ Μπουλ του Βασιλικού Αμυντικού Κολλεγίου της Δανίας δήλωσε ότι η απόφαση της Σουηδίας «δείχνει ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους πολιτική εμπλοκή».

«Θα μπορούσε να υπάρχει ένας καλός λόγος για να μην βγει ένα συμπέρασμα», δήλωσε ο Ελενσλέγκερ Μπουλ. «Η Σουηδία βρίσκεται σε μια ευαίσθητη θέση, καθώς θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και μπορεί να μην θέλει να ταράξει περισσότερο τα νερά».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Σουηδία άφησε στην άκρη δεκαετίες στρατιωτικής μη προσήλωσης για να αναζητήσει προστασία κάτω από τη συλλογική αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους για την ένταξη νέων χωρών στην ομάδα, και η Ουγγαρία είναι το μόνο μέλος που δεν το έχει κάνει για τη Σουηδία. Ο πρωθυπουργός της, Βίκτορ Όρμπαν, έχει κατηγορηθεί από επικριτές ότι προωθεί τα συμφέροντα της Μόσχας έναντι εκείνων των συμμάχων του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Οι εκρήξεις στους αγωγούς σημειώθηκαν περίπου 80 μέτρα (260 πόδια) κάτω από το νερό στον πυθμένα του ωκεανού στη Βαλτική Θάλασσα στην οικονομική ζώνη της Σουηδίας και της Δανίας. Οι σεισμικές μετρήσεις έδειξαν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν ανακαλυφθούν οι διαρροές.

Ο Λιούνγκβιστ, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω τη σουηδική έρευνα, δήλωσε ότι οι Σουηδοί είχαν «σε βάθος συνεργασία» με τη Γερμανία και «μπόρεσαν να παραδώσουν υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στη γερμανική έρευνα».

Στη Γερμανία, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι «οι έρευνές μας συνεχίζονται», αρνούμενοι να σχολιάσουν περαιτέρω.

Η αστυνομία της Κοπεγχάγης, η οποία ηγείται της έρευνας στη Δανία, δήλωσε ότι η έρευνά της «δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί οριστικά» και ότι αναμένεται ανακοίνωση «σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Πέρα από τον γεωπολιτικό αντίκτυπό τους, οι διαρροές του αγωγού Nord Stream ήταν μια τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή με την τοπική άγρια ζωή να επηρεάζεται και τεράστιες ποσότητες μεθανίου να εκλύονται στη Βαλτική Θάλασσα, σε κάτι που οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι η μεγαλύτερη μεμονωμένη απελευθέρωση μεθανίου λόγω ανθρώπινης δραστηριότητας.

Περισσότερο από 16 μήνες μετά το σαμποτάζ δεν υπάρχει καμία αποδεκτή εξήγηση. Μια σειρά από ανεπιβεβαίωτες αναφορές που κατηγορούν ποικιλοτρόπως τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ουκρανία καλύπτουν ένα κενό πληροφόρησης καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για τις εκρήξεις.

Οι αγωγοί αποτελούσαν επί μακρόν στόχο επικρίσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένους από τους συμμάχους τους, οι οποίοι προειδοποίησαν ότι εγκυμονούσαν κίνδυνο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αυξάνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν κατηγορήσει τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό των εκρήξεων, τις οποίες έχουν περιγράψει ως τρομοκρατική επίθεση. Οι ΗΠΑ έχουν αρνηθεί την εμπλοκή τους.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε την απόφαση της Σουηδίας «αξιοσημείωτη».

«Φυσικά, τώρα θα πρέπει να δούμε πώς θα αντιδράσει η ίδια η Γερμανία σε αυτό. Εξάλλου, πρόκειται για μια χώρα που έχασε πολλά σε σχέση με την τρομοκρατική επίθεση», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Θα είναι ενδιαφέρον πόσο σχολαστικά θα προσεγγίσουν οι γερμανικές αρχές αυτή την έρευνα», είπε.

Τον Μάρτιο του 2023, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι μια φιλοουκρανική ομάδα συμμετείχε στο σαμποτάζ χρησιμοποιώντας ένα πλοίο και ξεκινώντας από το γερμανικό λιμάνι του Ρόστοκ. Η Ουκρανία απέρριψε τους υπαινιγμούς ότι μπορεί να διέταξε την επίθεση και οι Γερμανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν επιφυλακτικότητα σχετικά με την κατηγορία.

Οι έρευνες της Γερμανίας και της Δανίας δεν έχουν ακόμη ρίξει φως στο περιστατικό και ενώ οι Σουηδοί εισαγγελείς δήλωσαν ότι ένας κρατικός φορέας ήταν ο πιθανότερος ένοχος, προειδοποίησαν ότι η ταυτότητα του δράστη ήταν ακόμη ασαφής και άφησαν να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να παραμείνει έτσι.

Πηγή: BREITBART NEWS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Άγριος καυγάς μεταξύ Αλβανού και Παλαιστινίου σε οικοδομή στο Ηράκλειο: Χτυπήθηκαν με σφυρί και σκεπάρνι

Άγριος καυγάς μεταξύ εργαζομένων σε οικοδομή σημειώθηκε, σύμφωνα με...

Τα μέλη των Teamsters, του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα στη Β. Αμερική στηρίζουν «δυνατά και καθαρά» Τραμπ

Από το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ανακοινώθηκε...

Ρόδος: Επίθεση από τέσσερις αλλοδαπούς δέχθηκε αστυνομικός – Συνελήφθη ένας 42χρονος Αλβανός

42χρονος Αλβανός συνελήφθη από αστυνομικούς στη Ρόδο μετά από...

Γεωργιανός πυροβόλησε Αλβανούς μετά από συμπλοκή σε αγοραπωλησία ναρκωτικών – Ένας τραυματίας (βίντεο)

Σκηνές από ταινία γουέστερν εκτυλίχθηκαν χθες το πρωί στην...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com