Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024

Το πρόβλημα της Γαλλίας και της Ε.Ε. δεν είναι η «ακροδεξιά» αλλά ο σοσιαλισμός κι η ακροαριστερά

Ημερομηνία:

Οι ψηφοφόροι έχουν την επιλογή να αποφασίσουν μεταξύ κρατισμού, περισσότερου κρατισμού, ή καθαρού κομμουνισμού. Εξαιρετικά.

Άρθρο του οικονομολόγου Lacalle, δημοσιευμένο την 1/7/ από το Mises Institute.


Μετά τις ευρωεκλογές, τα swap του γαλλικού κράτους για το ενδεχόμενο πιστωτικής αθέτησης έχουν εκτοξευθεί κατά 39 μονάδες, τιμή-ρεκόρ μετά το 2020. Πολλοί σχολιαστές κατηγορούν την άνοδο του Εθνικού Μετώπου για την αναταραχή στην αγορά, η οποία οδήγησε όλα τα spreads στη ζώνη του ευρώ υψηλότερα. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν το χρέος της Γαλλίας ήταν χαμηλό, τα οικονομικά της ήταν ισχυρά και οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ απολάμβαναν μια υγιή οικονομική ανάπτυξη.

Η Γαλλία είναι το παγκόσμιο πρότυπο του κρατισμού. Του ίδιου κρατισμού που κάποιοι πολιτικοί επιδιώκουν να επιβάλουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει καταστρέψει οικονομικά τη Γαλλία, μια υπέροχη χώρα με εξαιρετικό ανθρώπινο κεφάλαιο και εξαιρετικούς επιχειρηματίες.

Η Γαλλία δεν είχε ποτέ λιτότητα. Έχει το μεγαλύτερο κράτος στον κόσμο σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας. Οι κρατικές δαπάνες έναντι του ξεπερνούν το 58%, το υψηλότερο στον κόσμο. Τα συνδικάτα είναι εξαιρετικά ισχυρά. Η ικανότητά τους να οργανώνουν παραλυτικές απεργίες τους δίνει ένα επίπεδο οικονομικής ισχύος που υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική τους εκπροσώπηση. Το κράτος της Γαλλίας είναι τόσο μεγάλο που ο δημόσιος τομέας απασχολεί 5,3 εκατομμύρια ανθρώπους (21,1% του ενεργού πληθυσμού), μια αναλογία δημοσίων υπαλλήλων προς κατοίκους 70,9/1.000, σύμφωνα με τη . Η Γαλλία διαθέτει ένα από τα βαρύτερα φορολογικά συστήματα στον . Στη Γαλλία, ο φόρος εισοδήματος και οι εργοδοτικές εισφορές κοινωνικής ασφάλισης αντιπροσωπεύουν συνολικά το 82% της συνολικής φορολογικής επιβάρυνσης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Εξαιρετικά υψηλοί είναι και οι συντελεστές του εταιρικού φόρου στη Γαλλία, στο 26,5%, με τις εταιρείες με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ να πληρώνουν συντελεστή 27,5%. Οι κανονισμοί της αγοράς εργασίας στη Γαλλία είναι τόσο περιοριστικοί, που ο αριθμός των εταιρειών με σαράντα εννέα εργαζομένους είναι 2,4 φορές υψηλότερος από εκείνους με πενήντα, κυρίως λόγω των σημαντικών επιβαρύνσεων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όταν φτάσουν το όριο των πενήντα εργαζομένων. Σύμφωνα με το , μια εταιρεία 50 εργαζομένων πρέπει να δημιουργήσει «τρία συμβούλια εργαζομένων, να εισαγάγει την κατανομή των κερδών της και να υποβάλει σχέδια αναδιάρθρωσης στα συμβούλια εάν η εταιρεία αποφασίσει να απολύσει εργαζομένους για οικονομικούς λόγους».

Αν είστε κεϋνσιανός κρατιστής, πρέπει να σας τρέχουν τα σάλια. Τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά δείχνουν μια τέλεια σοσιαλιστική κοινωνία, ένα τεράστιο κράτος, εξαιρετικά υψηλούς και προοδευτικούς φόρους και ένα τεράστιο κοινωνικό δίκτυο. Θα πρέπει να είναι η βέλτιστη οικονομία. Ή μήπως όχι;


Δείτε σχετικά:

