Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024

Η δημογραφική κρίση είναι η μεγαλύτερη απειλή για την Ευρώπη: Ούτε ένα κράτος δεν αναπληρώνει τον πληθυσμό του λέει η Πρόεδρος της Ουγγαρίας Κάταλιν Νόβακ

Η δημογραφική κρίση είναι ίσως η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ουγγαρίας Κάταλιν Νόβακ σε μια ωριαία συνέντευξη στον ειδησεογραφικό σταθμό InfoRádió, λίγο πριν από το 5ο Δημογραφικό Φόρουμ της Βουδαπέστης.

“Το να μην έχουμε αρκετά παιδιά δεν είναι μόνο ουγγρικό φαινόμενο, είναι το ίδιο παντού στον λεγόμενο ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο. Αν σκεφτούμε μόνο το γεγονός ότι δεν υπάρχει ούτε μία χώρα στην Ευρώπη σήμερα που να έχει αρκετά παιδιά ακόμη και για να διατηρήσει τον πληθυσμό της – άρα δεν μιλάμε για αύξηση του πληθυσμού – τότε μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα”, δήλωσε ο Novák.

Μεγαλύτερο πρόβλημα από την κλιματική κρίση η δημογραφική

“Ή θα μπορούσα να αναφέρω τον Elon Musk, ο οποίος είπε ότι η δημογραφική πρόκληση είναι πλέον πιο σοβαρή από την κλιματική κρίση, είναι ένα μεγαλύτερο πρόβλημα για το μέλλον του ανεπτυγμένου κόσμου. Τείνω επίσης να το θεωρήσω αυτό ως αληθινή δήλωση. Είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη στο σύνολό της, και μάλιστα για τον δυτικό κόσμο στο σύνολό του”.

Στιγμές από την προηγούμενη συνδιάσκεψη για το δημογραφικό

Η πρόεδρος της Ουγγαρίας Κάταλιν Νόβακ, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της Ουγγαρίας.
Η Novák, η οποία στο παρελθόν διετέλεσε υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων, δήλωσε ότι, ενώ οι διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις υπό τον πρωθυπουργό Βίκτωρ Ορμπάν από το 2010 έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην προώθηση του τοκετού, αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό για να αντιστραφεί η αρνητική τάση.

Όπως είχε συχνά πιστοποιηθεί η Ευρώπη βιώνει μια καταστροφική βρεφική έκρηξη, με πολλές χώρες να σημειώνουν ρεκόρ χαμηλών επιπέδων όσον αφορά το ποσοστό γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων χωρών όπως η Φινλανδία, όπου το 2022 γεννήθηκαν λιγότερα μωρά από ποτέ άλλοτε, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Φινλανδίας.

Νεαρά παιδιά με ουγγρικές παραδοσιακές φορεσιές στην περυσινή συνδιάσκεψη για το δημογραφικό

Εδώ και χρόνια, η Ιταλία αντιμετωπίζει αυτό που ο Πάπας Φραγκίσκος έχει αποκαλέσει “δημογραφικό χειμώνα” και σε αντίθεση με τη Φινλανδία, η οποία είδε μια μικρή αύξηση των γεννήσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του Κόβιντ-19, η Ιταλία προστέθηκε στον κατάλογο των χωρών που είδαν τα ποσοστά γεννήσεων να καταρρέουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην πραγματικότητα, η Ιταλία έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη και το 2022 σημείωσε νέο χαμηλό ρεκόρ, σηματοδοτώντας τη 14η συνεχόμενη πτώση του ποσοστού γεννήσεων στη χώρα.

Ελπιδοφόρες πολιτικές προσωπικότητες όπως η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχουν έκτοτε προδώσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις για την ενίσχυση του ποσοστού γεννήσεων και αντ’ αυτού έχουν στραφεί στη μαζική μετανάστευση για να καλύψουν το κενό.

Μεγάλο πρόβλημα και για την Πολωνία

Την περασμένη εβδομάδα, η Πολωνία δημοσίευσε στατιστικά στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι η Πολωνία έχει το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, γεγονός που οδηγεί σε ταχεία γήρανση του πληθυσμού.

Η Ουγγαρία, με τις φιλο-οικογενειακές πολιτικές της, έχει καταφέρει να βελτιώσει τη δική της επισφαλή δημογραφική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού των διαζυγίων, της αύξησης του ποσοστού γεννήσεων και της σημαντικής μείωσης των αμβλώσεων, αλλά και αυτή αγωνίζεται ενάντια στις πανευρωπαϊκές τάσεις, κάτι που αναγνωρίζει και η Νόβακ: “Υπήρξε μια αύξηση στην Ουγγαρία την τελευταία δεκαετία που δεν έχουμε δει πουθενά αλλού στην Ευρώπη, αλλά πράγματι, εξακολουθούν να γεννιούνται πολύ λίγα παιδιά. Το γεγονός ότι συναντιόμαστε εδώ, συζητάμε για αυτά τα σημαντικά θέματα, ακούμε ο ένας τον άλλον, μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον, δεν σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα γεννηθούν διπλάσια παιδιά”, δήλωσε.

“Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να τοποθετήσουμε το θέμα αυτό μεταξύ των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν ταυτόχρονα στο υψηλότερο και στο χαμηλότερο επίπεδο”.

Η 5η Σύνοδος Κορυφής της Βουδαπέστης για το δημογραφικό αρχίζει στις 14 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο Καναδός ψυχολόγος Τζόρνταν Πίτερσον και ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Χέκμαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπό προϋποθέσεις ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με...

Αλλοδαπός εκτός ελέγχου έσπασε τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ σε 25 αυτοκίνητα!

«Στο πόδι» σηκώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στο Ηράκλειο της...

Παγκράτι: Επιτέθηκε με μαχαίρι στον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα από 11 ΙΧ – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Αιματηρό επεισόδιο με μαχαίρι μεταξύ δύο ανδρών σημειώθηκε το...

Η πλάνη περί επιχειρηματικού κράτους της σελέμπριτι «οικονομολόγου» Mazzucato

H Mazzucato είναι εξασκημένη στο να εξυμνεί τις αρετές...

Τι κρύβει η κόντρα της Λατινοπούλου με την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img