Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024

Ερωτήματα που ζητούν απάντηση μετά την πρώτη ημέρα της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς: Τι θα κάνουν τα Αραβικά κράτη; Πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ;

Μια σειρά ερωτημάτων και συμπερασμάτων μετά την πρώτη ημέρα των συγκρούσεων στο Ισραήλ δημοσίευσε στο X o γνωστός αμυντικός αναλυτής Patrick Fox, προκαλώντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και προβληματισμό

1. Μαζική αποτυχία των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών. Η τελευταία φορά που το Ισραήλ έπεσε τόσο στα τυφλά ήταν στον πόλεμο του ’73. Αν και πρέπει να σημειώσουμε ότι το Ισραήλ βγήκε νικητής σε εκείνη τη σύγκρουση πριν από 50 χρόνια.

2. Το εύρος αυτής της επίθεσης διείσδυσης υποδηλώνει ένα τεράστιο επίπεδο σχεδιασμού και προετοιμασίας που διαρκεί μήνες ή χρόνια. Το οποίο υπογραμμίζει το σημείο 1.

3. Το επίπεδο της βαρβαρότητας: επιβεβαιωμένες εκτελέσεις Ισραηλινών στρατιωτών και πολιτών, παρέλαση των σωμάτων του σκοτωμένου προσωπικού των IDF (συμπεριλαμβανομένης 1 γυναίκας στρατιώτη), αδιάκριτες δολοφονίες Ισραηλινών πολιτών κ.λπ. θα βοηθήσουν να δοθεί ο τόνος για το τι θα ακολουθήσει.

4. Η κήρυξη πολέμου από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δίνει κάποιες ενδείξεις για το τι μπορούμε να περιμένουμε από το Ισραήλ ως απάντηση. Δείχνει επίσης τη σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την επίθεση/εισβολή. Όπως και το ότι οι IDF μεταβαίνουν σε πολεμική ετοιμότητα και ανακαλούν αμέσως τις εφεδρείες.

Ισραήλ: Τι έχει γίνει μέχρι τώρα

5. Αναμένεται σημαντικός βαθμός συσπείρωσης γύρω από τη σημαία μετά από αυτό. Οι εσωτερικές διαμάχες θα μπουν σε δεύτερη μοίρα προς το παρόν. Αυτά είναι καλά νέα για τον Μπεντζαμιν Νετανιάχου.

6. Η πολιτική επιρροή της ισραηλινής αριστεράς θα δεχτεί πιθανότατα σοβαρό χτύπημα, δεδομένης της μακροχρόνιας διαλλακτικής (συγκριτικά) στάσης της απέναντι στους Παλαιστίνιους. Και πάλι, καλά νέα για τον σημερινό κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

7. Δεδομένης της ευρείας υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους που εκφράζεται από διάφορες αραβικές κυβερνήσεις στην περιοχή – η πρόοδος των Συμφωνιών του Αβραάμ έχει υποστεί σημαντική ζημιά. Το πόσο μεγάλη, μένει να το δούμε.

8. Αναμένω μια σημαντική ισραηλινή απάντηση. Όποια κι αν είναι η μορφή της, θα ξεκινήσει με την αεροπορική εκστρατεία που ήδη βλέπουμε τις απαρχές της. Προς το παρόν θεωρώ πολύ πιθανές τις μελλοντικές χερσαίες επιχειρήσεις της IDF στη Γάζα.

Μια Χαμάς σε κάθε hotspot στην Ελλάδα – Πανηγυρίζουν οι «πρόσφυγες» στη δομή της Σάμου (video)

9. Ενώ το Ιράν υποστηρίζει πολυάριθμους αντιπροσώπους & πολιτοφυλακές στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς & της Χεζμπολάχ, και έχει επαινέσει ανοιχτά αυτή την επίθεση, δεν είναι ακόμη σαφές πόσο η Τεχεράνη είναι διατεθειμένη να εμπλακεί. Ορισμένες από τις επίσημες ρητορικές τους ήταν πολεμοχαρείς. Το τι θα επιλέξει να κάνει η Χεζμπολάχ τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες μπορεί να δώσει πληροφορίες.

10. Το προς τα πού θα κινηθεί  η Χεζμπολάχ θα έχει σημαντικό αντίκτυπο. Η εμπλοκή της θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα δύο μετώπων για το Ισραήλ και θα φέρει έναν σημαντικό αριθμό πρόσθετων εχθρικών δυνάμεων στη μάχη.

11. Αρκετά αραβικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, έχουν διατυπώσει κάτι που θα μπορούσε να εκληφθεί ως απειλή κατά του Ισραήλ, εάν οι IDF ξεκινούσαν τιμωρητικές επιχειρήσεις κατά της Γάζας με τρόπους που θεωρούν δυσανάλογους. Το αν πρόκειται απλώς για ρητορική ή για πραγματική προειδοποίηση μένει να φανεί. Από ορισμένα έθνη, όπως η Αίγυπτος, είναι μια απειλή που το Ισραήλ πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπό προϋποθέσεις ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με...

Αλλοδαπός εκτός ελέγχου έσπασε τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ σε 25 αυτοκίνητα!

«Στο πόδι» σηκώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στο Ηράκλειο της...

Παγκράτι: Επιτέθηκε με μαχαίρι στον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα από 11 ΙΧ – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Αιματηρό επεισόδιο με μαχαίρι μεταξύ δύο ανδρών σημειώθηκε το...

Η πλάνη περί επιχειρηματικού κράτους της σελέμπριτι «οικονομολόγου» Mazzucato

H Mazzucato είναι εξασκημένη στο να εξυμνεί τις αρετές...

Τι κρύβει η κόντρα της Λατινοπούλου με την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img