Ο καταναλωτισμός είναι συνέπεια των εσφαλμένων θεωριών του Κέυνς

Ο καταναλωτισμός είναι συνέπεια των εσφαλμένων θεωριών του Κέυνς

Nikos Maris
·
November 7,

Λοιπόν όχι. Η Γαλλία βρίσκεται σε οικονομική στασιμότητα εδώ και δεκαετίες, δεν έχει σημειώσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 και η δυσαρέσκεια είναι πλέον ο κανόνας. Οι επιχειρήσεις και οι φορολογούμενοι έχουν κουραστεί από την εξάντληση των πόρων τους και το σύστημα επιδοτήσεων έχει δημιουργήσει μια ομάδα εξαρτημένων και οργισμένων πολιτών που αισθάνονται ότι έχουν μείνει πίσω και δυσκολεύονται να κατανοήσουν την κατάστασή τους. Το εξυμνούμενο κοινωνικό κράτος απέτυχε επειδή η τεράστια μηχανή επιδοτήσεων και δαπανών αγνόησε τους οικονομικούς υπολογισμούς, καθιστώντας τη χώρα εφιάλτη για τους δημιουργούς θέσεων εργασίας και πλούτου, καθώς και εφιάλτη για όσους αναζητούν ένα κοινωνικό δίκτυο που παρέχει ευκαιρίες. Η Γαλλία έχει δείξει ότι η υπόσχεση της σοσιαλιστικής αναδιανομής δημιουργεί μόνο στασιμότητα. Παρά τους ισχυρισμούς της για εξαιρετικά χαμηλή ανισότητα, με συντελεστή Gini 31,5%, είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με το υψηλότερο επίπεδο δυσαρέσκειας, ανασφάλειας και εδραιωμένης φτωχοποίησης μεταξύ των πολιτών που σαπίζουν στα γκέτο.

Ο σοσιαλισμός πάντα αγνοεί τους οικονομικούς υπολογισμούς και την ανάγκη προώθησης της ανάπτυξης και του πλούτου για να σημειωθεί πρόοδος. Όταν η διατήρηση ενός διογκωμένου κράτους και η αναδιανομή γίνονται οι μόνοι στόχοι, η οικονομία μένει στάσιμη και όλοι είναι θυμωμένοι.

Το πρόβλημα με τη Γαλλία εκτείνεται πέρα ​​από αυτές τις εκλογές. Οι ψηφοφόροι έχουν την επιλογή να αποφασίσουν μεταξύ κρατισμού, περισσότερου κρατισμού, ή καθαρού κομμουνισμού. Συναρπαστικό.

Ο (με)γάλλος ασθενής | in.gr

Δεκαετίες αγωνιωδών αυξήσεων φόρων και λανθασμένων μεταναστευτικών πολιτικών, που έχουν αποξενώσει ακόμη και εκείνους που γίνονται δεκτοί στη χώρα, έχουν αφήσει τους φορολογούμενους εξουθενωμένους και τους νομοταγείς πολίτες τρομοκρατημένους. Η οικονομία βιώνει χαμηλή ή μηδενική ανάπτυξη και φθίνουσα αύξηση της παραγωγικότητας, με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση της αύξησης των πραγματικών μισθών, την αυξημένη ανασφάλεια και την συντριπτική φορολόγηση. Τι διαβάζετε στα ; «Η απειλή είναι η ακροδεξιά». Όχι. Η απειλή είναι ο κρατισμός.

Σύμφωνα με το Bloomberg, καμία από τις τρεις πιθανές εναλλακτικές λύσεις για την κυβέρνηση δεν θα μειώσει το χρέος, ούτε θα περιορίσει το έλλειμμα. Κανένας από αυτούς δεν θα αντιμετωπίσει το διογκωμένο μέγεθος του κράτους. Οι δύο θέλουν ακόμη περισσότερο κρατικό έλεγχο της οικονομίας, ενώ ο ένας θέλει χαμηλότερους φόρους ως τη μόνη εμφανή πολιτική υπέρ της ανάπτυξης. Ωστόσο, αυτές οι φορολογικές περικοπές είναι απίθανο να προσελκύσουν πολλή δραστηριότητα, όταν τα διοικητικά και γραφειοκρατικά βάρη θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την οικονομία.

Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να είναι παγκόσμιος οικονομικός ηγέτης. Διαθέτει το ταλέντο, το επιχειρηματικό πνεύμα και την επιχειρηματική τεχνογνωσία για να δημιουργήσει παγκόσμιους ηγέτες. Ωστόσο, το σύστημα απλώς τους διώχνει από τη χώρα. Πολλοί από τους λαμπρότερους της Γαλλίας έχουν μεταναστεύσει σε άλλα κράτη, όπου μπορούν να ευδοκιμήσουν. Δυστυχώς, η πολιτική ελίτ είναι εξαιρετικά χαρούμενη που κρατά τους λεγόμενους κρατικούς πρωταθλητές γεμάτους με πολιτικούς και μια μικρή ομάδα φιλικών τομέων που φοβούνται πολύ να υψώσουν τις φωνές τους ενάντια στο διογκωμένο κράτος, γιατί θα μπορούσαν να υποστούν την οργή της κυβέρνησης. Μια επίλεκτη κάστα διανοουμένων και γενναίων επιχειρηματιών προσπαθούν να αλλάξουν το σύστημα εκ των έσω, και δυστυχώς, αποτυγχάνουν.

