Παρασκευή, 5 Ιουλίου, 2024
Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024

Γαλλικές εκλογές – και τώρα τι;

Ημερομηνία:

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Ήταν από τα πλέον αναμενόμενα και δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Η καμπάνα των ευρωεκλογών άλλωστε δεν άφηνε περιθώρια αμφιβολιών για τη στροφή που έχει πάρει η γαλλική, και όχι μόνο, κοινωνία. Ο Μακρόν εξελέγη το 2017 ως σωτήρας όταν το παλιό σύστημα κατέρρεε. Εφτά χρόνια μετά έφτασε στο σημείο να κινδυνεύει ο ίδιος με κατάρρευση. Από εκεί που ήταν η ελπίδα του λαού τώρα μοιάζει στον περισσότερο κόσμο σαν βασιλιάς που κυβερνά περιτριγυρισμένος από μια ομάδα ελίτ, αποκομμένος από την κοινωνία. Έτσι, η δεξιά τραβάει μπροστά, η αριστερά συνασπίζεται για να σταματήσει ένα σενάριο απόλυτης αυτοδυναμίας του κόμματος Λεπέν και το κέντρο από πρωταγωνιστής υποχωρεί σε ρόλο κομπάρσου. Από το κυρίως πιάτο γίνεται συμπλήρωμα. 

Όπως αναμενόταν επίσης οι μονοεδρικές περιφέρειες όπου θα υπάρξουν πάνω από δυο υποψήφιοι στο δεύτερο γύρο είναι κοντά στις 300, αριθμός ρεκόρ. Αμέσως μετά τα αποτελέσματα έσπευσαν πολιτικοί και από τις δυο μεριές (και από το κόμμα Μακρόν και από την αριστερά) να δηλώσουν πως οι υποψήφιοι των κομμάτων τους που ήρθαν τρίτοι στην περιφέρειά τους θα αποσυρθούν ώστε να στηριχτεί ο αντίπαλος των υποψηφίων του κόμματος Λεπέν (σε όσες περιφέρειες έχει εκπρόσωπο στο δεύτερο γύρο). Όμως το ότι αυτό συμβαίνει σε επίπεδο ηγεσίας και πολιτικών δε σημαίνει πως θα περάσει και στους ψηφοφόρους και άρα στην κάλπη. Διότι πολύ απλά ένας φιλελεύθερος ψηφοφόρος του κέντρου είναι σχετικά εύκολο να πάει στην κάλπη να ψηφίσει έναν σοσιαλδημοκράτη (στις περιφέρειες όπου ο αντίπαλος του υποψηφίου του κόμματος Λεπέν προέχεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα). Είναι όμως πολύ δυσκολότερο να ψηφίσει υποψήφιο που προέρχεται από το κόμμα Μελανσόν. Το πιο πιθανό είναι πως σε μια τέτοια περίπτωση θα μείνει σπίτι του. Επίσης, σίγουρα θα υπάρχουν και αυτοί που στον πρώτο γύρο ψήφισαν υποψήφιο του κόμματος Μακρόν ενώ στο δεύτερο θα ψηφίσουν τον υποψήφιο του κόμματος Λεπέν. Αυτό επειδή η Λεπέν δε φοβίζει πλέον όπως παλιά. Σίγουρα κάποιους δεν τους φοβίζει περισσότερο από ότι το ενδεχόμενο να βρεθεί ο συνασπισμός της αριστεράς στην εξουσία. 

Βέβαια, προβλέψεις για το σημαντικό, τον αριθμό των εδρών του κάθε κόμματος, είναι δύσκολο να γίνουν καθώς την Τετάρτη θα έχουμε την τελική λίστα μετά τις αποχωρήσεις υποψηφίων. Είναι άλλο σενάριο να έχουμε πολλές περιφέρειες με τρεις υποψηφίους και άλλο να έχουμε λίγες. Αφού δούμε την τελική λίστα των υποψηφίων θα γίνουν οι μετρήσεις και τη Παρασκευή θα έχουμε τα αποτελέσματα αυτών και θα γνωρίζουμε το που βρισκόμαστε. Το πιο πιθανό σενάριο με τα σημερινά δεδομένα είναι να υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία του κόμματος Λεπέν αλλά όχι απόλυτη πλειοψηφία. Το σενάριο που κυκλοφορεί για κυβέρνηση κόμματος Μακρόν και αριστεράς σίγουρα δεν είναι το βασικό αφού δύσκολα θα φτάσουν μαζί τις 289 έδρες. Επειδή όμως το σύστημα των εκλογών στη Γαλλία είναι τέτοιο που μπορεί να βγάλει εκπλήξεις, ας περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τα τελικά συμπεράσματα. Το σίγουρο είναι πως μια νίκη Λεπέν σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη νίκη Τραμπ στις θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό και σε διάφορους τομείς τις κινήσεις της Ευρώπης. 

Απόστολος Πιστόλας
Απόστολος Πιστόλας
Ο Απόστολος Πιστόλας είναι σύμβουλος στρατηγικής, ιδρυτής της Mastermind Analytics. Έχει πτυχίο στις Οικονομικές επιστήμες, μεταπτυχιακό στο επικοινωνιακό Μαρκετινγκ και διδακτορικό στη συμπεριφορά ψηφοφόρων. Έχει διατελέσει πολιτικός σύμβουλος του πρώην αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Ουαλίας. Υπήρξε επί σειρά ετών λέκτορας και έπειτα επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Gloucestershire με κύριο αντικείμενο το στρατηγικό και πολιτικό μάρκετινγκ. Έχει ηγηθεί και συμμετάσχει σε διάφορες εκλογικές εκστρατείες σε Ουαλία, Αγγλία και Ελλάδα για εθνικές και τοπικές εκλογές. Έχει σχεδιάσει τη στρατηγική επικοινωνία για δεκάδες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Άρθρα, συνεντεύξεις και αναλύσεις του έχουν φιλοξενηθεί σε ελληνικά ΜΜΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Εγγραφή

Πρωτοσέλιδα

Δημοφιλή

Πρόσφατα
ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Καλαϊτζάκης: Συνεχίζει στη Λιθουανία (pics)

Στην Λιθουανία θα αγωνιστεί την ερχόμενη σεζόν ο Γιώργος...

Στην ΑΕΖ ο Χατζηπασχάλης

Στην ΑΕΖ συνεχίζει ο Χρίστος Χατζηπασχάλης. Η σχετική ανακοίνωση: «Η...

Άρης: Έμαθε αντιπάλους για το EuroCup

Τους αντιπάλους του για την ερχόμενη σεζόν στο EuroCup...

ΝΙΚΗ: Για τις συνθήκες θανάτου του 20χρονου ομογενή ενημερώθηκε ο πρόεδρος της ΝΙΚΗΣ

Με τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ κ....

Θεσσαλονίκη: Στο «Παπάφειο» Ίδρυμα ο 12χρονος που κατηγορείται ότι βίασε 9χρονο στα Διαβατά

Το αναμορφωτικό μέτρο της τοποθέτησής του στο «Παπάφειο» Ίδρυμα...

Νίμπο: «Ανυπομονώ να αντιμετωπίσω τον Γιάννη Αντετοκούνμπο»

Η Εθνική μας ομάδα αντιμετωπίζει τη Σλοβενία στον ημιτελικό...