Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2024

Παρέμβαση Κομισιόν για την κατάσχεση ελληνικού σχολείου στην Αντίς Αμπέμπα – Πιθανός τουρκικός δάκτυλος

Την παρέμβαση της Κομισιόν προκαλεί η κατάσχεση ενός εξέχοντος ελληνικού σχολείου Αντίς Αμπέμπα από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας, προς ικανοποίηση της Τουρκίας, η οποία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή στη χώρα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φέρεται να βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τις αρχές εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας στην Αντίς Αμπέμπα και της εθνικής ελληνικής κοινότητας της χώρας.

Η Αιθιοπία κατηγορείται για παράνομη κατάσχεση ενός εξέχοντος σχολείου που ίδρυσε η κοινότητα της ελληνικής εθνικής μειονότητας της χώρας, με το ίδρυμα να έχει γίνει έκτοτε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αιθιοπίας.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Γράφοντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης χαρακτήρισε τις ενέργειες της αιθιοπικής κυβέρνησης ως «αξιοθρήνητες», πριν ζητήσει να μάθει, ποια μέτρα λαμβάνουν οι Βρυξέλλες για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάσχεσης του σχολείου.

Απαντώντας στην ερώτηση, το μεγάλο κεφάλι των εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ ευχαρίστησε τον Κεφαλογιάννη που έθεσε το θέμα, προτού επιβεβαιώσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές όσον αφορά στην κατάσχεση.

«Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αντίς Αμπέμπα βρίσκεται σε στενή επαφή με την ελληνική πρεσβεία σχετικά με το θέμα αυτό και έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της και την υποστήριξή της για την προσέγγιση της κυβέρνησης της Αιθιοπίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, ο διπλωματικός της βραχίονας, εργάζεται επίσης για το θέμα.

Ο Μπορέλ πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελπίζει ότι «μπορεί να βρεθεί μια κατάλληλη λύση για την ελληνική κοινότητα της Αιθιοπίας», επιμένοντας ότι η ΕΕ «θα συνεχίσει να παρακολουθεί πολύ στενά την κατάσταση».

Η κατάσταση στην Αντίς Αμπέμπα είναι ένα μόνο από τα πολλά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην Αφρική τους τελευταίους μήνες, με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να αγωνίζονται να συμβαδίσουν με τις προκλήσεις στην ήπειρο.

Η ισλαμική επιρροή εντείνεται στην αφρικανική ήπειρο

Εκτός από τα συνεχιζόμενα πραξικοπήματα στον Νίγηρα και τη Γκαμπόν – και οι δύο από τις οποίες βρίσκονταν παλαιότερα στη λεγόμενη «φρανσαφρικανική» σφαίρα επιρροής της Γαλλίας επί των πρώην γαλλικών και βελγικών αποικιών στην υποσαχάρια Αφρική – το μπλοκ έχει επίσης παλέψει να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη επιρροή του ισλαμισμού.

Μιλώντας πρόσφατα εκ μέρους της Κομισιόν, ο Μπορέλ καταδίκασε μια ισλαμιστική επίθεση σε σχολείο στην Ουγκάντα τον Ιούνιο.

«Η ΕΕ σοκαρίστηκε από την τρομακτική επίθεση στο σχολείο στη δυτική Ουγκάντα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το μπλοκ είναι πλέον «βαθιά ανήσυχο» σχετικά με την επιδεινούμενη, όπως είπε, κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή.

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει ωστόσο πολυάριθμα έργα στην περιοχή με στόχο τη βελτίωση της σταθερότητας.

Η αποτελεσματικότητα αυτών των έργων έχει αμφισβητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τις Βρυξέλλες να επικρίνονται για το γεγονός ότι στο παρελθόν συμφώνησαν να εκπαιδεύσουν τον στρατό του Νίγηρα, ο οποίος στη συνέχεια εξαπέλυσε πραξικόπημα κατά της ίδιας της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησής του.

Τουρκικός δάκτυλος; Η Αντίς Αμπέμπα κατασκευάζει και αγοράζει τα drones του Ερντογάν

Δε θα ήταν πάντως υπερβολή να εικάσει κανείς ότι πίσω από την απαράδεκτη συμπεριφορά της αιθιοπικής κυβερνήσεως κρύβεται η Τουρκία, η οποία πραγματοποιεί μεγάλο άνοιγμα στις αφρικανικές χώρες τα τελευταία χρόνια. Για την ιστορία, οι επενδύσεις της Τουρκίας στη χώρα ξεπερνούν τα 2,5 δισ ευρώ, καθιστώντας την δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή μετά την Κίνα. Επιπλέον, από 2021, ο μουσουλμάνος πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Άμπι Αχμέντ  και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν υπογράψει στην Άγκυρα στρατιωτικές συμφωνίες, στο πλαίσιο των οποίων τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευάζονται στην Αντίς Αμπέμπα. Συγχρόνως, υπάρχουν αναφορές που αναφέρουν ότι η Αιθιοπία αγόρασε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar-TB2 και ANKA-S από την Τουρκία.

Λογικό ως εκ τούτου είναι ο Αμπί Αχμέντ να κάνει τα χατήρια του Ερντογάν και να «βγάζει από τη μέση» τους παραδοσιακούς αντιπάλους του Τούρκου προέδρου και της χώρας του. Για το λογο αυτό άλλωστε, η κυβέρνηση της Αιθιοπίας έκλεισε τον Αύγουστο που μας πέρασε όλα τα σχολεία που ελέγχονται από το κίνημα Γκιουλέν.

Πηγή: Brussels Signal

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Newsroom
Newsroomhttps://newsfire.gr
Το NewsFire.GR είναι μία ιστοσελίδα που δημιουργήθηκε με την ελπίδα ότι τα ΜΜΕ θα ξαναβρούν την πραγματική τους ταυτότητα που δεν είναι άλλη από την ενημέρωση του κοινού για τα πραγματικά διακυβεύματα των καιρών μας. Η δημοσιογραφία και η πολιτική ανάλυση οφείλουν να ελέγχουν και όχι να υπηρετούν την εξουσία.

Τελευταίες ειδήσεις

Ανοιχτός σε απευθείας συνομιλίες με τον Βλαντίμιρ Πούτιν υπό προϋποθέσεις ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με...

Αλλοδαπός εκτός ελέγχου έσπασε τζάμια, καθρέφτες και παρμπρίζ σε 25 αυτοκίνητα!

«Στο πόδι» σηκώθηκε μια ολόκληρη γειτονιά στο Ηράκλειο της...

Παγκράτι: Επιτέθηκε με μαχαίρι στον πρώην εργοδότη του και έσκασε τα λάστιχα από 11 ΙΧ – Συνελήφθη από την ΕΛ.ΑΣ. (βίντεο)

Αιματηρό επεισόδιο με μαχαίρι μεταξύ δύο ανδρών σημειώθηκε το...

Η πλάνη περί επιχειρηματικού κράτους της σελέμπριτι «οικονομολόγου» Mazzucato

H Mazzucato είναι εξασκημένη στο να εξυμνεί τις αρετές...

Τι κρύβει η κόντρα της Λατινοπούλου με την κυβέρνηση

Για πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου σήκωσε το γάντι...
spot_img

Σημαντικές ειδήσεις

Δημοφιλείς κατηγορίες

spot_imgspot_img