Το δίδαγμα που μπορούμε να πάρουμε από τη Γαλλία είναι ότι η απόπειρα εφαρμογής του σοσιαλισμού δεν λειτουργεί ποτέ και, όταν τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι εμφανή, είναι σχεδόν αδύνατο να διορθωθεί το πρόβλημα. Η Γαλλία είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ (σ.σ. ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα) δεν μπορεί να το συγκαλύψει. Μην νομίζετε όμως ότι αυτό είναι το μοναδικό παράδειγμα. Η Γαλλία βρίσκεται απλά στην κορυφή του παγόβουνου. Το καταστροφικό Ταμείο ‘‘Next Generation'' της και μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που κωφεύει καλύπτουν επί του παρόντος τα πολύ χειρότερα διαρθρωτικά ζητήματα στην Ισπανία και σε άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ.

Η Γαλλία δείχνει γιατί κανείς δεν πρέπει να δοκιμάζει τον σοσιαλισμό. Η ευρωζώνη καταδεικνύει γιατί κανείς δεν πρέπει να μιμείται το κρατικιστικό μοντέλο που επιβάλλουν οι Γάλλοι πολιτικοί.

Socialism in general has a record of failure so blatant that only an  intellectual could ignore or evade it.' -Thomas Sowell - iFunny
«O σοσιαλισμός γενικά έχει ένα τόσο κραυγαλέο ιστορικό αποτυχιών, που μόνο ένας διανοούμενος θα μπορούσε να το παραβλέψει ή να το αγνοήσει.»

Δείτε επίσης:

Ναπολέων: ο πρώτος δεσποτικός σοσιαλιστής της Ευρώπης

Ναπολέων: ο πρώτος δεσποτικός σοσιαλιστής της Ευρώπης

Nikos Maris
·
November 30, 2023
Τι προκάλεσε τη Γαλλική Επανάσταση;

Τι προκάλεσε τη Γαλλική Επανάσταση;

Nikos Maris
·
July 17, 2023
Οι Μαρίες-Αντουανέττες της σοσιαλιστικής ανθρωπιάς για τους μισθωτούς

Οι Μαρίες-Αντουανέττες της σοσιαλιστικής ανθρωπιάς για τους μισθωτούς

Nikos Maris
·
Feb 15
Ο κεντρικός σχεδιασμός καταστρέφει την ευρωζώνη

Ο κεντρικός σχεδιασμός καταστρέφει την ευρωζώνη

Nikos Maris
·
November 11, 2023
Ψηφοφόροι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Σεβαστείτε μας επιτέλους»

Ψηφοφόροι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Σεβαστείτε μας επιτέλους»

Nikos Maris
·
Jun 9
Πιστεύεις ακόμα ότι ζούμε σε «φιλελεύθερες» δημοκρατίες;

Πιστεύεις ακόμα ότι ζούμε σε «φιλελεύθερες» δημοκρατίες;

Nikos Maris
·
December 31, 2023

Πηγή: Το X-press του διαδικτύου

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Βγάζει μαγνητική ο Κώστας Αντετοκούνμπο

Ο Κώστας Αντετοκούνμπο δεν αγωνίστηκε στο δεύτερο ημίχρονο του...

Χαραλαμπόπουλος: «Είχαμε μία καλή προπόνηση, το Σάββατο το πιο σημαντικό ματς»

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος έδωσε το σύνθημα για τον ημιτελικό...

Σπαρτιάτες: ...

Ο Πρόεδρος των ΣΠΑΡΤΙΑΤΩΝ Βασίλειος Στίγκας ξεκίνησε την ομιλία...

Απόλλων Καλαμαριάς: Πήρε τον Κυπαρίσση

Την πρώτη του μεταγραφή πραγματοποίησε ο Απόλλων Καλαμαριάς καθώς...

Συμφωνία του Παπαγιάννη με τη Μονακό

Ο Γιώργος Παπαγιάννης φέρεται να έχει έρθει σε συμφωνία...

Έξω από το Wimbledon στο 2ο γύρο ο Tσιτσιπάς

Όχι μόνο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το ...ταβάνι του...

Σενάριο από Σερβία για Πετρούσεφ και Ερυθρό Αστέρα

Πρόσφατα ο Φίλιπ Πετρούσεφ σε δηλώσεις που έκανε σε...

Χρόβατ για Σλοβανία: «Φαβορί η Ελλάδα, αλλά…»

Η Σλοβενία πέρασε το εμπόδιο της Νέα Ζηλανδία και...